.

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

ΤΗΛΕΔΙΚΕΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΝ 800 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ !!!

 



Σάρκα και οστά παίρνει το σχέδιο για τις απομακρυσμένες δίκες, δηλαδή για τις αποκαλούμενες “τηλεδίκες”, καθώς υπολογίζεται ότι θα εισαχθεί, στα ελληνικά δικαστήρια, στα μέσα και προς το τέλος του 2022 (ίσως και λίγο αργότερα) ως μια από τις 27 ψηφιακές δράσεις για την επόμενη μέρα της ελληνικής Δικαιοσύνης. Τα προγράμματα τρέχουν τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και συγκεκριμένα οι γενικοί γραμματείς Πάνος Αλεξανδρής και Λεωνίδας Χριστόπουλος.

Οι τηλεδίκες , δηλαδή οι δίκες εξ αποστάσεως είναι η προμετωπίδα του σχεδίου , καθώς θα δίνει τη δυνατότητα προόδου δικαστικών διαδικασιών χωρίς την φυσική παρουσία κατηγορουμένων ή μαρτύρων. Βέβαια η υλοποίησή του θα απαιτήσει την μακρά διαβούλευση με δικαστές, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους (αφού δεν αποκλείονται αντιδράσεις) , αλλά ήδη ο διαγωνισμός που είναι ανοιχτός και διεθνής τρέχει και οι προσφορές για το έργο προϋπολογισμού περί τα 13 εκατομμύρια προ ΦΠΑ , θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 5 Ιουλίου. 

Πως θα γίνονται

Τα συστήματα τηλεδιάσκεψης θα εγκατασταθούν σε δικαστήρια και σωφρονιστικά́ καταστήματα της χώρας, καλύπτοντας τις ανάγκες των Πολιτικών, Ποινικών και Διοικητικών Δικαστηρίων (Πρωτοδικεία και Εφετεία), του ανακριτικού́ έργου (Πρωτοδικεία) και των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής.


Θα αφορά Άρειο Πάγο, Συμβούλιο της Επικρατείας, Πολιτικά – Ποινικά και Διοικητικά Εφετεία και Πρωτοδικεία και Πταισματοδικεία και Σωφρονιστικά Καταστήματα.

Συγκεκριμένα σε ένα μέρος:

-των δικαστικών εδρών των Πρωτοδικείων και Εφετείων, σε πιστοποιημένους χώρους εντός των δικαστηρίων αλλά́ και

-εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων (αίθουσες κατάθεσης μάρτυρα)

-σε ανακριτικά́ γραφεία και

-γραφεία που εξυπηρετούν αιτήματα δικαστικών συνδρομών.



Μέσω τηλεδιάσκεψης θα μπορεί να γίνει:

-Η απομακρυσμένη κατάθεση / εξέταση μάρτυρα υπόθεσης που εκδικάζεται, ο οποίος κατά τη διεξαγωγή́ της δίκης βρίσκεται μακριά́ από́ τον τόπο διεξαγωγής της. Στην περίπτωση αυτή́ ο μάρτυρας θα προσέρχεται σε κάποιον από́ τους πιστοποιημένους χώρους που θα διαμορφωθούν και θα καταθέτει απομακρυσμένα ζωντανά́ (εικόνα και ήχος).

-Η απομακρυσμένη κατάθεση / εξέταση μάρτυρα υπόθεσης ο οποίος όμως βρίσκεται στο εξωτερικό́ – Διασυνοριακή́.

-Η απομακρυσμένη κατάθεση / εξέταση μάρτυρα ή κατηγορουμένου ο οποίος είναι κρατούμενος σε κάποιο σωφρονιστικό κατάστημα.

-Η διεξαγωγή́ της προκαταρκτικής εξέτασης, προανάκρισης και ανάκρισης.

-Η ικανοποίηση με απομακρυσμένη σύνδεση αιτημάτων Δικαστικής Συνδρομής.

Συνδυασμός των ανωτέρων περιπτώσεων αφού θα δίνεται η δυνατότητα για πραγματοποίηση πολυδιασκέψεων.




Αποδέσμευση αστυνομικών

Όπως περιγράφεται στο σχέδιο “οι μετακινήσεις μαρτύρων και κατηγορουμένων δημιουργούν πρόσθετα οικονομικά́ βάρη που επωμίζονται είτε οι πολίτες (πολιτικές δίκες) είτε το κράτος (ποινικές δίκες). Ταυτόχρονα σκοπός είναι η ποιοτική́ αναβάθμιση του έργου της Δικαιοσύνης, ειδικά́ στις περιπτώσεις που απαιτείται κατάθεση ευάλωτων μαρτύρων (ανήλικοι) ή μαρτύρων που έχουν υποστεί́ εκφοβισμό́ (κακοποιημένες γυναίκες) και η δια ζώσης παρουσίας τους στο δικαστήριο ενδέχεται να διαταράξει την ψυχική́ τους υγεία και να επηρεάσει την διαδικασία διεξαγωγής της δίκης. Επιπρόσθετα η χρήση της τηλεδιάσκεψης θα επιταχύνει το ανακριτικό έργο καθώς και την εξυπηρέτηση των αιτήσεων δικαστικής συνδρομής”.

Εν ολίγοις , σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων φορέων, από την μείωση των μεταγωγών κρατουμένων θα αποδεσμευθούν (και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό) , περι τους 800 αστυνομικούς

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates