Τι σηματοδοτεί η ξαφνική μετάλλαξη Στουρνάρα "υπέρ" των δανειοληπτων, σε συνέχεια μάλιστα των πρόσφατων δηλώσεων του ;;;
Την ενίσχυση του πλαισίου μηνιαίων αναφορών και ενημέρωσης για το τι πράττουν με τα δάνεια που διαχειρίζονται, τι λύσεις-ρυθμίσεις προτείνουν στους πελάτες και με ποιους όρους, εξετάζεται να ζητήσει από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (μη εξυπηρετούμενων δανείων) η Τράπεζα της Ελλάδος, ως η καθ’ ύλην αρμόδια για την εποπτεία τους.
Πληροφορίες του Εuro2day.gr αναφέρουν ότι η εποπτική αρχή -εκτός απροόπτου- το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και αφού έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό το νέο σκηνικό, θα ζητήσει από τους servicers μια πιο «πλούσια» ως προς τον όγκο ενημέρωση/αναφορά (ήδη στέλνουν στοιχεία στην ΤτΕ σε μηνιαία βάση) για την κατάσταση των δανείων που διαχειρίζονται.
Στόχος του υπό εξέταση αυτού σχεδίου είναι να υπάρξει από την πλευρά του επόπτη καλύτερη εικόνα για την εξέλιξη της διαχείρισης του τεράστιου όγκου των δανείων που έχουν περάσει στις εταιρείες διαχείρισης.
Με βάση τις ίδιες πηγές, σήμερα οι servicers στέλνουν σε μηναία βάση στην εποπτική αρχή ακριβή και πλούσια ως προς τον όγκο στοιχεία για το χαρτοφυλάκιο των τιτλοποιημένων δανείων, ενώ για τα υπόλοιπα κομμάτια του δανειακού χαρτοφυλακίου που διαχειρίζονται, ο όγκος των στοιχείων ενημέρωσης είναι μικρότερος και πιο «χαλαρός».
Δεν αποτελεί παρέμβαση
Υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών διαχείρισης υποστηρίζουν στο Euro2day.gr πως το ενδεχόμενο αύξησης του όγκου των πληροφοριών δεν συνιστά πιο ηχηρή παρέμβαση της εποπτικής αρχής, ωστόσο εξυπηρετεί τη διαφάνεια και την εποπτεία της δευτερογενούς αγοράς, προκειμένου να αποφευχθούν ακραία φαινόμενα και να μη μετατραπεί όλο το διαχειριστικό κομμάτι των δανείων σε «ζούγκλα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας και των κανόνων που διέπει τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) είναι ιδιαίτερα δομημένο, καθώς αποτελεί από τα πιο πρόσφατα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αυστηρούς όρους και κανόνες που έθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να δοθούν οι άδειες και οι όποιες παρεμβάσεις εκτιμάται ότι δεν θα προκαλέσουν ριζικές ανατροπές.
Τεράστια πίτα
Στην ελληνική αγορά υπάρχουν 24 εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, οι οποίες έχουν αδειοδοτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και διαχειρίζονται περισσότερα από 90 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια ενώ και το 2021 αναμένεται να μεταφερθούν σε leaders της αγοράς (Intrum, doValue Greece και Cepal) και νέα NPEs, στο πλαίσιο των νέων κινήσεων μείωσης που ετοιμάζουν οι ελληνικές τράπεζες.
Πρόκειται για μια τεράστια για τα δεδομένα της οικονομίας αγορά, η οποία διαχειρίζεται από την πρώτη κατοικία ενός φυσικού προσώπου μέχρι μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια νευραλγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Τη μεγαλύτερη «πίτα» διαχείρισης συνολικών δανείων, ύψους 86 δισ. ευρώ, τη μοιράζονται οι doValue Greece 30 δισ. ευρώ, Cepal 30 δισ. ευρώ και Intrum Hellas 26 δισ. ευρώ.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου