Τι μεταδίδει το bankingnews.gr :
Σημαντική πρόοδο αλλά και σημεία υστέρησης που η χώρα κουβαλάει από το μη ψηφιακό παρελθόν της στις συναλλαγές παρατηρούνται στα τελευταία στοιχεί που έδωσε στη δημοσιότητα η έκθεση της ΕΚΤ για τις ηλεκτρονικές πληρωμές.
Ωστόσο ο γερασμένος πλυθησμός της αφήνει πίσω μια σημαντική μερίδα ανθρώπων χωρίς ουσιαστική πρόσβαση στα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών. Αυτό σταδιακά εκφράζονται φόβοι πως θα αποξενώσει αυτούς τους ανθρώπους από την ίδια τους την περιουσία.
Η Ελλάδα ήταν μέσα στις 6 χώρες με τη μεγαλύτερη μείωση της χρήσης μετρητών προς όφελος των POS και των ηλεκτρονικών συναλλαγών γενικότερα.
Σημαντική μείωση των μετρητών
Η Φιλανδία είχε τη μεγαλύτερη πτώση 19% μεταξύ του 2016 και του 2020 ενώ ακολουθεί η Ολλανδία με 11%, η Ιρλανδία και του Λουξεμβούργο με 10% , η Γαλλία με 9% και η Ελλάδα με 8%.
Η Ελλάδα ωστόσο κατέχει την πρώτη θέση σε όρους αξίας συναλλαγών πετυχαίνοντας τη μεγαλύτερη πτώση στη χρήση μετρητών με 13% ακολουθούμενη από την Ιταλία 11% Αυστρία 9%, και Φιλανδία 7%.
Αριθμός ηλεκτρονικών συναλλαγών
Το 2019 οι πολίτες στη ζώνη του ευρώ έκαναν 1,48 συναλλαγές σε POS και 0,09 ηλεκτρονικές συναλλαγές την ημέρα κατά μέσον όρο κάτι που αντιστοιχεί σε 11 συναλλατές κατ' άτομο την εβδομάδα.
Σε επίπεδο χώρας ο μέσος αριθμός συναλλαγών με POS ή ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων ημερησίως κυμάνθηκε από 1,2 συναλλαγές στην Εσθονία σε λίγο παραπάνω από 1,9 συναλλαγές στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία.
Εάν διαιρέσουμε το μέσο αριθμό στην ευρωζώνη του 1,6 σε POS και ηλεκτρονικές συναλλαγές κατά άτομο ανά ημέρα και εάν αυτό το διαχωρίσουμε ανά εργαλείο πληρωμών μπορεί να εκτιμηθεί ότι κατά μέσον όρο στην Ευρωζώνη οι καταναλωτές έκαναν 1,1 συναλλαγές μετρητών και 0,4 συναλλαγές με κάρτα κατ΄ άτομο την ημέρα.
Οι Ελληνες , οι Ιταλοί και οι Πορτογάλοι έκαναν κατά μέσο όρο 1,6 συναλλαγές την ημέρα σε μετρητά την ημέρα ενώ οι Ολλανδοί, οι Εσθονοί και οι ΦΙλανδοί έκαναν μόνον 0,6 , 0,5 και 0,5 συναλλαγές με μετρητά αντίστοιχα.
Κάρτες - Ανέπαφες κάρτες
Στις χώρες που είχαν σχετικά χαμηλό μέσο όρο αριθμού συναλλαγών με μετρητά ανά άτομο την ημέρα ήταν σχετικά υψηλότερος ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτα .
Οι ανέπαφες κάρτες πληρωμών αντιπροσωπεύουν το 38,8% του συνόλου των πληρωμών μέσω καρτών με σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης διαφορές που μπορεί να σχετίζονται με τον διαφορετικό βαθμό εξάπλωσης των ανέπαφων καρτών και των σχετικών τερματικών.
Τη μεγαλύτερη χρήση ανέπαφων καρτών κάνουν οι Σλοβάκοι με το 77% όλων των πληρωμών με κάρτα να πραγματοποιούνται ανέπαφα ενώ ακολουθεί σε αντίστοιχο πρωταθλητισμό η Ελλάδα με ποσοστό 73%.
Και στις δύο αυτές χώρες και όσον αφορά στην αξία των συναλλαγών το μερίδιο των πληρωμών των ανέπαφων καρτών επί του συνόλου των πληρωμών με κάρτα ήταν υψηλότερο 74% στην Ελλάδα και 68% στη Σλοβακία.
Στον αντίποδα είναι το Βέλγιο με 16% όσον αφορά στον αριθμό και με 12% όσον αφορά στην αξία ενώ ακολουθεί η Γαλλία με 18%.
Οι κάρτες συνολικά αντιστοιχούν σε κάλυψη πάνω από το μισό όλων των πληρωμών στην Ιρλανδία το Λουξεμβούργο την Ισπανία την Ελλάδα, τη Μάλτα τη Σλοβακία την Ιταλία και τη Λετονία.
Υπάρχει ακόμη μεγάλη διαφορά μεταξύ των χωρών όσον αφορά τη μέση αξία των online πληρωμών από 111,29 ευρώ στην Αυστρία, και 109,72 στο Λουξεμβούργο ως τα 46,51 στην Ελλάδα.
Σε δύο χώρες οι κάρτες αντιστοιχούσαν σε περισσότερο από μία στις τρεις πληρωμές λογαριασμών και επαναλαμβανόμενες πληρωμές.
Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό 44% και ακολουθεί η Πορτογαλία με 35%.
Το 2019 οι τρεις χώρες που χρησιμοποίησαν περισσότερα τα μετρητά για να πληρώσουν ενοίκιο δάνεια και λογαριασμούς ηλεκτρικού και τηλεφώνου ήταν η Μάλτα η Κύπρος και η Ελλάδα.
Σε εθνικό επίπεδο τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι σε όλες τις χώρες η προτίμηση που εκφράζουν οι καταναλωτές για τα μετρητά έχει μειωθεί από την αντίστοιχη μελέτη του 2016 με τη μεγαλύτερη μείωση να παρατηρείται στη Σλοβενία -20 ποσοστιαίες μονάδες και στην Ελλάδα -18 ποσοστιαίες μονάχες
Χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρονικές συναλλαγές
Στην Κύπρο την Ελλάδα και τη Μάλτα ένα ποσοστό από 9,6%-11,4% όσων απάντησαν στην έρευνα είπαν πως δεν είχαν καμία πρόσβαση σε πληρωμές χωρίς μετρητά.
Σε σχέση με το επίπεδο μόρφωσης στη ζώνη του ευρώ δείχνει πως κατά μέσο όρο ένα 4% με γνώσεις γυμνασίου δεν έχουν πρόσβαση στις κάρτες ή σε οποιαδήποτε άλλη μέθοδο πληρωμών χωρίς μετρητά .
Επίσης αν και στη ζώνη του ευρώ μόνον το 3% όσων συμμετείχαν στην έρευνα ηλικίας 65 ετών και άνω δήλωσαν ότι δεν είχαν πρόσβαση σε άλλη μορφή πληρωμών εκτός μετρητών, στην Κύπρο τη Μάλτα, την Ελλάδα, τη Λιθουανία, τη Σλοβακία και τη Λετονία το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 10% στην ειδική αυτή κατηγορία.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου