.

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ: ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΟΜΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ !!!

 



Πόλεμος δικαστών-κυβέρνησης για τον αποκλεισμό των πρώτων από τις επερχόμενες αλλαγές στην Δικαιοσύνη !!!


Τη μεγάλη της ανησυχία για τις προθέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών με επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.

Η επιστολή, που υπογράφεται από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών, στάλθηκε στον Έλληνα υπουργό με αφορμή τις καταγγελίες της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων περί αποκλεισμού των δικαστικών ενώσεων από όλες τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές τον τελευταίο χρόνο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών εστιάζει κυρίως στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που αφορούν την προαγωγή, την αξιολόγηση και τον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστικών και τονίζει:"Κάθε νομοπαρασκευαστική διαδικασία που αφορά την κατάσταση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, χωρίς να περιλαμβάνει τις επαγγελματικές τους ενώσεις θα εγκαθίδρυε ένα ρήγμα στις διεθείς αξίες που έχουν αναγνωρισθεί ως κοινό ευρωπαϊκό κεκτημένο῾ , ενώ σε άλλο σημείο της επιστολής σημειώνει πως η μη συμμόρφωση ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις θεμελιώδεις ιδρυτικές αρχές της Συνθήκης για την Ε.Ε. "είναι δυνατό να θεωρηθεί ως παραβίαση της αρχής του Κράτους Δικαίου῾

Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών αναφέρει στην επιστολή: “Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών, ζητώ από την Ελληνική Κυβέρνηση να διασφαλίσει αποτελεσματικά και άμεσα ότι οι ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων στην Ελλάδα συμμετέχουν χωρίς εξαιρέσεις σε κάθε νομοπαρασκευαστική διαδικασία που λαμβάνει χώρα ενόψει νομοθετικών μεταβολών που αφορούν το δικαστικό σώμα και ειδικά την επαγγελματική κατάσταση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών”.

Την επιστολή προς τον κ. Τσιάρα δημοσιοποίησε η ΕνΔΕ αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωσή της τα εξής:

" Μετά την διαπίστωση ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν προτίθεται να συγκροτήσει Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τις αλλαγές στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, ούτε να λάβει υπόψη του τις θέσεις των Δικαστικών Ενώσεων επί των σχεδιαζόμενων αλλαγών, κατά την πάγια τακτική του τελευταίου έτους (δεδομένου ότι δεν κλήθηκαν οι Ενώσεις ούτε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ούτε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την αναμόρφωση της Εθνικής Σχολής Δικαστών, ούτε στο αρχικό σχεδιασμό των επιτροπών που συγκροτήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα Δικαστήρια), η Ένωσή μας απευθύνθηκε αρχικά (στις 12 Μαρτίου) στις λοιπές Δικαστικές Ενώσεις ζητώντας την κοινή δράση και την δημόσια ανάδειξη του ζητήματος. Την ίδια ημέρα αποστείλαμε ενημερωτική επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών και ζητήσαμε την παρέμβασή της προς τις ελληνικές Αρχές. Στις 24 Μαρτίου ενημερώσαμε τον Πρωθυπουργό και τους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων για την συστηματική απαξίωση των Δικαστικών Ενώσεων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ζητήσαμε συναντήσεις ώστε να εκθέσουμε αναλυτικά τις θέσεις μας. Χθες μας κοινοποιήθηκε επιστολή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών απευθυνόμενη στον Υπουργό Δικαιοσύνης, η οποία δικαιώνει απόλυτα τις θέσεις της Ένωσής μας και την οποία δημοσιοποιούμε παρακάτω.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια προς όλες τις κατευθύνσεις για να αναδειχτεί το θεσμικό έλλειμμα που ανακύπτει από την συστηματική άρνηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να λαμβάνει υπόψη του τις θέσεις των αναγνωρισμένων από το Σύνταγμα Δικαστικών Ενώσεων.

Η μετάφραση έγινε από τα μέλη της
επιτροπής διεθνών σχέσεων της ΕΔΕ,
κ. Αικατερίνη Ντοκα- Εφέτη, και
κ. Γεώργιο Κασίμη-Προεδρο Πρωτοδικών"

Διαβάστε τη μετάφραση της επιστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών




ΕΔΕ: Το υπουργείο Δικαιοσύνης εξακολουθεί να απαξιώνει δικαστές και εισαγγελείς


Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για "προκλητική στάση του Υπουργείου Δικαιοσύνης απέναντι στις Δικαστικές Ενώσεις" η οποία συνεχίζεται.

Αφορμή για αυτή τη θέση που διατύπωσε αποτελεί το γεγονός ότι οι δικαστικές ενώσεις δεν κλήθηκαν να παραστούν κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη σχετικά με την διαδικασία επαναλειτουργίας των Δικαστηρίων και τον σχεδιασμό για τις επανασυζητήσεις των υποθέσεων που ματαιώθηκαν.

Αναλυτικότερα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει σε ανακοίνωσή της τα εξής!

"Μετά την προχθεσινή επιστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης στην οποία γίνεται λόγος για παραβίαση των αρχών του Κράτους Δικαίου από τη μη πρόσκληση των Δικαστικών Ενώσεων σε νομοθετικές μεταβολές που τους αφορούν, το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξακολουθεί να απαξιώνει τους Δικαστικούς και Εισαγγελικούς λειτουργούς της Χώρας. Σε χθεσινή σύσκεψη που αφορούσε την διαδικασία επαναλειτουργίας των Δικαστηρίων και τον σχεδιασμό για τις επανασυζητήσεις των υποθέσεων που ματαιώθηκαν, κλήθηκαν όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι Δικηγορικών Συλλόγων, Δικαστικών Υπαλλήλων πλην των Δικαστικών Ενώσεων.

Η θεσμική αυτή προσβολή και μείωση του κύρους της Δικαιοσύνης και των Λειτουργών της από τον Υπουργό Δικαιοσύνης θα αναδεικνύεται συνεχώς από την Ένωσή μας στα διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα με τον κίνδυνο η Ελλάδα να ενταχθεί στις χώρες που συστηματικά παραβιάζουν βασικές αρχές του Κράτους Δικαίου. Ζητούμε άλλη μία φορά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού και την επίλυση του σοβαρού προβλήματος που έχει δημιουργηθεί".

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates