Η ραγδαία εξάπλωση των παραλλάξεων του κορωνοϊού απειλεί με εκτροχιασμό άλλη μία τουριστική σεζόν σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Οι επιδημιολόγοι συγκλίνουν στο ότι η παράλλαξη Delta θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, επειδή είναι πιο μεταδοτική από άλλες - αν και η επέκτασή της δεν γίνεται παντού ομοιόμορφα.
Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι εδώ και αρκετό καιρό κυρίαρχη, με τα αντίστοιχα κρούσματα να πλησιάζουν στο 100%.
Αύξηση κρουσμάτων της ινδικής παραλλαγής σημειώνεται και στη Ρωσία, όπως επίσης στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία.
Τυφλή χρονιά
Στο μεταξύ, η αύξηση των κρουσμάτων φέρνει νέα περιοριστικά μέτρα.
Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να μένουν σε καραντίνα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ PCR, στα οποία θα υποβληθούν, κατά την άφιξή τους.
Για παράδειγμα, στο Ισραήλ, μια χώρα με ιδιαίτερα υψηλό αριθμό εμβολιασμένων, η τουριστική σεζόν, χωρίς μάσκες και περιορισμούς, φαίνεται να παίρνει αναβολή…
«Υπό το φως των δεδομένων που έχουμε, στοχεύουμε στη μέγιστη προστασία για όσους ζουν στο Ισραήλ και την υγεία τους, μαζί με μια ελάχιστη οικονομική ζημιά και διαταραχές στην καθημερινή ζωή», ανέφερε ο πρωθυπουργός Νaftali Benett.
Συναγερμός έχει σημάνει στην Πορτογαλία, με τον πρωθυπουργό Antonio Costa να προτρέπει τους συμπατριώτες του να παραμείνουν σε επιφυλακή ενόψει του τέταρτου κύματος της πανδημίας της Covid-19.
Τα νέα κρούσματα εκτοξεύτηκαν αφού η Πορτογαλία άνοιξε τα σύνορά της για τους επισκέπτες από τη Βρετανία και την ΕΕ, στα μέσα Μαΐου και σήμερα έχουν φτάσει στα επίπεδα του Φεβρουαρίου, όταν στη χώρα είχε επιβληθεί lockdown.
«Δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε», είπε ο Costa, καλώντας τους Πορτογάλους να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα υγιεινής και τις αποστάσεις.
Η Ισπανία συνεχίζει να βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από την Πορτογαλία στον μέσο όρο των τελευταίων 14 ημερών, ο οποίος χρησιμοποιείται περισσότερο στην Ε.Ε.
Ως απάντηση στην εκτίναξη των μολύνσεων, η Καταλονία -η οποία έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία- ανακοίνωσε την Τρίτη ότι επαναφέρει περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία των νυχτερινών κέντρων, ενώ η Καστίγια Λεόν επέβαλε εκ νέου απαγόρευση κυκλοφορίας.
Η Ιταλία βρίσκεται στα χνάρια της Ελλάδας: «Το πράσινο ψηφιακό πάσο που ενέκρινε η Ευρώπη είναι χρήσιμο και δεν αποτελεί διάκριση διότι σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί αρκεί ένα τεστ για να μπορέσουν να ταξιδέψουν», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός τουρισμού Massimo Garavalia στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο La7.
Ωστόσο, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αλλά υπάρχει συζήτηση για την άρση της υποχρέωσης για τους εξωτερικούς χώρους από τον Ιούλιο. Ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυκτα μέχρι τις 05.00 στις κίτρινες (μετρίου κινδύνου) ζώνες.
Στην Αυστραλία, παρατείνεται κατά μια ακόμα εβδομάδα στο Σίδνεϊ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι αρχές της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Οι αρχές απέδωσαν την απόφαση αυτή στην προσπάθεια τους να περιορίσουν τη διασπορά του ιού που αποδίδεται στη μετάλλαξη Δέλτα.
Σημαντικές οικονομικές απώλειες στον τουρισμό
Το ζήτημα του πού και πόσο γρήγορα θα κατισχύσει η παραλλαγή Delta μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην τουριστική περίοδο του 2021, αναφέρουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.
Το Ινστιτούτο Robert Koch είχε πρόσφατα «μαρκάρει» την Πορτογαλία και τη Ρωσία.
Επί του παρόντος, όταν μια χώρα ή περιοχή ταξινομείται ως περιοχή παράλλαξης, η καραντίνα 14 ημερών άμα τη επιστροφή ισχύει επίσης για πλήρως εμβολιασμένα άτομα.
Επίσης, δεν επιτρέπεται ο τερματισμός της απομόνωσης με ένα απλό αρνητικό τεστ κορωνοϊού.
Ως αποτέλεσμα, πολλές κρατήσεις τόσο στην Πορτογαλία, αλλά και στην Ελλάδα έχουν ήδη ακυρωθεί.
Ειδικά για την Πορτογαλία, οι περισσότερες ακυρώσεις σημειώθηκαν όταν η χώρα ταξινομήθηκε ως περιοχή παράλλαξης.
Όπως λοιπόν είναι ευνόητο, οι χώρες που χαρακτηρίζονται περιοχές παράλλαξης σε πρώιμο στάδιο έχουν σημαντικές απώλειες στα τουριστικά έσοδα - κάτι το οποίο ισοδυναμεί με οικονομική καταστροφή, δεδομένου ότι ο Τουρισμός αντιπροσωπεύει σε πολλές περιπτώσεις περισσότερο από το 50% της οικονομικής παραγωγής.
Ανακάμπτει η Ελλάδα, αλλά…
Ο τουρισμός στην Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο φαίνεται να ανακάμπτει, σύμφωνα με την Oxford Economics, ωστόσο, όπως προειδοποιεί, οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού και το γεγονός ότι δεν έχουν ανοίξει οι μετακινήσεις για τους τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν σημαντικούς παράγοντες ανησυχίας.
Οι περισσότερες μεταλλάξεις του κορωνοϊού παραμένουν ο βασικός καθοδικός κίνδυνος, καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν την επιβολή νέων ταξιδιωτικών περιορισμών. Επιπλέον, η έλλειψη τουριστικού ρεύματος από χώρες με αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο που αντιπροσωπεύει μεταξύ 5% -15% των συνολικών τουριστικών δαπανών, θα πλήξει τη Νότια Ευρώπη.
Αν και το EU Green Pass θα βοηθήσει τα ταξίδια εντός της ΕΕ, ορισμένοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα παραμείνουν και ο ισχυρότερος εγχώριος τουρισμός δεν θα αντισταθμίσει πλήρως το έλλειμμα.
Η τουριστική δραστηριότητα αποκρίνεται γρήγορα καθώς τα κρούσματα υποχωρούν, η εμβολιαστική κάλυψη αυξάνεται και οι περιορισμοί χαλαρώνουν.
Η ανάκαμψη του διεθνούς και του εγχώριου τουρισμού θα ενισχύσει τις εξαγωγές και την κατανάλωση υπηρεσιών, με αυξημένους προοπτικές ιδιαίτερα για τις πρώτες.
Η Oxford Economics εκτιμά ότι οι εξαγωγές υπηρεσιών στα τουριστικά hotspots θα φθάσουν το 85% των επιπέδων του 2019 έως το τέλος του 2021, προσθέτοντας περίπου το 2% του ΑΕΠ το 2020.
Η τουριστική δραστηριότητα στην Κροατία και την Πορτογαλία φαίνεται να σημειώνει πρόοδο.
Η τουριστική δραστηριότητα στην Ελλάδα ανακάμπτει, αλλά αργά.
Η αβεβαιότητα είναι μεγάλη...
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου