Εμβολιασμοί και παύση των αναστολών «ξεκλειδώνουν» απολύσεις
Αντιμέτωποι με μια διόλου ευχάριστη... κανονικότητα θα βρεθούν από τον Σεπτέμβριο πάνω από 600.000 εργαζόμενου του ιδιωτικού τομέα.
Τα μέτρα στήριξης της εργασίας ατονούν καθώς η οικονομία βρίσκει έναν σταθερό βηματισμό, καθώς από τους 472.000 εργαζόμενους που έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού τον Απρίλιο, έφτασαν στους 97.000 τον Ιούνιο, ενώ τον Ιούλιο δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τους 50.000.
Αυτό σημαίνει πως το δίχτυ προστασίας που είχε απλώσει η κυβέρνηση πάνω από τις επιχειρήσεις με τα μέτρα που εφαρμόστηκαν καθόλη την περίοδο της πανδημίας φθίνει και μαζί του εκπνέει και η περίοδος προστασίας από τις απολύσεις.
Όσες επιχειρήσεις δεν κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής σύμβασης εργασίας, είναι ελεύθερες να μειώσουν το προσωπικό τους, καθώς οι αναστολές συνδέονταν με ρήτρα μη απόλυσης για χρονικό διάστημα ίσο με τη διάρκεια της επιδότησης με τα 534 ευρώ.
Ο κίνδυνος για αύξηση των απολύσεων είναι πλέον ορατός και για 500.000 εργαζόμενους που δουλεύουν σε επιχειρήσεις που έκαναν χρήση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής 7 και είναι προστατευμένοι από τις απολύσεις έως τις 31 Αυγούστου.
Τα μοναδικά στηρίγματα για το ένα τρίτο των μισθωτών χάνονται, είτε γιατί οι επιχειρήσεις βγαίνουν από τη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους επιχορηγούμενους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ), είτε επειδή οι ίδιες επιλέγουν να μην κάνουν χρήση των μέτρων ώστε να μην αναλάβουν και τις δεσμεύσεις που τα συνοδεύουν.
Στο μεταξύ η άρνηση του εμβολιασμού αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα ανασφάλειας για τους εργαζόμενους, καθώς δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που το θέτουν ως προϋπόθεση για να συνεχιστεί η εργασιακή σύμβαση.
Και μπορεί να απαγορεύεται από τον Νόμο να απολυθεί κάποιος μη εμβολιασμένος για τον λόγο αυτό, ωστόσο συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα οι απολύσεις να είναι αναιτιολόγητες. Συνεπώς η νομιμότητα της καταγγελίας της σύμβασης θα κριθεί στα δικαστήρια, αφού μέχρι τότε ο εργαζόμενος θα μείνει στην ανεργία και πριν από αυτήν σε αναστολή εργασιακής σχέσης, χωρίς μισθό και ασφαλιστικές εισφορές.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου