.

Τρίτη 20 Απριλίου 2021

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ POS !!!

 


Τι γράφει το powergame.gr

Η τάση είναι διεθνής αλλά το δρόμο στην εγχώρια αγορά τον άνοιξε η Τράπεζα Πειραιώς. Οι τράπεζες πωλούν τις υπηρεσίες αποδοχής καρτών POS προσβλέποντας σε αύξηση εσόδων, βελτίωση ποιοτικών κεφαλαίων και μείωση κόστους λειτουργίας. Είναι επίσης μια διαδρομή που συμβάλλει εμμέσως στη διαχείριση των κόκκινων δανείων και γράφει ήδη «ιστορία» εκτός Ελλάδος.

Στο «παιχνίδι» μπαίνουν σταδιακά και οι τέσσερις συστημικοί της αγοράς, είτε με απευθείας πώληση ( κάτι που ήδη προγραμματίζει η Eurobank), είτε με συνεργασίες τύπου joint venture (προς τα εκεί προσανατολίζεται η Εθνική Τράπεζα).

Η στρατηγική συνεργασία που υπεγράφη το Μάρτιο, μεταξύ της Πειραιώς Financial Holdings και της Euronet Worldwide, αποτέλεσε την πρώτη συναλλαγή σε ελληνικό έδαφος. Η συμφωνία είναι δεσμευτική και αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εισφέροντας στην Τράπεζα Πειραιώς (θυγατρική πλέον της Πειραιώς Financial Holdings) κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Τη σκυτάλη αναμένεται να λάβει άμεσα η Eurobank, που ήδη συνομιλεί για την πώληση του κλάδου εκκαθάρισης συναλλαγών, στοχεύοντας τόσο σε μείωση του κόστους λειτουργίας της, όσο και σε βελτίωση των εποπτικών της κεφαλαίων, διατηρώντας η ίδια το πελατολόγιό της.

Μάλιστα οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι όπως συνέβη και στην Πειραιώς, η Eurobank θα μπορούσε να εισπράξει έσοδα της τάξεως των 300 εκατ ευρώ – ή πάνω από 250 εκατ ευρώ. Εκτιμήσεις, που βασίζονται τόσο στο ποσοστό συνεισφοράς του κλάδου αυτού ήδη στην κερδοφορία της Τράπεζας, όσο και στον πολλαπλασιαστή εξαγορών που παρατηρείται στη συγκεκριμένη αγορά.

Η Alpha Bank δεν φαίνεται να το σκέφτεται ακόμη, ή τουλάχιστον να έχει λάβει συγκεκριμένη απόφαση, ενώ στην Εθνική Τράπεζα, προσανατολίζονται όχι ακριβώς σε πώληση της υπηρεσίας , αλλά πιθανότατα σε συνεργασίες joint ventures.

Αναφορικά με την πρώτη ελληνική τράπεζα που υπέγραψε στα μέσα Μαρτίου δεσμευτική συμφωνία πώλησης του 100% των υπηρεσιών αποδοχής καρτών, υπενθυμίζονται τα εξής:

H Τράπεζα Πειραιώς θυγατρική της Πειραιώς Financial Holdings εισέρχεται σε μακροπρόθεσμη στρατηγική συνεργασία με την Euronet Worldwide, η οποία περιλαμβάνει την απόσχιση και πώληση της δραστηριότητας των υπηρεσιών αποδοχής καρτών, καθώς και τη σύναψη μακροπρόθεσμης αποκλειστικής συνεργασίας πωλήσεων και διανομής, για αρχική περίοδο διάρκειας 10 ετών. Το τίμημα ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία αναμένεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, η Euronet Worldwide θα λειτουργεί ως αποκλειστικός μακροπρόθεσμος στρατηγικός εταίρος της Τράπεζας Πειραιώς για την παροχή υπηρεσιών αποδοχής καρτών σε πελάτες της Τράπεζας.

Εξάλλου, η Euronet Worldwide, από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως παρόχους πληρωμών, με παρουσία σε 18 ευρωπαϊκές χώρες, έχει τις τεχνολογικές δυνατότητες και την κορυφαία τεχνογνωσία για να εκμεταλλευθεί την εξαγορά μιας πλατφόρμας μέσω της οποίας η Τράπεζα Πειραιώς διατηρεί ηγετική θέση στην αγορά με μερίδιο άνω του 20% και πάνω από 170 χιλιάδες εμπόρους, ισχυρή παρουσία στις ΜΜΕ και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates