.

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

ΛΕΦΤΑ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ: ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΟΔΕΥΟΥΝ ΤΑ 13 ΔΙΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ !!!

 


Σε μία κρίσιμη καμπή εισέρχεται , σύμφωνα με πληροφορίες, η διαβούλευση μεταξύ κυβέρνησης και Κομισιόν για το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Στο νέο γύρο επαφών που λαμβάνει χώρα εξ αποστάσεως ολοκληρώνεται (με τα έργα Παιδείας) η «σάρωση» των υπουργείων που συνδέονται με επιδοτήσεις έως 17 δισ. ευρώ οι οποίες αναλογούν στη χώρα από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.

Ξεκινά επίσης μία προκαταρκτική συζήτηση για το κρίσιμο θέμα των δανείων των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση έχει εκφράσει την πρόθεσή της να τροφοδοτήσει με τα εν λόγω δάνεια αμιγώς ιδιωτικές επενδύσεις. Θέλει να χρησιμοποιήσει τα δάνεια της ΕΕ λόγω του υψηλού κόστους δανεισμού του ιδιωτικού τομέα (και ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων), αλλά και του μεγάλου επενδυτικού κοινού που μαστίζει τη χώρα.

Ωστόσο, το ζήτημα είναι πώς θα διαμορφωθούν εργαλεία τα οποία δεν θα προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στο έλλειμμα, επιβαρύνοντάς το υπέρμετρα. Προφανώς θα βαρύνουν το χρέος.

Στο επίκεντρο είναι η διαμόρφωση χρηματοοικονομικών εργαλείων τέτοιων ώστε με βάση τους κανόνες της ΕΕ θα καταγράφεται στο έλλειμμα μόνο στο βαθμό μίας κατάπτωσης των εγγυήσεων.

Επιπλέον, η διάχυση κινδύνου που προτείνεται με χαμηλή συμμετοχή (30-50%) του Ταμείου μέσω των εν λόγω δανείων και με συμμετοχή τραπεζικού δανεισμού (ως προϋπόθεση έγκρισης της επένδυσης) αλλά και ιδίων κεφαλαίων εκτιμάται πως δημιουργεί μία επιπλέον ασφάλεια και για τα κρατικά ταμεία, αλλά και για τον πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα των επενδύσεων.

Αρμόδιες πηγές εξηγούν πως κάποια κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διστακτικά αναφορικά με τη λήψη των δανείων. Καθώς έχουν επιτόκια δανεισμού χαμηλότερα από αυτά της ΕΕ ή το ίδιο τραπεζικό σύστημα δανείζει επαρκώς και με χαμηλό κόστος τον ιδιωτικό τομέα της χώρας τους. Ωστόσο, η Ελλάδα λόγω των μνημονίων και όσων άλλων προηγήθηκαν παραμένει μία ειδική περίπτωση…


Τον Φεβρουάριο η επιτάχυνση


Οι διαβουλεύσεις για το σκέλος των δανείων θα επεκταθούν σε βάθος το Φεβρουάριο. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση θα τρέχει την εξειδίκευση του Σχεδίου Ανάκαμψης και στο σκέλος των υπουργείων με βάση όσα έχουν λεχθεί στις πολυάριθμες συζητήσεις που προηγήθηκαν όλο το τελευταίο διάστημα.

Αλλά και με βάση τις συστάσεις που απευθύνει η Κομισιόν σε όλα τα κράτη-μέλη, στον απολογισμό που έγινε τις προηγούμενες μέρες στο «τερέν» του Eurogroup και του Ecofin. Η Ελλάδα είναι στην ομάδα των «πρώτων» κρατών μελών από άποψη προετοιμασίας του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Είναι ένα από τα 16 κράτη που έχουν παρουσιάσει προσχέδιο και μετά από πληθώρα επαφών με την Κομισιόν θεωρείται πως είναι από τα πιο ώριμα και λεπτομερή.

Επιπλέον, σε έγγραφο που παρουσιάστηκε στην συνεδρίαση του Ecofin προκύπτει πως ο «δρόμος» που απομένει έως τα οριστικά σχέδια έχει αρκετά βήματα ακόμη. Στους 6 άξονες συστάσεων προς όλους τους ΥΠΟΙΚ καταγράφονται ελλείψεις και «συστάσεις» για την καταγραφή των μεταρρυθμίσεων, για την περίληψη των ειδικών για κάθε χώρα συστάσεων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου), για τα πλαφόν ψηφιακών και κλιματικών στόχων, για την αρχή «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» στο περιβάλλον αλλά και για την ανάλυση σε πεδία όπως: ορόσημα, στόχοι, έλεγχοι, εκτίμηση οικονομικών επιπτώσεων, υπολογισμός κόστους και συμπληρωματικότητα με άλλα κοινοτικά κονδύλια.

Ένα από το πιο μεγάλα «στοιχήματα» είναι η στήριξη των επιχειρήσεων, και ειδικά του 50% που λόγω μικρού μεγέθους (0-9 εργαζόμενοι) δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, μέσα από εργαλεία όπως είναι τα κίνητρα για συγχωνεύσεις. Στο προσχέδιο προβλέπονται έργα που προωθούν τις οικονομίες κλίμακας και τη συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων. Θα συμπληρωθούν από ένα καθεστώς κινήτρων για την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: την εισαγωγή μιας νέας νομικής μορφής για τις αστικές επιχειρηματικές συμπράξεις, ένα πλαίσιο που θα ενθαρρύνει τις ατομικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε ανώτερης μορφής εταιρεία (περιορισμένη ευθύνη, περισσότερος έλεγχος) και ένα πλαίσιο που θα ενθαρρύνει τις συγχωνεύσεις ΜμΕ και τη συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων.

Μεγάλη προτεραιότητα είναι και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων. Στοχεύει σύμφωνα με το προσχέδιο στην ενίσχυση της ενσωμάτωσης των ψηφιακών τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις, μειώνοντας το «ψηφιακό χάσμα» μεταξύ των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) σε σχέση με τις αντίστοιχες του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αυτό επιτυγχάνεται παρέχοντας φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις και χρηματοδότηση για την προμήθεια λογισμικού, υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, εγκατάσταση εξειδικευμένου εξοπλισμού κλπ. Έμφαση θα δοθεί άμεσα και στην κατάρτιση με όχημα συστήματα και εργαλεία, εργαστηριακό εξοπλισμό για μονάδες Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και μονάδες του ΟΑΕΔ και αναβάθμιση κτιριακών υποδομών.


Η εξυγίανση


Σε ελληνικό επίπεδο, πρέπει να «εξυγιανθεί» η υπερδέσμευση που υπάρχει στο πεδίο των επιδοτήσεων με ένα πακέτο προτεινόμενων έργων αξίας 28 δισ. ευρώ. Επίσης ανεξάρτητος σύμβουλος θα αξιολογήσει το εύλογο κόστος των έργων και των προγραμμάτων και διαφορετικός σύμβουλος θα βοηθήσει στην προετοιμασία του τελικού σχεδίου που στόχος είναι να υποβληθεί στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο.

Η Διοικούσα Επιτροπή που εποπτεύει την προετοιμασία του Σχεδίου αποτελείται από τους κ. Θ. Σκυλακάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Α. Πατέλη, Οικονομικό Σύμβουλο του Πρωθυπουργού, κ. Μ. Αργυρού, Πρόεδρο του ΣΟΕ, κ. Α. Σκέρτσο, Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κ. Δ. Σκάλκο, Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ. Ο κ. Ν. Μαντζούφας είναι ο Διοικητής της σχετικής Ειδικής Υπηρεσίας.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates