Από το reporter.gr
Ξεκινά σταδιακά η 11η φάση της μεταμνημονιακής αξιολόγησης, καθώς ήδη στην Αθήνα βρίσκονται τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών για τις σχετικές προετοιμασίες εν όψει της άφιξης των επικεφαλής, οι οποίοι αναμένονται στις 15 του μήνα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, με βάση και τις πρόσφατες αναφορές κοινοτικών αξιωματούχων, αλλά και πληροφορίες από τις Βρυξέλλες πέρα από την πορεία των μεταρρυθμίσεων, την βελτίωση των χρόνων απονομής δικαιοσύνης, τις ιδιωτικοποιήσεις και τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου προς ιδιώτες στην 11η αξιολόγηση: η εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού και η σχεδιαζόμενη ρύθμιση για τις οφειλές που συσσωρεύτηκαν στην πανδημία θα κυριαρχήσουν.
Ο πτωχευτικός
Κεντρικό ζήτημα στη διαπραγμάτευση είναι η δημιουργία ενός νέου φορέα που ως «γέφυρα» θα αγοράζει την κύρια κατοικία όσων ευάλωτων πτωχεύουν και θα την εκμισθώνει σε αυτά τα νοικοκυριά με επιδότηση, αποτρέποντας έτσι την έξωση.
Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα αυτό εκκρεμεί παρά το ότι ο νέος πτωχευτικός είναι σε ισχύ από την 1η Ιουνίου.
Πάντως ο διαγωνισμός γι’ αυτόν το Φορέα μόλις ξεκίνησε και σύμφωνα με τις πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις θα έχει καταστεί λειτουργικός μετά το Μάρτιο του 2022.
Εν τω μεταξύ σε σχέση με τα ευάλωτα νοικοκυριά υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες πρόταση από τις τράπεζες, στο ενδιάμεσο διάστημα μέχρι τη σύσταση του φορέα , για μεταφορά της προβλεπόμενης επιδότησης για τα ευάλωτα νοικοκυριά στα πιστωτικά ιδρύματα έτσι ώστε να “παγώνουν” και οι διαδικασίες των πλειστηριασμών. Ωστόσο, το ζήτημα με αυτήν την πρόταση είναι ότι εμπίπτει στις προβλέψεις της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων.
Άξίζει να σημειωθεί ότι με το νεο Πτωχευτικό και τη διαδικασία του Εξωδικαστικού, δίνεται δυνατότητα εξόφλησης οφειλών ως και σε 240 δόσεις. Σε αρχικό στάδιο βρίσκονται αιτήσεις από 32.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, ενώ ήδη 120 οφειλέτες έχουν εκκινήσει τη διαδικασία της πτώχευσης.
Τα κορονοχρέη
Επίσης η νέα ρύθμιση χρεών θα είναι το μεγάλο θέμα καθώς το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει για τις αποπληρωμές των χρεών τη μέγιστη δυνατή ευελιξία καθώς και μεγάλους αριθμούν δόσεων , κάτι που παραδοσιακά οι θεσμοί βλέπουν με δυσπιστία
Στόχος είναι λοιπόν να βρεθεί λύση για να πληρωθούν από το β΄εξάμηνο του 2021 και σε δόσεις, όσα χρέη σωρεύτηκαν μετά από αναστολές πληρωμών 1,5 έτους.
Μέχρι τα μέσα Ιουλίου πιθανόν να έχει διαμορφωθεί ένα σχετικό πλαίσιο με τις πιθανές λύσεις ώστε οι σχετικές αποφάσεις να ανακοινωθούν, εφόσον αυτό καταστεί δυνατό, εντός του καλοκαιριού, ή στη ΔΕΘ.
Ένα από τα σενάρια αφορά συνολική ρύθμιση σε έως 60 ή και 72 δόσεις (από 24- 48 που ισχύει τώρα), καθώς και η διεύρυνση της περιμέτρου της ρύθμισης, έτσι ώστε να καλύψει όλες τις οφειλές σε εφορίες και ΕΦΚΑ, που δημιουργήθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο.
Σε τέτοια περίπτωση, τα χρέη της πανδημίας από το 2020-2021 θα εξοφληθούν σταδιακά ως τα τέλη του 2026.
Επίσης πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να δώσει, επίσης, τη δυνατότητα αναβίωσης της ρύθμισης των 100 ή 120 δόσεων, σε όσους την έχασαν ελέω πανδημίας. Και στις δύο περιπτώσεις, το βασικό κριτήριο θα είναι οι αποδεδειγμένες απώλειες εισοδημάτων λόγω κορονοϊού.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου