Από τις αρχές του έτους οι τράπεζες βάζουν μπροστά τα step up προϊόντα προκειμένου να αφυπνίσουν τα δάνεια που βρίσκονται σε μορατόρια και που στην συντριπτική τους πλειοψηφία (ποσοστό 85% και πάνω) λήγουν στο τέλος του έτους καθώς μεγάλη μερίδα των δανείων τέθηκε σε αναστολή τον Απρίλιο του 2020.
Έτσι λοιπόν τα περισσότερα εξ’ αυτών των δανείων έχουν εξαντλήσει ένα εννεάμηνο παύσης πληρωμών και βάση των όσων έχει γνωματεύσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών δεν δικαιούνται περαιτέρω «αργία» .
Κάποια λίγα ακόμη δάνεια που εισήλθαν σε μορατόριο το Μάϊο, αυτά θα πάρουν επέκταση για άλλον έναν μήνα αλλά και σ’ αυτά θα πρέπει να ξεκινήσει σε ένα μήνα η αντίστροφη μέτρηση της επαναφορά.
Είναι ωστόσο για πολλές από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κατάσταση lock down και οι οποίες θα συνεχίσουν έτσι και το α τρίμηνο του έτους πολύ δύσκολο αν ανταπεξέλθουν στις δόσεις δανείων που κατέβαλαν στο παρελθόν.
Το ίδιο και για τους ιδιώτες των οποίων έχουν μεταβληθεί οι όροι εργασίας.
Ετσι λοιπόν οι τράπεζες ξεκινούν να προτείνουν- όπως άλλωστε το είχαν ήδη πει- step up προϊόντα που σχετίζονται με την ευρωστία της εκάστοτε επιχείρησης ή του εκάστοτε ιδιώτη έχοντας πάντως κάποια κοινά χαρακτηριστικά οι προτάσεις που υποβάλλονται.
Οι προτάσεις των τεσσάρων τραπεζών
1. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η Εθνική θα κινηθεί αρχικώς στην βάση ενός σχεδίου που ο δανειολήπτης θα κληθεί να πληρώνει μια δόση της τάξεως τού 50%-60% της προηγούμενης που κατέβαλε για μια περίοδο που δεν θα ξεπερνάει κατ’ αρχήν και πριν την επανεξέταση των όρων, τους 12 μήνες.
2. Σε ότι αφορά τη Eurobank αυτή φαίνεται να προσανατολίζεται στο 40%-50% της αρχικής δόσης για διάστημα 6 μηνών και μετά σε νέα αναπροσαρμογή.
3. Πιο κοντά στο δεύτερο αυτό μοντέλο κινείται η Alpha Bank που βλέπει για περίοδο 9-12 μηνών μια δόση η οποία θα διαμορφώνεται στο 40%-50% της προηγούμενης που κατέβαλε ο δανειολήπτης.
4. Σε ότι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς και εδώ η δόση θα διαμορφώνεται κατ΄ αρχήν στο 40%-50% της αρχικής για μια περίοδο που εκτιμάται ότι θα κινείται περί του 9 μήνες.
Όλα αυτά ωστόσο έχουν μια δυναμική που σχετίζεται με την κατάσταση της επιχείρησης ή του ιδιώτη και βεβαίως με την πορεία της πανδημίας και των μέτρων.
Ας σημειωθεί πως ο αγώνας δρόμου δίδεται για τα ενήμερα δάνεια μιας και τα μη ενήμερα αλλά και όσα έτειναν να πάψουν να είναι ενήμερα οι τράπεζες θεωρούν πως δεν έχουν ιδιαίτερη τύχη μετά την πανδημία και για τα περισσότερα εξ’ αυτών έχουν ληφθεί σχετικές προβλέψεις.
Ετσι ενώ η ΤτΕ τα υπολογίζει κοντά στα 21 δισ. ευρώ αυτά διαμορφώνονται σε περίπου 17 δισ. ευρώ και αφορούν 4,9 δισ. ευρώ τη Eurobank, 4,2 δισ. ευρώ την Τράπεζα Πειραιώς, 3,6 δισ. ευρώ την Εθνική και 4,2 δισ. ευρώ την Alpha Bank.
H τεχνική λοιπόν των τραπεζών σε σχέση με τα μορατόρια εστιάζει κυρίως στο χρόνο δηλαδή για πόσο διάστημα ο δανειολήπτης θα καταβάλει μειωμένη δόση, η οποία σε μια δεύτερη φάση σταδιακά θα αυξάνεται, ώστε ο επόπτης να μπορεί να βλέπει και να καταγράφει την πρόοδο.
Ας σημειωθεί πως για τις ανάγκες του Stress test που θα λάβει χώρα την επόμενη χρονιά με βάση τα στοιχεία του 2020 θεωρείται πως ισχύουν τα μορατόρια στο σύνολό τους για μέχρι το τέλος του 2020 και επομένως όσα δάνεια μπήκαν σε μορατόρια θεωρούνται ενήμερα για μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου