.

Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

«ΠΟΛΕΜΟΣ» ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ !!! ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΕΞΩΣΕΙΣ !!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΔΩ:
ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΕΞΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΛΟΥΣΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ !!!

 


Μάχη για τον έλεγχο των αυξήσεων στα ενοίκια έχει ξεσπάσει στις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας και ειδικά στην πρωτεύουσα το Βερολίνο. Οι ενοικιαστές έχουν βγει στους δρόμους για το δικαίωμα στην προσιτή στέγαση, οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων Vonovia και Deutsche Wohnen προχωρούν σε μεγαντίλ 19 δισ. ευρώ για να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την καυτή αυτή πολιτική και κοινωνική πατάτα, υποσχόμενοι δίκαιη εποπτεία στη υπόθεση.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι τιμές των ενοικίων σε μεγάλες πόλεις όπως το Βερολίνο άρχισαν να σπάνε τα κοντέρ με αυξήσεις που έφτασαν το 30% τα τελευταία χρόνια –από το 2013 και μέχρι το 2019, όταν τοπικές αρχές όπως αυτές του Βερολίνου αποφάσισαν να επιβάλλουν πάγωμα για πέντε ολόκληρα χρόνια για να προστατέψουν τους ενοικιαστές. Όμως το πάγωμα αυτό των ενοικίων ακυρώθηκε από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας μόλις τον προηγούμενο μήνα ως αντισυνταγματικό, φέρνοντας ξανά για τα καλά το θέμα στο προσκήνιο με ενοικιαστές να βγαίνουν στους δρόμους διαδηλώνοντας για πιο φθηνή στέγη.

Το μεγάλο πρόβλημα με τα διαμερίσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα της Γερμανίας εντοπίζεται στο ότι δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά και η ανοικοδόμηση νέων προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς, την ώρα που όλο και περισσότεροι κάτοικοι της χώρας ή μετανάστες οδεύουν προς τα μεγάλα αστικά κέντρα για δουλειά.


Πλέον και μετά την απόφαση του δικαστηρίου για απελευθέρωση των τιμών, οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων της χώρας αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να κάνουν τη φωνή τους πιο δυνατή. Η Deutsche Wohnen συμφώνησε να εξαγοραστεί από την μέχρι πρόσφατα αντίπαλο Vonovia –σε ένα ντιλ με μετρητά- με στόχο να γλυτώσει την πολιτική και κοινωνική επίθεση που της προκάλεσε η υπόθεση του Βερολίνου, κυρίως, όπου υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα έλλειψης προσιτών κατοικιών. Οι δύο εταιρείες για να κατευνάσουν τα πνεύματα υπόσχονται τώρα να παραχωρήσουν πουλώντας στο Βερολίνο 20.000 διαμερίσματα, να ξεκινήσουν την κατασκευή επιπλέον 13.000 από αυτά και να περιορίσουν εν μέρει τις επερχόμενες αυξήσεις στα ενοίκια.

Η Deutsche Wohnen έκανε μεγάλες προσπάθειες να αλλάξει την έξωθεν κακή εικόνα της ως ο «κακός» της κόντρας του Βερολίνου για τα ακίνητα με το κλίμα που δημιουργήθηκε να είναι εκρηκτικό. Οι ενοικιαστές από τη μια αντιδρούν έντονα επειδή καλούνται να πληρώσουν πολλά περισσότερα, ενώ οι μέτοχοι προβληματίζονται για τις επενδύσεις τους και φοβούνται ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί ακόμη και να απαλλοτριώσει κάποια ακίνητα για να καλυφθεί η ζήτηση.

Μετά την ανακοίνωση του μεγαντιλ των 19 δισ. ευρώ που φέρνει την αξία και των δύο εταιρειών στα 60 δισ. ευρώ, η ομοσπονδιακή γερμανική κυβέρνηση έχει βάλει τώρα ξανά την υπόθεση στο μικροσκόπιο με τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς να δηλώνει ότι η Γερμανία χρειάζεται δίκαιη ρύθμιση στο θέμα των ενοικίων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αρκετές εβδομάδες πριν οι δύο εταιρείες ακινήτων προωθήσουν την εξαγορά, ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Βερολίνου Μίκαελ Μιούλερ είχε οργανώσει συγκέντρωση κορυφαίου επιπέδου με όλες τις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων και των Vonovia και Deutsche Wohnen. Ο Μιούλερ, ο οποίος υπέστη πρόσφατα πολιτική ήττα όταν το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε την πρωτοβουλία παγώματος μισθωμάτων που προώθησε ο ίδιος, έβλεπε τις διαδηλώσεις κατά των αυξήσεων στα ενοίκια να μεγαλώνουν.

Έτσι ζήτησε απαντήσεις από τις εταιρείες για να αποφευχθεί μια εκτός ελέγχου κατάσταση και οι Vonovia και Deutsche Wohnen άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι έπρεπε να ενεργήσουν, εάν ήθελαν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα. Έτσι, μετά από μια μυστική βραδινή συνάντηση, όπως τη χαρακτηρίζει το Bloomberg, μεταξύ των στελεχών των δύο εταιρειών η Vonovia προσφέρθηκε να πουλήσει τα περίπου 20.000 διαμερίσματα στη δημοτική αρχή του Βερολίνου, να κατασκευάσει τα 13.000 νέα και να βάλει όρια στις αυξήσεις ενοικίων. Μένει τώρα να φανεί το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές και πως θα αντιδράσουν οι ενοικιαστές πολλοί από τους οποίους είχαν απειληθεί με εξώσεις.



ΠΗΓΗ
ot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates