.

Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

ΤΟ COLPO GROSSO ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΠΩΣ ΜΕ 380.000.000€ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ 71 ΔΙΣ !!!

 


«Πάρ’ τα όλα» για Πόλσον στην Τράπεζα Πειραιώς


Τις πρώτες μέρες μετά την ανακοίνωση του σχεδίου αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Τράπεζας Πειραιώς ορισμένοι από τους μικρομετόχους της τράπεζας, οι οποίοι έγραφαν στα σχόλια του Capital και του Euro2day, παρατήρησαν ότι το ληστρικό σχέδιο ΑΜΚ της Πειραιώς φέρει τη σφραγίδα ενός «λύκου της Γουόλ Στριτ».

Οι εύστοχοι αυτοί μέτοχοι σήμερα επαληθεύονται, όχι όμως επειδή κάποια φιλοκυβερνητικά οικονομικά media, που δεν έγραψαν ποτέ λέξη για τις ζημίες που επέβαλε το σχέδιο δημιουργικής λογιστικής της ΑΜΚ της Πειραιώς στο δημόσιο και στους μικρομετόχους, άρχισαν τώρα να ανακαλύπτουν στα άρθρα τους το νέο αφεντικό της τράπεζας Τζον Πόλσον ως «λύκο της Γουόλ Στριτ».

Δικαιώνονται επειδή με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της Πειραιώς που έγινε την Παρασκευή έχουμε μια συνολικότερη εικόνα της όλης συναλλαγής, από την οποία προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις ότι κάποια από τα «περίεργα» και «πρωτοφανή» χαρακτηριστικά της, τα οποία εξέπληξαν όταν υιοθετήθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου και τη διοίκηση Μεγάλου, υιοθετήθηκαν για το χατίρι του Πόλσον που θέλει να βγάλει τα «σπασμένα» από τις παλιές του ζημίες στην Πειραιώς.

Πολλά «περίεργα» και «πρωτοφανή»

Ποια είναι όμως τα «περίεργα» και «πρωτοφανή» στοιχεία της ΑΜΚ της Πειραιώς για τα οποία γίνεται λόγος;

Πρώτον, η πρωτοφανής στα χρονικά επιλογή της διοίκησης της Πειραιώς, η οποία επί σειρά μηνών εξέπεμπε καθησυχαστικά μηνύματα προς τους επενδυτές, να ανακοινώσει αιφνιδιαστικά μια ΑΜΚ και με δική της επιλογή, χωρίς να συντρέχουν λόγοι καταναγκασμού, να τη μετατρέψει σε ανακεφαλαιοποίηση, «καίγοντας» μέσω της δημιουργικής λογιστικής όλα τα κεφαλαία του δημοσίου και των μικρομετόχων και φορτώνοντας σε αυτούς εμπροσθοβαρώς τις ζημίες από τα «κόκκινα» δάνεια της Πειραιώς, για να αποδοθεί η τράπεζα καθαρμένη στους νέους επενδυτές.

Δεύτερον, η επίσης πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα αρχική επιλογή για υλοποίηση της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς αποκλειστικά στο εξωτερικό και με στόχο μόνο τους ξένους επενδυτές, έστω κι αν αυτό στη συνέχεια τροποποιήθηκε εν μέρει υπό την πίεση των Ελλήνων μικρομετόχων.

Τρίτον, η ακόμη πιο πρωτοφανής επιλογή της διοίκησης της Πειραιώς να πριμοδοτήσει με ένα «πάρ’ τα όλα» τους νέους ξένους μετόχους: και με κάθαρση της τράπεζας από μεγάλο μέρος των «κόκκινων» δανείων και με μια ασυνήθιστα χαμηλή διάθεση της νέας μετοχής στο 1 ευρώ και με πρόσθετο δώρο το 65% των ομολόγων μεσαίας διαβάθμισης (mezzanine) που θα προκύψουν από τις τέσσερις τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων της Πειραιώς, με εκτιμώμενο ύψος 950 εκατ. ευρώ και υψηλό κουπόνι 7-9% και με τον έλεγχο της τράπεζας.

Το μόνο που δεν ξέραμε ως την περασμένη Τρίτη ήταν ποιοι θα αποτελούσαν το νέο μετοχικό σχήμα της Πειραιώς που θα τα «έπαιρνε όλα».

Οπως μάθαμε όμως στη συνέχεια από το ενημερωτικό δελτίο, οι τρεις κύριοι μέτοχοι που θα πάρουν τον έλεγχο της τράπεζας είναι ο Πόλσον, που με 265 εκατ. ευρώ θα πάρει ποσοστό 18,62% των νέων μετοχών, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, που με ποσό 40 εκατ. ευρώ θα πάρει το 2,90% και το fund Helikon που με ποσό 75 εκατ. ευρώ θα πάρει το 5,22%.

Μόνο 380 εκατ. ευρώ από τους κύριους μετόχους

Ετσι, με τίμημα μόλις 380 εκατ. ευρώ τρεις κύριοι μέτοχοι, όλοι τους γνωστοί για τις κερδοσκοπικές τους στρατηγικές και χωρίς καμία εμπειρία μακροπρόθεσμου επενδυτή, θα πάρουν τον έλεγχο της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας με ενεργητικό 71 δισ. ευρώ, που θα είναι αισθητά βελτιωμένη λόγω του φορτώματος των ζημιών από τα «κόκκινα» δάνεια στο δημόσιο και στους μικρομετόχους και πρόσθετο δώρο το 65% των ομολόγων mezzanine που φέρεται να σημαίνουν αποδόσεις 4,5% υπό μορφή μερίσματος από την πρώτη χρονιά.

Κατ’ ουσίαν δηλαδή, οι τρεις νέοι ιδιώτες κύριοι μέτοχοι θα τα πάρουν όλα μόλις με 380 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο μάλιστα ότι έκαναν συμφωνία να κρατήσουν υποχρεωτικά τις μετοχές τους μόνο τρεις μήνες, θα είναι ελεύθεροι να πουλήσουν όταν πιάσουν τις αποδόσεις που θέλουν και μάλλον θα το κάνουν.

Εδώ όμως προκύπτει ένα αμείλικτο ερώτημα, καθώς μόλις τον περασμένο Οκτώβριο η ίδια ομάδα μετόχων με επικεφαλής τον Πόλσον είχε προτείνει στην κυβέρνηση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης μετατροπής των Cocos του δημοσίου σε μετοχές, αλλά η κυβέρνηση την απέρριψε για να προστατέψει, είχε πει, την αξία της συμμετοχής του δημοσίου.

Γιατί λοιπόν σήμερα δίνει στον Πόλσον μια πολύ πιο βελτιωμένη Πειραιώς,, μετά και τη μετατροπή των Cocos, μετά και το εμπροσθοβαρές πέρασμα των ζημιών από τα «κόκκινα» δάνεια της Πειραιώς στο δημόσιο και στους μικρομετόχους, έναντι μόλις 380 εκατ. ευρώ;

Είναι δουλειά της αντιπολίτευσης να ζητήσει από την κυβέρνηση απαντήσεις για το πώς και γιατί κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις που εξέφραζε η κυβέρνηση στις προτάσεις Πόλσον τον Οκτώβριο.

Ερώτημα που αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, που τρέχει την επικοινωνία του πρωθυπουργικού γραφείου με τους ξένους επενδυτές, είναι παλαιός γνώριμος του Πόλσον. Ως αναλυτής της Merrill Lynch είχε στο παρελθόν συνεργασία με το hedge fund του.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates