Σε στοχευμένες παρεμβάσεις στο φορολογικό μέτωπο με επίκεντρο τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και τα τεκμήρια για να αποτραπούν άδικες και οριζόντιες επιβαρύνσεις λόγω της μείωσης των εισοδημάτων από την πανδημία προχωρά το οικονομικό επιτελείο.
Ειδικότερα η φορολογική ατζέντα περιλαμβάνει:
- Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Το όριο του 30% του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτουν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές αποδείξεις παραμένει για τα εισοδήματα του 2021, όπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης (Mega), ανοίγοντας παράθυρο για αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής του μέτρου. Για τα εισοδήματα του 2020 που θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις ανέφερε ότι δεν θα ισχύσει το όριο του 30% επί του εισοδήματος επειδή «υπάρχει βίαιη πτώση της κατανάλωσης που οφείλεται στο lockdown», για να προσθέσει ωστόσο ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν αυξηθεί 8% - 10%. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν μείωση του ορίου του 30% στα επίπεδα του 20% ή και πιο κάτω. Επίσης, εξετάζεται η ακύρωση του πέναλτι φόρου 22% για τους φορολογούμενους που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με e-αποδείξεις.
- Τεκμήρια: Λόγω της πτώσης των εισοδημάτων χιλιάδες φορολογούμενοι κινδυνεύουν να πληρώσουν επιπλέον φόρο καθώς δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις αντικειμενικές δαπάνες με βάση τα τεκμήρια. Για να αποτρέψει τις επιβαρύνσεις το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει παρεμβάσεις αλλά η άσκηση είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Όπως είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης υπάρχουν «όλες οι κρατικές βοήθειες οι οποίες λογίζονται ως αφορολόγητο εισόδημα» καθώς και το μη επιστρεπτέο τμήμα των κρατικών δανείων που δόθηκαν μέσω των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής. Τα ποσά αυτά θα ληφθούν υπόψη για την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης τα οποία, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός, «θα λειτουργήσουν φέτος αλλά το πώς θα λειτουργήσουν είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση».
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου