.

Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΤΟΥ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ !!!

ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΟΦΕΙΛΗΣ ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ. Η ΔΟΣΗ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΗ
Έχασες την ρύθμιση ;;; Τα πάντα όλα θα βγαίνουν στο σφυρί χωρίς δεύτερη σκέψη !!!



Τι αποκαλύπτει το thetoc.gr


Πρεμιέρα σήμερα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό τακτοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών και έρχεται η ώρα να αποκαλυφθεί το πώς ακριβώς θα λειτουργεί η περίφημη "ρύθμιση των 240 ή 420 δόσεων".

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο αριθμός των δόσεων δεν θα αποτελεί επιλογή του οφειλέτη, αλλά ένα προϊόν υπολογισμού το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τα εισοδήματα του οφειλέτη, τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης -δηλαδή το πόσα χρήματα θα πρέπει να ξοδεύει κάθε μήνα για την κάλυψη των αναγκών- αλλά και την αξία των ακινήτων και των περιουσιακών στοιχείων.

Αυτή είναι και η "αποκάλυψη" της νέας ρύθμισης:

Αν κάποιος έχει ένα ακίνητο αξίας 100.000 ευρώ στην κατοχή του, με τη ρύθμιση που θα του προταθεί θα πρέπει να επιστρέψει σε αυτούς που χρωστάει τουλάχιστον 100.000 ευρώ, ακόμη και αν δεν εμφανίζει εισοδήματα.

Η λογική είναι ότι οι πιστωτές -τράπεζες, εφορία, δήμοι, ασφαλιστικά ταμεία- θα πρέπει να εισπράξουν μέσω της ρύθμισης (έστω και σε βάθος 20 ή 40 ετών) περισσότερα χρήματα από αυτά που θα εισέπρατταν αν έβγαζαν εδώ και τώρα όλα τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη στο "σφυρί".

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι τα ακίνητα θα αποτελέσουν "κλειδί" για την νέα ρύθμιση και τον υπολογισμό των δόσεων.


"Κούρεμα"

Το ότι οι οφειλέτες θα εμφανίζονται με πολύ χαμηλά εισοδήματα (ειδικά το 2020 οι 8 στους 10 θα πέσουν κάτω από 12.000 ευρώ) δεν σημαίνει ότι θα τους κουρεύονται οι υποχρεώσεις. Το αντίθετο, το "κούρεμα" θα γίνεται στο τέλος της ρύθμισης και αφού πρώτα καθοριστεί το τι θα πρέπει να πληρώνει ο καθένας βάσει της συνολικής αξίας των ακινήτων του. Είναι προφανές ότι αυτή η "ρήτρα" αλλάζει τα δεδομένα.

Σε συνολικό επίπεδο, το ιδιωτικό χρέος (δηλαδή οι οφειλές προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία) ξεπερνούν τα 240 δις. ευρώ. Ωστόσο, η αξία των ακινήτων όλων των Ελλήνων (σε όρους αντικειμενικών αξιών) υπερβαίνει τα 550-600 δις. ευρώ. Μένει λοιπόν να φανεί πόσα από αυτά τα ακίνητα βρίσκονται σήμερα στα χέρια των οφειλετών και τι θα γίνει από εδώ και στο εξής.

Το σίγουρο είναι ότι η ρύθμιση που ενεργοποιείται σήμερα, θα πυροδοτήσει εξελίξεις. Με την υποβολή της αίτησης (για την οποία θα μπορεί να πιέσει και η ίδια η τράπεζα) θα προκύπτει ένα ποσό το οποίο θα πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα ο κάθε οφειλέτης. Αν η ρύθμιση δεν φέρει αποτέλεσμα, τότε θα ξεκινά η διαδικασία του πλειστηριασμού.

Παράδειγμα:

  • Το παράδειγμα αποτυπώνει και το πώς ακριβώς θα λειτουργεί η ρύθμιση.
  • Οφειλέτης έχει στην κατοχή του ακίνητο αξίας 70.000 ευρώ και χρωστάει 140.000 ευρώ σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
  • Το εισόδημά του ανέρχεται στα 15.000 ευρώ και οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης είναι 14.000 ευρώ.
  • Στο βάθος της 20ετίας, θα πρέπει να πληρώσει στους οφειλέτες του 20.000 ευρώ (λόγω του ότι το εισόδημα ξεπερνά τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης) και 70.000 ευρώ που είναι η αξία του ακινήτου. Σύνολο: 90.000 ευρώ.
  • Αν τα καταφέρει (σ.σ η δόση μαζί με τους τόκους θα βγαίνει περίπου στα 400-410 ευρώ) τότε το υπόλοιπο των οφειλών (περίπου 50.000 ευρώ) θα κουρευτεί.
Και τι γίνεται αν ο οφειλέτης δεν εξυπηρετήσει τη ρύθμιση; Τότε θα ενεργοποιείται η διαδικασία του πλειστηριασμού προκειμένου να εκποιηθεί η περιουσία του και να λάβουν οι πιστωτές το μερίδιο που τους αναλογεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates