.

Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ: ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΙΣ ΣΤΡΟΦΙΓΓΕΣ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ Η ΛΑΓΚΑΡΝΤ !!!

ΕΥΝΟΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ PEPP Η ΕΛΛΑΔΑ(ΒΛΕΠΕ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ)
Τα δύσκολα είναι μπροστά και η κρίση θα αρχίσει να δείχνει πανευρωπαϊκά τα δόντια της... 

 

Παρά τους φόβους που γεννά η άνοδος του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται στη συνεδρίαση της στις 10 Ιουνίου να διατηρήσει τις ιδιαίτερα ευνοϊκές νομισματικές συνθήκες που έχει υιοθετήσει τους μήνες της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συμβούλιο νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει σταθερό το ποσό των αγορών κρατικών ομολόγων μέσω του έκτακτού προγράμματος (PEPP) στα 1,85 τρισ. χωρίς να εξετάζεται βεβαίως κάποια κίνηση στα παρεμβατικά της επιτόκια. Η πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, είχε προαναγγείλει την εξέλιξη τοποθετούμενη στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής. Είπε συγκεκριμένα, ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να ξεκινήσει η συζήτηση για μείωση του ρυθμού αγορών ομολόγων, το γνωστό tapering. Άλλωστε, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του ευρώ έχει συμβουλέψει πολλές φορές τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, να συνεχίσουν την στήριξη των οικονομιών τους με δημοσιονομικά μέτρα για όσο χρειαστεί και να είναι πολύ προσεκτικοί με τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο θα τα αποσύρουν.

Υπερ της διατήρησης της ευνοϊκής νομισματικής πολιτικής που υιοθετήθηκε λόγω της πανδημίας τάχθηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στο Reuters τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να μειώσει τις αγορές ομολόγων μέσω του PEPP, καθώς η πανδημία είναι ακόμη παρούσα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και η ανάκαμψη είναι ακόμη εύθραυστη.


Πληροφορίες θέλουν, η θέση αυτή να απηχεί τις απόψεις της πλειοψηφίας των μελών του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής. Πάντως μια αλλαγή της στάσης της ΕΚΤ τώρα, στην κατεύθυνση οποιουδήποτε περιορισμού της ρευστότητας προς την Ευρωζώνη, θα έδινε αρνητικό σήμα στις αγορές, θέτοντας σε κίνδυνο την ανάκαμψη που αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου.

πηγη

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates