.

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

500.000.000$ ΘΑ ΣΤΟΙΧΙΣΕΙ ΣΤΗΝ CITIGROUP Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΓΚΑΦΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ !!!

 



Η Citigroup έχασε τη δικαστική προσφυγή της, με την οποία προσπαθούσε να ανακτήσει τα 500 εκατ. δολάρια που μεταβίβασε κατά λάθος σε δανειστές της ευρισκόμενης σε "δίνη" εταιρείας καλλυντικών Revlon, στο πιθανό τέλος μιας μακράς διελκυστίνδας γύρω από ένα πρωτοφανές λάθος μιας από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες.

Ο δικαστής αποκάλεσε στην αγόρευσή του το λάθος της Citigroup "μία από τις μεγαλύτερες γκάφες στην τραπεζική ιστορία".

Πιο ειδικά, ο ομοσπονδιακός δικαστής των ΗΠΑ Jesse Furman αποφάνθηκε υπέρ 10 εταιρειών συμβουλευτικής επενδύσεων που έλαβαν αθροιστικά άνω των 500 εκατ. δολαρίων σε λαθεμένες μεταβιβάσεις της Citi στις 11 Αυγούστου 2020, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Μολονότι το νομικό πλαίσιο γενικά προβλέπει την επιστροφή χρηματικών πόρων που μεταβιβάστηκαν από λάθος στον αποστολέα τους, ο δικαστής Furman, στην απόφασή του, επικαλείται μια εξαίρεση στη Νέα Υόρκη, η οποία προβλέπει ότι ο παραλήπτης δύναται να κρατήσει τους πόρους εάν αυτοί τον απαλλάσσουν από υπαρκτό χρέος και εάν ο τελευταίος δεν είναι γνώστης του λάθους τη στιγμή της λήψης του ποσού.

Με βάση το γεγονός ότι η πληρωμή αφορούσε υπαρκτά και τρέχοντα δάνεια, αλλά και το γεγονός ότι οι παραλήπτες δεν κατηγορούνται για κάποιου είδους απάτη με την οποία προκάλεσαν τη μεταφορά των πόρων, ο δικαστής σημείωσε ότι η τελευταία είναι "οριστική και ολοκληρωμένη" και δεν υπόκειται σε ανάκληση.

Πρόκειται για μια πλήρη αποπληρωμή δανείων ύψους 893 εκατ. δολαρίων από πλευράς Citibank, ενώ η τράπεζα επιθυμούσε απλώς να προχωρήσει σε πληρωμή τόκων ύψους 7,8 εκατ. δολ. (ορισμένοι εκ των δανειστών επέστρεψαν μέρος των μεταβιβασθέντων πόρων).

Σε γραπτή δήλωσή της προς το Forbes, η Citigroup εκφράζει "την έντονη διαφωνία της" με την απόφαση του δικαστηρίου και την απόφασή της να την εφεσιβάλει..

Η γκάφα του Αυγούστου ενέτεινε τις πιέσεις των ρυθμιστικών αρχών στην Citigroup σχετικά με τις εσωτερικές πρακτικές τήρησης αρχείων εκ μέρους της και, τον Οκτώβριο, η ρυθμιστική αρχή (OCC), τμήμα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, επέβαλε πρόστιμο 400 δολ. στον όμιλο για ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση κινδύνων, την εταιρική διακυβέρνηση στο πεδίο των δεδομένων και τις πρακτικές εσωτερικού ελέγχου. Μετά την άσκηση αγωγών εκ μέρους του, ο όμιλος κατάφερε να συλλέξει περί τα 400 εκατ. δολ. από τα 893 εκατ. που μεταβίβασε κατά λάθος.

"Φαίνεται ότι κανένα λάθος το οποίο να έχει συμβεί στο παρελθόν στον κλάδο δεν έχει το μέγεθος ή τη φύση εκείνου που διέπραξε η Citibank, με εκείνους τους δανειστές οι οποίοι πίστεψαν ότι η πληρωμή ήταν πραγματική και σκόπιμη να είναι εντελώς δικαιολογημένοι", αναφέρεται στην απόφαση του δικαστή Furman. "Και πράγματι, το να πιστέψει κανείς το αντίθετο - δηλαδή ότι η Citibank, ένας από τους πλέον υψηλού επιπέδου χρηματοοικονομικούς οργανισμούς στον κόσμο, έκανε ένα τέτοιο πρωτοφανές λάθος, που προσέγγιζε το 1 δισ. δολ., θα ήταν σχεδόν παράλογο".

"Θεωρούμε ότι οι συγκεκριμένοι πόροι μάς ανήκουν και θα συνεχίσουμε τη δικαστική μάχη προκειμένου να τους ανακτήσουμε", επιμένει η Citigroup.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates