Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης - enikonomia.gr
Σενάρια για φορο- έκπτωση με τη μορφή voucher που θα ενσωματωθεί στο νέο πρόγραμμα επιδότησης δαπανών: Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης φρόντισε πάντως να τα... κόψει μαχαίρι. Ανοιχτό άφησε όμως το ενδεχόμενο να «κουρευτεί» η προκαταβολή φόρου και αυτή τη χρονιά.
Τα σενάρια για «πακέτο» φορολογικών ελαφρύνσεων στις επιχειρήσεις δίνουν και παίρνουν: Μία από τις σκέψεις που έκαναν στο υπουργείο Οικονομικών ήταν η υιοθέτηση φορολογικών απαλλαγών (tax credits), με ενσωμάτωσή τους στο νέο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών των επιχειρήσεων, δηλαδή στο πρόγραμμα μέσω του οποίου το κράτος θα καλύπτει τα έξοδα για φως, νερό, τηλέφωνο, ενοίκια, ακόμη και μισθοδοσίες! Με βάση το σχέδιο αυτό, οι αποζημιώσεις των επιχειρήσεων θα αποδίδονταν όχι μόνο σε μετρητά με την κατάθεση χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά και με voucher, τα οποία θα μπορούν να εξαργυρώνονται για την κάλυψη φορολογικών υποχρεώσεων, μεταξύ των οποίων και ο ΦΠΑ. Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης φρόντισε να «κάψει» αυτό το σενάριο, λέγοντας ότι δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο εν λόγω πρόγραμμα, καθώς η «επιδοτούμενη» αποπληρωμή φόρων είναι αντίθετη με ευρωπαϊκούς κανόνες.
«Ανοιχτό» το «κούρεμα» προκαταβολής φόρου
Αντίθετα την πιθανότητα να «κουρευτεί» και φέτος η προκαταβολή φόρου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών την αφήνει ανοιχτή, λέγοντας ότι θα εξεταστεί πιθανή μείωση το καλοκαίρι και οι όποιες αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας: Μάλιστα, φέτος το συγκεκριμένο μέτρο στήριξης εάν υιοθετηθεί θα έχει πολύ μικρότερο δημοσιονομικό κόστος συγκριτικά με το 2020, καθώς αναμένεται κατακόρυφη μείωση στα φορολογητέα κέρδη των νομικών προσώπων. Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει το «ψαλίδι» να εφαρμοστεί όπως και το 2020.
Δηλαδή να ισχύσει κλιμακωτή μείωση η και κατάργηση της προκαταβολής φόρου ανάλογα με το ποσοστό μείωσης του τζίρου με βάση το μοντέλο που εφαρμόστηκε πέρυσι. Ειδικότερα:
· για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό «κουρέματος» του φόρου θα ανέλθει στο 30%,
· για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό θα αυξηθεί στο 50%,
· για πτώση τζίρου 25,01%-35% θα διαμορφωθεί στο 70% ενώ
· για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35% η μείωση της προκαταβολής θα είναι 100% δηλαδή θα μηδενιστεί.
Αύξηση του ορίου ακατάσχετων λογαριασμών
Το υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται πάντως να ενεργοποιήσει και μία διάταξη που έως σήμερα ουσιαστικά είναι ανενεργή: Εκείνη που προβλέπει την αύξηση του ορίου ακατάσχετου λογαριασμού για οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και είναι συνεπείς. Το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, αφού πολλαπλασιαστεί με συγκεκριμένους συντελεστές. H σχετική ρύθμιση έχει ψηφισθεί από τον Μάιο του 2019, επρόκειτο να ενεργοποιηθεί αρχές του 2020, αλλά λόγω της κρίσης της πανδημίας, έως σήμερα ήταν στα «αζήτητα».
Όπως προβλέπεται, εφόσον ένας οφειλέτης ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση οφειλών και εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του, τότε θα αποδεσμεύεται κάθε μήνα σημαντικό τμήμα από τον λογαριασμό του.
«Μπόνους» για τους... καλοπληρωτές
Στο οικονομικό επιτελείο, εκτιμούν ότι με την ενεργοποίηση αυτού του μέτρου θα δοθεί ένα μπόνους στους συνεπείς, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους προς την εφορία και σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους, οι οποίοι λόγων χρεών που έχουν προς το δημόσιο είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα.
Σύμφωνα με τη διάταξη, προκειμένου να «χτιστεί» αυτός ο ακατάσχετος λογαριασμός, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων της πάγιας ρύθμισης, να υποβληθεί ηλεκτρονική αίτηση, στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης, ενώ ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα, ο περιορισμός της κατάσχεσης χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό. Το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, το οποίο πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος, φυσικό πρόσωπο, που έχει εντάξει ληξιπρόθεσμη οφειλή του προς το Δημόσιο στην πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων και πληρώνει μηνιαία δόση 600 ευρώ, από τον πρώτο μήνα θα δει το ακατάσχετο όριο του λογαριασμού του να αυξάνεται σε 1.800 ευρώ (600 ευρώ Χ 3 = 1.800 ευρώ).
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου