Την ώρα που μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης «πνίγηκε» πρόσφατα από πρωτοφανείς πλημμύρες που άφησαν πίσω τους νεκρούς και τραυματίες, το Ντουμπάι έφτιαξε τη δική του βροχή για να καταπολεμήσει το κύμα καύσωνα και να…αλλάξει τον καιρό .
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προκάλεσαν βροχόπτωση χρησιμοποιώντας drones που πετούν μέσα στα σύννεφα και απελευθερώνουν ηλεκτρικά φορτία ικανά να ρίξουν τη θερμοκρασία που αγγίζει τους 50 βαθμούς Κελσίου.
Μία από τις πιο άνυδρες και θερμές περιοχές στη Γη, το Ντουμπάι επενδύει εδώ και χρόνια σε νέες μεθόδους «χειραγώγησης του καιρού» σε μια προσπάθεια να αυξήσει τις σχεδόν ανύπαρκτες βροχοπτώσεις.
Η «σπορά των νεφών» είναι μια μορφή αλλαγής του καιρού που χρησιμοποιείται συνήθως στα ΗΑΕ, ένας τρόπος αλλαγής της ποσότητας ή του τύπου της βροχόπτωσης που πέφτει από τα σύννεφα. Η συνήθης πρόθεση είναι να αυξηθεί η βροχόπτωση, αλλά και η καταστολή της ομίχλης σε αεροδρόμια όπου επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Σύμφωνα με τον Independent, η μέθοδος αυτή που χρησιμοποιείται στο Ντουμπάι βασίζεται πλέον στην τεχνολογία των drone. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη απελευθερώνουν ένα ηλεκτρικό φορτίο στα σύννεφα, το οποίο βοηθά τα σταγονίδια νερού να συγχωνευθούν και να «κολλήσουν» μεταξύ τους.
Η τεχνολογία αυτή προτιμάται σε σύγκριση με άλλες μορφές σποράς νέφους επειδή χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό για την παραγωγή βροχής και όχι χημικά.
Όπως φαίνεται η μέθοδος απέδωσε. Αυτό δείχνει τουλάχιστον βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΑΕ και δείχνει νεροποντές σε όλη τη χώρα και έντονη βροχόπτωση στους αυτοκινητόδρομους.
Οι επιχειρήσεις αυτές των ΗΑΕ αποτελούν μέρος μιας τρέχουσας αποστολής αξίας 15 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία βροχής στη χώρα, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 πιο ξηρών χωρών του κόσμου με μέση βροχόπτωση μόλις 78 χιλιοστών.
Η μέθοδος χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, όπου βασίζεται ωστόσο σε μια ελαφρώς διαφορετική τεχνολογία, στην οποία τα αεροσκάφη προσθέτουν μικρές ποσότητες ιωδιούχου αργύρου στα σύννεφα.
Τα σωματίδια ωθούν τα σταγονίδια νερού να σχηματιστούν, αυξάνοντας έτσι δυνητικά τις βροχοπτώσεις. Η έρευνα για τη σπορά νέφους χρονολογείται από τη δεκαετία του 1940 - ωστόσο, τα τελευταία χρόνια μόνο η τεχνολογία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου