Την βεβαιότητα πως η Bad Bank θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2021 εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, αποκαλύπτοντας πως το πλήρες σχέδιο που επεξεργάστηκε η εποπτική αρχή από κοινού με τις Rothschild, Boston Consulting και Deloitte κατατίθεται σήμερα, Τρίτη, στις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών Ομίλων.
«Με τη δημιουργία μίας Εταιρείας Διαχείρισης Στοιχείων Ενεργητικού (Asset Management Company) θα μπορούσαν να απορροφηθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους 40 δισ. ευρω. Σε συνδυασμό δε, με το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων ‘Ηρακλής’, αυτή θα ήταν δυνατόν να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2021», ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο κλειστής συνάντησης εργασίας που διοργάνωσε η Ethos Group, υπενθυμίζοντας πως αντίστοιχες εταιρείες έχουν ήδη λειτουργήσει αποτελεσματικά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως οι Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλεονέκτημα της Bad Bank έγκειται στην δυνατότητα να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των ελληνικών τραπεζών, ήτοι: τα «κόκκινα» δάνεια – παλαιά, κληρονομιά της 10ετούς οικονομικής κρίσης, ύψους 58,7 δισ. ευρώ με στοιχεία γ’ τριμήνου του 2020, αλλά και νέα, απόρροια της πανδημίας – και τον αναβαλλόμενο φόρο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτός τον περασμένο Μάρτιο αντιπροσώπευε το 54% ή 15,5 δισ. ευρώ των συνολικών εποπτικών κεφαλαίων, ενώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, χωρίς να ληφθούν υπόψη οποιεσδήποτε επιπτώσεις από την πανδημία, η συμμετοχή του DTC στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών θα προσεγγίσει το 75%. «Στην πράξη αυτό συνεπάγεται ότι μεγάλο μέρος των εποπτικών κεφαλαίων θα εμφανίζεται ως μη καταβληθέν (με άγνωστο το χρονοδιάγραμμα καταβολής), ενώ τα δικαιώματα ψήφου θα είναι στη διάθεση μετόχων, το κεφάλαιο των οποίων θα έχει ουσιαστικά εξαϋλωθεί, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τις αρχές εταιρικής διακυβέρνησης», ανέφερε η ΤτΕ σε παλαιότερο report της.
Στα 90 δισ. ευρώ η αγορά των servicers
Στη δυναμική, αλλά και τα παράδοξα, που χαρακτηρίζουν την δευτερογενή αγορά των «κόκκινων» δανείων εστίασε ο διοικητής της εποπτικής αρχής.
Όπως ανέφερε, πρόκειται για μία αγορά, ύψους 90 δισ. ευρώ, με 25 servicers να έχουν ήδη λάβει την σχετική άδεια. «Εκκρεμεί ακόμη μία», σχολίασε, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι ο βαθμός συγκέντρωσης είναι τέτοιος που περίπου επτά εξ αυτών διαχειρίζονται άνω του 90% των προβληματικών δανείων των τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη διαδικτυακή συνέντευξη που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιριών & ΕΠΕ, ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε ως σκιώδες τραπεζικό σύστημα τους servicers, τονίζοντας το ευνοϊκό εποπτικό πλαίσιο που τους διέπει εν συγκρίσει με τις τράπεζες. Ειδικότερα, κατά την αποφώνησή του απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, κ. Τάσο Πανούση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Εκμεταλλευτείτε το όσο διαρκεί γιατί έχει ήδη ανοίξει συζήτηση σε ολόκληρη την Ευρώπη για την αυστηροποίησή του».
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου