.

Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ...ΒΛΕΠΕΙ(ΞΑΝΑ) ΕΦΙΚΤΗ ΤΗΝ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ !!!

ΒΕΒΑΙΑ  ΑΥΤΟ-ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ...ΜΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ, ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ;;;
Δραγασάκης: «Η διαγραφή του χρέους που συσσωρεύτηκε στην πανδημία είναι εφικτή».




Τι ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα imerisia.gr και στον δημοσιογράφο Διαμαντή Σεϊτανίδη:


- Μπορεί κατά τη γνώμη σας, μετά από την κυβερνητική σας εμπειρία και τις εξαντλητικές συζητήσεις που κι εσείς κάνατε στο πλαίσιο της ΕΕ, να τιθασευτεί το δημόσιο χρέος; Το ίδιο ερώτημα ισχύει και για το ιδιωτικό χρέος. Με ποιον τρόπο;

Σε τεχνικό επίπεδο λύσεις υπάρχουν και το είδαμε. Η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, ο φτηνός δανεισμός από την ΕΚΤ και η έκδοση ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι μέτρα που αν είχαν ληφθεί το 2010 η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπούσε και συνολικά η Ευρώπη θα απέφευγε τα μνημόνια και τη σκληρή λιτότητα. Όμως για ορισμένες χώρες και κάποιες σχολές σκέψης, το χρέος ήταν ο μοχλός πίεσης για την επιβολή της λιτότητας. Άρα το πρόβλημα του χρέους δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά έχει και μια ισχυρή πολιτική διάσταση. Το να διαγραφεί λοιπόν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το χρέος που συσσωρεύτηκε στη διάρκεια του κορονοϊού είναι εφικτό, αλλά το τι θα συμβεί θα κριθεί στο πεδίο των πολιτικών συσχετισμών. Αν αυτό συμβεί θα διευκολύνει και την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους σε εθνικό επίπεδο. Και στο θέμα αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δημοσιοποίησε προ ημερών τις προτάσεις μας, οι οποίες περιλαμβάνουν τόσο περικοπή μέρους του ιδιωτικού χρέους όσο και μακροχρόνια ρύθμιση του υπόλοιπου.

Θέλω να σημειώσω ότι από την στιγμή που το πρόβλημα του δημόσιου χρέους αφορά και άλλες χώρες κάνει πιο πιεστική την αντιμετώπιση του. Και άρα το γεγονός ότι δεν είμαστε μόνοι με το πρόβλημα αυτό είναι μια πιο ευνοϊκή παράμετρος. Αλλά και οι αντιστάσεις της Γερμανίας και άλλων χωρών θα πρέπει να θεωρούνται αναμενόμενες. Θα χρειαστούν λοιπόν από τώρα κινήσεις ώστε να υπάρξει μια ευρύτερη ευρωπαϊκή συμμαχία, σε κυβερνητικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να προωθηθούν οι αναγκαίες ρυθμίσεις για το χρέος αλλά και για να υπάρξουν νέοι δημοσιονομικοί κανόνες μετά την πανδημία, που θα αναγνωρίζουν τη σημασία όχι μόνο της δημοσιονομικής σταθερότητας αλλά και της κοινωνικής βιωσιμότητας και συνοχής. Είναι αρνητικό που η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία παρουσία στο πεδίο αυτό αναμένοντας παθητικά τις εξελίξεις.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates