.

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

"ΒΡΩΜΑΕΙ" ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ: ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ 2020 ΜΕ ΤΟ...2010 !!!

 


Του Διονύση Χιόνη


Συμπληρώνονται έντεκα χρόνια από την επίσημη επιβολή των μνημονίων και φαίνεται ότι μια καινούργια κρίση ξεκινάει με πολλές ομοιότητες με την προηγούμενη. Όπως τότε έτσι και τώρα προηγείται της κρίσης η εποχή της αμεριμνησίας. Η βεβαιότητα δηλαδή ότι το πρόβλημα είναι περιορισμένο και στο τέλος η Ευρώπη «…δεν μπορεί να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει».Το 2010 και το 2020 το εξωτερικό χρέος και η εξυπηρέτησή του αποτελεί το κυρίαρχο πρόβλημα αλλά ουδείς ασχολείται. Η αναδιάρθρωση του χρέους αποκλείεται με σθένος καθ’ όλη την διάρκεια του 2010 αλλά και του 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και τις παραμονές της αναδιάρθρωσης (Φεβρουάριος 2012), οι υπεύθυνοι ξόρκιζαν την αναδιάρθρωση, η οποία αφορούσε μόνο υπανάπτυκτες χώρες. Για τους υποστηρικτές της αναδιάρθρωσης έχουν διατυπωθεί βαριές κατηγορίες που δεν θέλω να επαναλάβω.

Την άνοιξη του 2020 ενέσκηψε η πανδημία και προκάλεσε την περιστασιακή κρίση. Στην αρχή προσπαθήσαμε να πείσουμε εαυτούς και αλλήλους ότι πρόκειται περί ενός παροδικού φαινομένου και σύντομα θα έρθει η εκτόξευση της ελληνικής οικονομίας. Σιγά-σιγά αντιλαμβανόμαστε ότι η περιστασιακή κρίση τείνει να μεταβληθεί σε κρίση δεκαετίας, αφήνοντας ανεξίτηλα σημάδια στην ελληνική οικονομία.
Όπως τότε έτσι και τώρα υπάρχει ένα κοινό σημείο: η αδυναμία συνειδητοποίησης του προβλήματος. Όπως τότε έτσι και σήμερα επαφιόμαστε σε υποσχέσεις για γρήγορη επάνοδο στις αγορές και ποταμούς επενδύσεων οι οποίες το 2011, αποδείχθηκαν φρούδες. Όπως τότε, έτσι και τώρα στηριζόμαστε σε υπεραισιόδοξες προβλέψεις.

Ακολουθεί το 2011 όπου το κλίμα αισιοδοξίας των πρώτων μηνών δίνει την θέση του στον προβληματισμό. Αντί για την επαναφορά στις αγορές το πρόβλημα μεγεθύνεται και στα μέσα του 2011 αντιλαμβανόμαστε, τόσο εμείς όσο και οι δανειστές ότι η ήπια αναδιάρθρωση (Ιούλιος 2011, σχέδιο Σόιμπλε) και η ήπια δημοσιονομική προσαρμογή δεν αρκούν.

Ανώμαλη προσγείωση το 2021

Για το 2021 απαιτείται η καταβολή 10,769 δισ. ευρώ τα οποία είναι αναγκαία για την πληρωμή των τοκοχρεολυσίων. Σ’ αυτά πρέπει να προστεθεί και το ποσό που θα προκύψει από το δημοσιονομικό έλλειμμα. Όπως τότε το 2011 έτσι και το 2021 δεν γίνεται καμία συζήτηση για το πόθεν έσχες και τον τρόπο κάλυψης των υποχρεώσεων μας.Το 2012 αποτελεί την έναρξη της εποχής της συνειδητοποίησης. Συνειδητοποιούμε πλέον ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με εξορκισμούς και μεταρρυθμίσεις και ακολουθεί η εποχή της ανώμαλης προσγείωσης. Έχουμε όμως αργήσει πολύ και το πρόβλημα διογκώνεται. Η εκ δυσμάς βοήθεια δεν φάνηκε και αντί βοήθειας προέκυψαν δάνεια και μάλιστα με δυσβάσταχτους όρους.

ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates