Αλλάζουν όλα στην τηλεργασία: Οι κάμερες, το κόστος εξοπλισμού και το ωράριο - «λάστιχο»
Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο στην τηλεργασία, που θα διευκολύνει την άσκηση εξ αποστάσεως απασχόληση και θα διορθώνει τα νομοθετικά κενά που δημιουργούσαν τριβές μεταξύ εργοδότη-εργαζόμενου, προβλέπει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα το υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, στην σχετική διάταξη του νομοσχεδίου θα προβλέπονται τρεις κομβικής σημασίας παρεμβάσεις σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων και την οικονομική τους στήριξη:
- Ο εργοδότης θα υποχρεούται να καλύπτει το κόστος του εξοπλισμού και τη συντήρησή του
- Απαγορεύεται η χρήση κάμερας (web cam) για τον έλεγχο της απόδοσης του εργαζομένου
- Ο τηλεργαζόμενος έχει δικαίωμα «αποσύνδεσης» από τον υπολογιστή μετά τη λήξη του ωραρίου του.
Η τήρηση του ωραρίου στους τηλεργαζόμενους αναμένεται να ελέγχεται online με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία θα είναι συνδεδεμένη με το «Εργάνη ΙΙ» και θα εφαρμοστεί και στην τηλεργασία.
Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέπεται η χρήση web cam για να ελέγχεται η απόδοση του εργαζομένου, καθώς κάτι τέτοιο συνιστά παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής και δεν συνάδει με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Σε ότι αφορά το κόστος της εξ αποστάσεως εργασίας (τεχνολογικός εξοπλισμός, σύνδεση στο internet, ρεύμα κ.α.), με το νέο καθεστώς ένα μέρος του θα επωμίζεται ο εργοδότης, ενώ θα αναλαμβάνει επίσης να αποκαταστήσει τις δαπάνες επισκευής των συσκευών που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεσή της ή να τις αντικαταστήσει σε περίπτωση βλάβης.
Στη σύμβαση ή στη σχέση εργασίας θα προβλέπεται ο τρόπος χρηματικής αποκατάστασης εκ μέρους του εργοδότη της χρησιμοποίησης του πληροφοριακού εξοπλισμού του εργαζομένου.
Bάσει του νομοσχεδίου η τηλεργασία θα συμφωνείται µεταξύ εργοδότη και εργαζοµένου κατά την πρόσληψη ή µε µεταγενέστερη συµφωνία.
To δικαίωμα αποσύνδεσης
Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει και στην μετά-Covid εποχή, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι εργαζόμενοι θα είναι μπροστά την οθόνη του υπολογιστή τους όλο το 24ωρο.
Σε αρκετές χώρες του εξωτερικού η νομοθεσία απαγορεύει στις επιχειρήσεις που απασχολούν τηλεργαζομένους να τους υποχρεώνουν να απαντούν σε τηλεφωνήματα ή e-mails σε ώρες εκτός εργασιακού ωραρίου (εκτός από περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης). Η σχετική νομοθεσία προβλέπει και την επιβολή προστίμων στους «απείθαρχους» εργοδότες.
Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται πως ο τηλεργαζόμενος θα μπορεί να μην απαντά σε τηλέφωνα και email εκτός του ωραρίου εργασίας του, χωρίς να κινδυνεύει με επίπληξη ή ακόμη και με απόλυση επειδή άσκησε το δικαίωμα της αποσύνδεσης.
Σύμφωνα με την σχετική διάταξη του νομοσχεδίου «ο τηλεργαζόμενος έχει δικαίωμα αποσύνδεσης, το οποίο συνίσταται στο δικαίωμά του να απέχει πλήρως από την παροχή της εργασίας του και ιδίως να μην επικοινωνεί ψηφιακώς και να μην απαντά σε τηλεφωνήματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία εκτός ωραρίου εργασίας και κατά τη διάρκεια των νόμιμων αδειών του.
Απαγορεύεται κάθε δυσμενής διάκριση σε βάρος τηλεργαζομένου, επειδή άσκησε το δικαίωμα αποσύνδεσης.
Τα τεχνικά και οργανωτικά μέσα, που απαιτούνται για να εξασφαλίσουν την αποσύνδεση του τηλεργαζομένου από τα ψηφιακά εργαλεία επικοινωνίας και εργασίας, αποτελούν υποχρεωτικούς όρους της σύμβασης εργασίας και συμφωνούνται μεταξύ του εργοδότη και των εκπροσώπων των εργαζομένων στην επιχείρηση ή εκμετάλλευση. Σε περίπτωση έλλειψης συμφωνίας, καθορίζονται από τον εργοδότη και γνωστοποιούνται από αυτόν σε όλους τους εργαζόμενους».
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου