.

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

ΝΕΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ !!!

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για τους πολλούς Δανειολήπτες !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2016/10/blog-post_49.html



Πολύ κοντά στην οριστικοποίηση ενός νέου μηχανισμού μέσω του οποίου οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε νέες μεγάλες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, χωρίς να ενεργοποιηθεί η υφιστάμενη νομοθεσία για την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση (DTC) και την έκδοση μετοχών υπερ του Δημοσίου βρίσκονται τα τραπεζικά επιτελεία.

Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank εργάζονται εντατικά πάνω σε ένα νέο σχέδιο που θα επιτρέψει να προχωρήσουν σε νέο κύκλο τιτλοποιήσεων, στο πλαίσιο της επέκτασης του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων (Ηρακλής ΙΙ), χωρίς οι ζημιές των συναλλαγών να ενεργοποιήσουν τη νομοθεσία για την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση (DTC), ακριβώς όπως έγινε με το hive down.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily, το νέο σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, σε συνεργασία με εξειδικευμένους συμβούλους, έχει εξασφαλίσει το πράσινο φως από τους ορκωτούς λογιστές και έχει ήδη προωθηθεί στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαραίτητη εποπτική έγκριση.

Η εταιρική μεταβολή που θα επιτρέψει την πραγματοποίηση νέων τιτλοποιήσεων χωρίς οι ζημιές να πυροδοτήσουν την έκδοση μετοχών υπερ του Δημοσίου αποτελεί κομβικό στοιχείο του ευρύτερου σχεδιασμού της Τράπεζας Πειραιώς για την υλοποίηση της αύξησης κεφαλαίου που προσδιορίζεται για την άνοιξη.

Το hive down

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες για να αξιοποιήσουν το σχέδιο Ηρακλής χωρίς οι ζημιές των συναλλαγών να οδηγήσουν στην έκδοση νέων μετοχών βάσει του DTC υπέρ του Δημοσίου προχώρησαν στη διάσπαση των δραστηριοτήτων τους (hive down) και τη μεταφορά των τραπεζικών δραστηριοτήτων σε μια νέα εταιρεία θυγατρική.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα Ηρακλής περιλάμβανε την παροχή κρατικών εγγυήσεων συνολικού ύψους 12 δις. ευρώ με στόχο την τιτλοποίηση και πώληση σε επενδυτές μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών ύψους περίπου 30 δις. ευρώ. Χρήση του σχεδίου Ηρακλής έκανε πρώτη η Eurobank καταθέτοντας τρεις αιτήσεις στο πλαίσιο του project Cairo ύψους 7,5 δισ. ευρώ, η Alpha Bank για το project Galaxy ύψους 10,5 δισ. ευρώ (η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται άμεσα), η Πειραιώς για τα project Vega (5 δισ.) και Phoenix (1,9 δισ.) και η Εθνική Τράπεζα για το project Frontier (6,1 δισ. ευρω).

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς όπως έκανε γνωστό με την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων 9μήνου ήδη προετοιμάζει νέα τιτλοποίηση ύψους τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι προεργασίες της Eurobank για νέες τιτλοποιήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση εξετάζει τις δυνατότητες επιτάχυνσης του προγραμματισμού που προβλέπει μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τέλος του 2022. Αντίστοιχα η διοίκηση της Alpha Bank εργάζεται εντατικά για τα επόμενα βήματα με στόχο επίσης να επανέλθει σε μονοψήφιο δείκτη καθυστερήσεων.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν στα 58,7 δισ. ευρώ μειωμένα κατά 9,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου 2019. Υπενθυμίζεται ότι από το υψηλό της κρίσης (Μάρτιος 2016), όταν τα «κόκκινα» δάνεια είχαν ανέλθει στα 107,2 δισ. ευρώ, η μείωση που έχουν πετύχει οι τράπεζες ξεπερνά τα 48 δις. ευρώ, αποτυπώνοντας τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί.

Παρά την πρόοδο, η απόσταση από τα ευρωπαϊκά δεδομένα παραμένει τεράστια καθώς ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνεται στο 35,8% (Σεπτέμβριος 2020) έναντι 2,9% που είναι ο μέσος όρος στην ευρωζώνη (Ιούνιος 2020).

Την επανασύνδεση των εγχώριων τραπεζών με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα φιλοδοξεί να πετύχει το σχέδιο Ηρακλής ΙΙ, με στόχο στο τέλος του 2022 ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των εγχώριων τραπεζών να διαμορφωθεί κοντά στο 5% που είναι ο στόχος που έχει θέσει η ΕΚΤ.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates