.

Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

MΑΖΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΕΤΕ, ALPHA BANK ΚΑΙ EUROBANK !!!

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για τους πολλούς Δανειολήπτες !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2016/10/blog-post_49.html



Τιτλοποιήσεις δανείων άνω των 6,5 δισ. από την Alpha

Σε επιθετικότερη μείωση των κόκκινων δανείων σε σχέση με το πλάνο που είχε ανακοινώσει η διοίκηση τον περασμένο Μάρτιο, θα προχωρήσει η Alpha Bank, αυξάνοντας την περίμετρο των δανείων που θα τιτλοποιηθούν ή θα πωληθούν. Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Alpha Bank μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής Galaxy, ύψους 10,5 δισ. ευρώ, που αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων στην Ευρώπη, είχε ανακοινώσει νέες τιτλοποιήσεις και πωλήσεις δανείων ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Σε αυτές περιλαμβάνεται η τιτλοποίηση ενός χαρτοφυλακίου ύψους 2 δισ. ευρώ (project Cosmos) μέσω του προγράμματος «Ηρακλής ΙI» και η πώληση δύο χαρτοφυλακίων ύψους 900 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα (project Orbit) και 400 εκατ. ευρώ στην Κύπρο (project Sky). Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό των προς τιτλοποίηση – πώληση κόκκινων δανείων αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τα 3,3 δισ. ευρώ του Μαρτίου, ενώ περί τα 4 δισ. ευρώ είναι τα δάνεια που θα ενταχθούν στον «Ηρακλή ΙΙ».

Βασικός άξονας για τη βελτίωση της κερδοφορίας του ομίλου αναμένεται να είναι το διεθνές δίκτυο. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Δεκέμβριο, η Alpha μετέφερε κάτω από μία εταιρεία Holding το σύνολο των θυγατρικών της στο εξωτερικό, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για τις κινήσεις που έπονται αλλά και επιχειρώντας να αναδείξει την αξία τους σε επίπεδο ομίλου. Η Alpha είναι η μόνη ελληνική τράπεζα με ουσιαστική παρουσία στη Ρουμανία, με μερίδιο αγοράς 4,5%, και είναι η 6η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα στη χώρα. Στόχος είναι να επωφεληθεί ο όμιλος από το περιβάλλον υψηλής ανάπτυξης στον τραπεζικό τομέα της Ρουμανίας και από τη σύγκλιση σε επίπεδο Ε.Ε. της διείσδυσης του τραπεζικού τομέα (σήμερα 24,2% έναντι 79% στην Ελλάδα και 87,4% μέσος όρος στην Ε.Ε.), ενισχύοντας έτσι την παρουσία της στη χώρα.


Τιτλοποίηση δανείων ύψους 3,3 δις ετοιμάζει η Eurobank

«Κόκκινα» δάνεια που έχουν καταγγελθεί ή βρίσκονται σε βαθιά καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να έχουν σχηματισθεί υψηλές ειδικές προβλέψεις, αλλά και κάποια τυπικά ενήμερα, θα περιλαμβάνει η νέα τιτλοποίηση με την κωδική ονομασία «Mexico», που ετοιμάζει η Eurobank για τη φετινή χρονιά.

Η τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι προγραμματίζει τιτλοποίηση δανείων μεικτής λογιστικής αξίας 3,3 δισ. ευρώ, μέσω της οποίας θα μειώσει το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά περίπου 3,1 δισ. ευρώ. Το προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκιο θα περιλαμβάνει κυρίως δάνεια λιανικής και ένα μικρό ποσοστό (σ.σ. της τάξης του 15%) εταιρικών δανείων.

Με βάση όσα έχει αναφέρει σε επενδυτές η Eurobank, συνάγεται ότι στην περίμετρο του χαρτοφυλακίου θα υπάρχουν κατά κύριο λόγο μη εξυπηρετούμενα δάνεια με υψηλές προβλέψεις.

Σημειώνεται ότι η Eurobank θα αιτηθεί, εντός του μήνα, την ένταξη των τίτλων πρώτης διαβάθμισης (senior notes) της τιτλοποίησης στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής ΙΙ, ενώ το ύψος της ονομαστικής αξίας των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes) αναμένεται να είναι χαμηλό, λόγω των υψηλών προβλέψεων και επομένως του μεγέθους, που θα έχουν οι junior notes ομολογίες.

Η τιτλοποίηση, που αναμένεται να τρέξει στο β' εξάμηνο της φετινής χρονιάς, αποτελεί τη βασική -μη οργανική- κίνηση, μέσω της οποίας η Eurobank θα επιδιώξει να επιτύχει τον αναθεωρημένο στόχο μείωσης του NPE ratio. Μέσω της τιτλοποίησης Mexico, η τράπεζα θα μειώσει τα NPEs κατά 3,1 δισ. ευρώ σε απόλυτο αριθμό. Ταυτόχρονα, όμως, αναμένεται να δημιουργηθούν νέα «κόκκινα» δάνεια από τα moratoria, ύψους 0,9 δισ. ευρώ.

Εθνική Τράπεζα: Aπεμπλέκεται από τα μεγάλα κόκκινα δάνεια

Το οριστικό κλείσιμο των μεγάλων εκκρεμοτήτων προωθεί η Εθνική Τράπεζα στα κόκκινα δάνεια, είτε με αποχώρηση όπου δεν επηρεάζει τις λύσεις είτε μέσω άλλων ενεργειών ( δικαστήρια, συμφωνίες εξυγίανσης ).

Οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις ανέρχονται πλέον σε 4,1 δισ. ευρώ καθώς πέραν των ρυθμίσεων που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο 18μηνο (3 δις. ευρώ ), η τράπεζα προωθεί ένα ξεκαθάρισμα στα μεγάλα κόκκινα εταιρικά δάνεια στο χαρτοφυλάκιο της, παράλληλα με την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων Frontier, ύψους 6,1 δισ. Ευρώ για την οποία δόθηκε παράταση για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών μέχρι τις 7 Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, ύστερα απο την υπογραφή της πώλησης των κόκκινων δανείων ονομαστικής αξίας 33 εκατ. ευρώ προς το HΙG Capital, η Εθνική διαχερίζεται δυο ακόμα μεγάλες υποθέσεις, τα δάνεια της Χαλυβουργικής, και τα δάνεια του εμπορικού κέντρου Athens Heart.

Πλειοδοτικός Διαγωνισμός για Χαλυβουργική εφόσον αποφασιστεί ειδική διαχείριση

Σε ότι αφορά τα δάνεια της Χαλυβουργικής αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγε η Εθνική Τράπεζα υποβάλλοντας αίτημα προκειμένου η εταιρεία να τεθεί υπο καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

Πρόκειται, όμως, για μια χρονοβόρα διαδικασία και η απόφαση του Δικαστηρίου δεν αναμένεται να εκδοθεί νωρίτερα απο ένα διάστημα 3 μηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση όπου το δικαστήριο αποδεχθεί τελικώς το αίτημα της Εθνικής Τράπεζας, τότε η τράπεζα θα προχωρήσει στην διεξαγωγή πλειοδοδοτικού διαγωνισμού για τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα ούτε έχει δεχθεί, ούτε συζητά οποιαδήποτε πρόταση σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.

Με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας το σύνολο των ληξιπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων της Χαλυβουργικής προς την Εθνική Τράπεζα ανέρχεται στα 344 εκατ. ευρώ με στοιχεία Νοεμβρίου 2020, πλέον τόκων.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα “η Χαλυβουργική σταμάτησε να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις προς την Τράπεζα το Νοέμβριο του 2015 και σήμερα αποτελεί το, μακράν, μεγαλύτερο μη εξυπηρετούμενο δάνειο στον ισολογισμό της ΕΤΕ.”

Αντίθετα, η Χαλυβουργική κατηγόρησε την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ότι, δεν αποδέχθηκε την πρόταση business plan για επανεκκίνηση της εταιρείας και πρόσθεσε με το καθεστώς ειδικής διαχείρισης θα απαξιωθούν τα περιουσιακά στοιχεία ενω κινδυνεύουν να χαθούν οι άδειες των λιμενικών εγκαταστάσεων.

Η Χαλυβουργική επισήμανε μάλιστα, ότι απο το 2015 οι τόκοι δανείων προς Εθνική – Πειραιώς είχαν ανέλθει σε 103,5 εκατ. ευρώ.

Σε πτωχευτικό άρθρο το Athens Ηeart

Για την περίπτωση των δανείων του εμπορικού κέντρου Athens heart, ύψους 50-55 εκατ. ευρω, σύμφωνα με πληροφορίες επιχειρείται η ένταξη σε πτωχευτικό άρθρο 106β ( συμφωνία ) εξυγίανσης – αν και σύμφωνα με άλλες πηγές πρόσφατα η Εθνική Τραπεζα προσπάθησε να προχωρήσει εκ νέου πώληση προς ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Είχε προηγηθεί η προσπάθεια συμφωνίας με τον Αμερικανικό όμιλο ακινήτων Hines, αλλά τελικά η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε.

ΠΗΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates