Τι αποκαλύπτει το bankingnews.gr :
Ολόκληρη η διαδρομή της εξαπάτησης μέσω της ιστοσελίδας tasidis-sports, τα καυτά ερωτήματα για τις ανύπαρκτες αποδείξεις λιανικής και η αδράνεια των ελεγκτικών αρχών
Διακίνηση προϊόντων μαϊμού με τα λογότυπα μεγάλων κατασκευαστών αθλητικών υποδημάτων όπως η NIKE, η Adidas κλπ και χωρίς να παραδίδονται φορολογικά παραστατικά στους πελάτες της, αποκλειστικά μέσω αντικαταβολής που υλοποιεί η Γενική Ταχυδρομική, πραγματοποιεί ιστοσελίδα με την ηλεκτρονική διεύθυνση tasidis-sport.gr.
Η εταιρία; (δεν ανευρέθηκε στο ΓΕΜΗ) εμφανίζεται με βάση την ιστοσελίδα της να έχει έδρα επί της Εθνικής Οδού Αθηνών Κορίνθου στον Ασπρόπυργο. Στο προφίλ της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Η εταιρία μας δραστηριοποιείται στο χώρο των αθλητικών ειδών από το 1999. Τότε ο Γιώργος Τασίδης, ιδρυτής της εταιρίας, δημιουργεί το πρώτο κατάστημα αθλητικών ειδών στις Συκιές Θεσσαλονίκης.
Στα 21 χρόνια δραστηριοποίησης στο χώρο, με πολύ όρεξη και αγάπη, δημιουργήσαμε καταστήματα γεμάτα με αθλητικά προϊόντα για όλες τις ηλικίες».
Ανύπαρκτα καταστήματα
Φυσικά όσο κι αν αναζητήσαμε καταστήματα δεν υπάρχουν. Οι παραγγελίες γίνονται τηλεφωνικά και μάλιστα μόνο σε κινητό τηλέφωνο και συγκεκριμένα στο 6909753324 και μόνο με αντικαταβολή. Στην ιστοσελίδα της εταιρίας εμφανίζεται ως συνεργάτης της courier η ACS όπου θεωρητικά αν θέλεις να πληρώσεις με κάρτα την αντικαταβολή θα πρέπει να πας σε κατάστημα να παραλάβεις.
Ωστόσο είναι αμφίβολο αν συνεργάζεται με την ACS καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτουμε η … εξυπηρέτηση γίνεται μέσω Γενικής Ταχυδρομικής.
Η διαδρομή της εξαπάτησης
Όταν ένας πελάτης παραγγέλνει τηλεφωνικά μετά από λίγη ώρα λαμβάνει μήνυμα στο e-mail του (Δείτε το επισυναπτόμενο αρχείο στο τέλος του κειμένου) όπου εμφανίζεται το πρώτο περίεργο. Ο αποστολέας δεν είναι η Tasidis Sport αλλά η Golden Sport.
Αυτό είναι το λιγότερο. Τα στοιχεία αποστολής είναι πραγματικά (δείτε επίσης το επισυναπτόμενο αρχείο στο τέλος του κειμένου) και μπορεί ο πελάτης να παρακολουθεί την πορεία της αποστολής του προϊόντος που έχει παραγγείλει.
Η Γενική Ταχυδρομική παραδίδει το δέμα ο courier παραλαμβάνει τα χρήματα αλλά ο πελάτης ούτε υπογράφει το ΣΥΔΕΤΑ (Συνοδευτικό Δέματος Ταχυμεταφοράς) όπως προβλέπεται ούτε λαμβάνει αποδεικτικό καθώς ο courier ισχυρίζεται ότι δεν χρειάζεται.
Το μόνο έγγραφο είναι ένα αυτοκόλλητο (δείτε επίσης το επισυναπτόμενο αρχείο στο τέλος του κειμένου) το οποίο εκ πρώτης όψεως δεν έχει κάτι περίεργο αλλά όπως θα δούμε στη συνέχεια έχει.
Οι δυσάρεστες εκπλήξεις
Η έκπληξη – δυσάρεστη- του πελάτη αρχίζει όταν ανοίγει το δέμα όπου διαπιστώνει αμέσως ότι το προϊόν που παρήγγειλε με έκπτωση (η οποία φαντάζει και λογική σε σχέση με την αρχική τιμή των προϊόντων) …σκαρφαλώνει στα δέντρα κοινώς είναι μαϊμού ενώ μέσα στη συσκευασία δεν υπάρχει απόδειξη λιανικής ή τιμολόγιο αναλόγως του τι έχει ζητήσει.
Τα δυσάρεστα συνεχίζονται με το τηλεφώνημα στην εταιρία που στο ίδιο τηλέφωνο απαντά συνήθως μια γυναίκα η οποία λέει ε και τι έγινε που δεν πήρατε απόδειξη και ότι θα σας κάνουμε αλλαγή. Φυσικά ούτε αλλαγή γίνεται ούτε απόδειξη υπάρχει και ούτε λόγος για επιστροφή χρημάτων.
Παρατηρώντας το αυτοκόλλητο που έχει επικολληθεί στην συσκευασία από τη Γενική Ταχυδρομική εμφανίζεται ως αποστολέας ένα σκέτο TASIDIS αλλά με άλλη Διεύθυνση από αυτή που αναφέρεται στην ιστοσελίδα. Συγκεκριμένα η Διεύθυνση Αποστολέα είναι η οδός Καραϊσκάκη 8 Αθήνα με Ταχυδρομικό Κώδικα 18547.
Ο συγκεκριμένος Ταχυδρομικός Κώδικας όμως δεν Ταχυδρομικός Κώδικας στην Αθήνα αλλά στον Πειραιά. Αν κάποιος προσέξει το track record της Γενικής Ταχυδρομικής (δείτε στο επισυναπτόμενο αρχείο στο τέλος του κειμένου) το δέμα ξεκινά από τον Πειραιά. Στη συγκεκριμένη Διεύθυνση υπάρχει πολυκατοικία χωρίς να εμφανίζεται να υπάρχει καμία εταιρία τουλάχιστον από ταμπέλες και κουδούνια.
Τα ερωτήματα
Το ενδιαφέρον πέραν αυτών είναι πως λειτουργεί η Γενική Ταχυδρομική.
Διαβάζοντας το χάρτη υποχρεώσεων της εταιρίας αναφέρεται ότι «Σε περίπτωση αποστολής με αντικαταβολή, ο παραλήπτης υποχρεούται να παραλάβει αυτή και να καταβάλει το ποσό της αντικαταβολής και τα μεταφορικά σε περίπτωση χρέωσης παραλήπτη.
Το ποσό της αντικαταβολής αντιστοιχεί στην αξία του μεταφερόμενου αγαθού, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ αποστολέα και παραλήπτη και αποδίδεται σύμφωνα με τις οδηγίες του αποστολέα. Το αντίστοιχο φορολογικό παραστατικό εκδίδεται από τον δικαιούχο της αντικαταβολής χωρίς καμία εμπλοκή της «ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗΣ», η οποία δεν δύναται να γνωρίζει το περιεχόμενο της αποστολής και την συμφωνία μεταξύ αποστολέα και παραλήπτη».
Από την άλλη πλευρά όμως η φορολογική νομοθεσία και οι ΠΟΛ που έχουν εκδοθεί για την πώληση προϊόντων με αντικαταβολή μέσω courier προβλέπουν τα εξής:
«Σε περίπτωση αγοράς αγαθών που παραδίδονται από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ταχυμεταφο¬ράς (ταχυμεταφορέας - courier - «εισπράκτορας για λογαριασμό τρίτων») με αντικαταβολή του τιμήματος χωρίς τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής αλλά με μετρητά, τότε η επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ταχυμεταφοράς αναγράφει στο «συνοδευτικό δελτίο ταχυμεταφοράς» (ΣΥ.ΔΕ.ΤΑ) που υποχρεούται να εκδίδει με βάση τον Κανονισμό Γενικών Αδειών (αριθμ. Απόφ. 686/064 της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων - Ε.Ε.Τ.Τ. /ΦΕΚ 1700Β΄/10.07.2013) τον αριθμό και την ημερομηνία του τιμολογίου που εξοφλείται και το ακριβές ποσό των μετρητών που παραλαμβάνει.
Η επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ταχυμεταφοράς έχει την υποχρέωση να καταθέσει συνολικά τα ποσά σε τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας εντολέα - πωλητή, εντός δύο (2) ημερών από την έκδοση του ΣΥ.ΔΕ.ΤΑ.
Το αντίγραφο του «συνοδευτικού δελτίου ταχυμεταφοράς» (ΣΥ.ΔΕ.ΤΑ.) που παραδίδεται στον αγοραστή των αγαθών και αναγράφει το ποσό που αυτός κατέβαλε διαφυλάσσεται μέχρι το χρόνο πα¬ραγραφής της χρήσης μέσα στην οποία το έλαβε.
Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις που οι συναλλαγές πραγματοποιούνται μέσω εμπορικών αντιπροσώπων ή εισπρακτόρων, κ.λπ.».
Προφανώς η Γενική Ταχυδρομική θα έχει αποδείξεις ότι υπάρχουν όλα αυτά που προβλέπει η νομοθεσία. Και προφανώς η ΕΕΤΤ παρακολουθεί ως οφείλει τις υπηρεσίες που παρέχουν οι εταιρίες courier.
Ή μήπως όχι; Υποθέτουμε ότι θα έχουν μια απάντηση.
Διάσημοι σε google-white pages
Σημειωτέον ότι ανατρέχοντας κάποιος στις αξιολογήσεις της google τα σχόλια υπάρχουν για την Tasidis-sports εννέα τον αριθμό είναι για παράδειγμα «Παιδιά απατεώνες μακριά 65€ air max 97 και δεν είχε ούτε απόδειξη για πέταμα» ή «Μην κάνετε το λάθος να ψωνίσετε από αυτό το κατάστημα. Πωλούν προϊόντα μαϊμού.
Παραγγείλαμε ένα ζευγάρι παπούτσια NIKE.
Ακόμα και κάποιος που δεν έχει ιδέα καταλαβαίνει ότι δεν πρόκειται για το αυθεντικό προϊόν.
Πλαστικά, κακοραμμένα, ακόμα και η συσκευασία χωρίς διακριτικά.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί τους φυσικά και αρνήθηκαν τα πάντα».
Επίσης στο white pages υπάρχουν δύο αναφορές για επικίνδυνο αριθμό για το τηλέφωνο της tasidis-sports 6909753324 όπου η πρώτη αναφέρει «ΑΠΑΤΗ. ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΤΕ ΤΟΥΣ» και η δεύτερη «Από tasidis sport.
Αποφύγετέ τους».
Προφανώς όλα αυτά αποτελούν λεπτομέρειες για τις φορολογικές και τις λοιπές ελεγκτικές αρχές.
ΤΑ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΤΗΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου