"Πόρτα" από το ΥΠΟΙΚ στην εστίαση
Της Αλεξάνδρας Γκίτση - capital.gr
Άπραγοι, αποχώρησαν από τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και το επιτελείο του, οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης. Όπως λέει στο capital.gr ο Γιάννης Λιάρος, διευθυντής της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), ο κ. Σταϊκούρας ήταν αδιάλακτος στα αιτήματα του κλάδου για το "πάγωμα” των εξώσεων έως το τέλος του έτους και για την παράταση μείωσης των ενοικίων. Ο κ. Λιάρος παραδέχεται ότι η κρατική στήριξη στην εστίαση ήταν σημαντική από το ξέσπασμα της κρίσης, όμως όπως σημειώνει, δεν υπάρχει δίκτυ προστασίας προσαρμογής και μεταβατικό πακέτο μέτρων τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν επιχειρήσεις που συνεχίζουν να είναι κλειστές με κρατική εντολή -αυτές που έχουν μόνο εσωτερικούς χώρους- και η αγορά υπολειτουργεί. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η ψυχρολουσία στο αίτημα του συνδέσμου για μείωση του ΦΠΑ, καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να επιστρέψει από τον Νοέμβριο στο 24% από το 13% που είναι σήμερα. Σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα ενώ το θέμα θα τεθεί υπόψιν και των Βρυξελλών.
Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων απέστειλε χθες Τετάρτη επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με κοινοποίηση στους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας Σταϊκούρα, Γεωργιάδη και Χατζηδάκη και στον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο. Η ΠΟΕΣΕ, στην επιστολή της σημειώνει πως ενώ "επανέρχονται μέτρα περιοριστικά πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η επανεκκίνηση ολόκληρου του κλάδου (μέχρι 15/7 με κρατική εντολή δεν λειτουργούν οι εσωτερικοί χώροι, περίπου το 22% του κλάδου) ταυτόχρονα η πολιτεία αποσύρει κάθε μέτρο στήριξης”.
Σε ότι αφορά τα ενοίκια, σημειώνει ότι σταματά η απαλλαγή ενοικίου, τη στιγμή που επιχειρήσεις εστίασης παραμένουν κλειστές (εσωτερικοί χώροι) με κρατική εντολή μέχρι 15/7/21 και οι λειτουργούσες με περιορισμούς του 50% της δυναμικότητάς τους. Για τον λόγο αυτό ζητά την άμεση επαναφορά του μέτρου της απαλλαγής για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και του μειωμένου κατά 40% ενοικίου μέχρι το τέλος του 2021. Για τον ΦΠΑ, σημειώνει πως η μείωση του παραμένει με προσωρινό μέτρο στο 13% μέχρι 31 Οκτωβρίου και ζητά τη μονιμοποίηση του.
Αναφορικά με τον διαχωρισμό των χώρων εστίασης αυτό, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, θα επιφέρει αύξηση του κόστους λειτουργίας με την ανάγκη κάλυψης της υποδοχής στο σύνολο των επιχειρήσεων που διαθέτουν κλειστούς χώρους, από 1.000-3.000 ευρώ. Επίσης ζητά την κάλυψη τουλάχιστον του 50% του μη μισθολογικού κόστους για τη διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού, που λόγω των περιοριστικών μέτρων (πχ δυναμικότητα) καθώς όπως υποστηρίζει η Ομοσπονδία δεν έχει αντικείμενο εργασίας και κινδυνεύει με καταγγελία της σύμβασης εργασίας.
Ενταξει,δε παιζεστε.Ειναι δυνατον να μην εχουν γραμμενους;Σε ποιο ονειρο βρισκεστε;Μονο δια της δικαστικης οδου[οχι στο ΣτΕ μπαγλαμαδακι του Μαξιμου]και για τους διαχωρισμους και για τα παντα.Κρητικοι.Θεσσαλονικεις.Κατερινιωτες,ολοι μαζι.Η επαγγελματικη σας ζωη κινδυνευει
ΑπάντησηΔιαγραφή