Την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού έχουν προκαλέσει οι διατάξεις με τα κίνητρα για συγχωνεύσεις, εξαγορές και συνεργασίες μεταξύ των εταιριών που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο της Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αρμόδια Διεύθυνση της Ε.Ε. έχει ήδη ενημερώσει την κυβέρνηση ότι πρόκειται για κίνητρα που δεν εξασφαλίζουν ισότιμους και δίκαιους όρους ανταγωνισμού για όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις αναδεικνύοντας παράλληλα τον κίνδυνο δημιουργίας μονοπωλιακών ή ολιγοπωλιακών καθεστώτων.
Πρόκειται για ενστάσεις οι οποίες διατυπώνονται στο «παρά ένα» της αποστολής του Εθνικού Σχεδίου στην Κομισιόν, αφού κατατίθεται σήμερα το πρωί στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυκαλάκη.
Έτσι μέχρι αργά χθες το βράδυ η ελληνική πλευρά βρισκόταν σε εκτεταμένες διαβουλεύσεις με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια και να προχωρήσει ο έλεγχος στο κομμάτι των έργων.
Περισσότερα από 170 έργα και μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται στην τελική λίστα που θα παραλάβουν σήμερα οι Βρυξέλλες και τα οποία πρόκειται να εξεταστούν «ένα προς ένα» από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν πριν δοθεί η οριστική έγκριση.
Το σχέδιο προβλέπει επιχορηγήσεις και δάνεια συνολικού ύψους 31 δισ. ευρώ (18,2 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και 12,7 δισ. δάνεια που αυξάνουν το δημόσιο χρέος) τα οποία αντιστοιχούν στο 17,8% του ΑΕΠ και θα κινητοποιήσουν επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, συνολικού ύψους 57,4 δισ. ευρώ έως το 2026.
Τα δάνεια θα αρχίσουν να εγκρίνονται όταν επικυρωθεί το ελληνικό Σχέδιο και θα καλύπτουν το πολύ το 50% της αξίας του έργου, ενώ κατά μέσον όρο υπολογίζεται ότι η κρατική συμμετοχή θα φτάνει στο 40%.
Το υπόλοιπο θα καλύπτεται από τραπεζική χρηματοδότηση κατά τουλάχιστον 30% και ίδια κεφάλαια των επενδυτών κατά τουλάχιστον 20%.
Η χρηματοδότηση προβλέπεται να διαρκεί 8-12 χρόνια, ενώ θα υπάρχει περίοδος χάριτος 2-3 χρόνια, πριν από την έναρξη αποπληρωμής του δανείου. Αυτό σημαίνει ότι όσες επιχειρήσεις λάβουν φέτος δάνειο θα αρχίσουν να το αποπληρώνουν μετά το 2023-2024.
Το 2021 η Ελλάδα αναμένει προκαταβολές 3,9 δισ. ευρώ μετά τον Αύγουστο και εφόσον πληροί τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των έργων και των μεταρρυθμίσεων η ελληνική οικονομία θα λαμβάνει κονδύλια και δάνεια 5,31 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για την επόμενη πενταετία.
Οι επενδύσεις θα πρέπει να ικανοποιούν ένα τουλάχιστον από τα εξής πέντε κριτήρια επιλεξιμότητας: πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακή ανάπτυξη, εξωστρέφεια, καινοτομία, μεγέθυνση μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και συνεργασιών.
Από το πακέτο των έργων εκτός έμειναν οι οδικοί άξονες με εξαίρεση τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης και τον Ε65 (αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας) για τον οποίο στις 18 Ιανουαρίου 2021 Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε ως συμβατή με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς τη χρηματοδότηση του Αναδόχου για την κατασκευή του Βορείου Τμήματος (Τρίκαλα – Εγνατία) μήκους 70,5 χιλιομέτρων.
ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου