.

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Η ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΦΟΥΛΑΡΕΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ ΕΚΤ !!! ΕΠΙΠΛΕΟΝ 500 ΔΙΣ ΣΤΟ ΚΟΡΩΝΟ-QE !!!

 



Στα 1,85 τρισ. ευρώ ανέρχεται πλέον το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP)


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χαλάρωσε επιπλέον την πολιτική την πολιτική της χθες Πέμπτη, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την οικονομία της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού

Συγκεκριμένα η ΕΚΤ ανακοίνωσε την αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP ) κατά 500 δισεκατομμύρια ευρώ και παράλληλα το επέκτεινε για εννέα μήνες, έως τον Μάρτιο του 2022. Πλέον το πρόγραμμα ανέρχεται στα 1,85 τρισ.ευρώ.

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως, όπως αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας.

«Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, με δεδομένη τη δυναμική εξέλιξης της πανδημίας και του χρόνου έναρξης των εμβολιασμών», αναφέρει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις τους στη μεσοπρόθεσμη προοπτική του πληθωρισμού».

Σημειώνει τέλος ότι οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) θα συνεχιστούν με μηνιαίο ύψος τα €20 δισ. Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος APP θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής του και ότι θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.


Αλλαγές στο TLTRO III

Το Δ.Σ. της τράπεζας αποφάσισε επίσης να προσαρμόσει περαιτέρω τους όρους στην τρίτη σειρά των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III). Ειδικότερα, αποφάσισε να παρατείνει την περίοδο κατά την διάρκεια της οποίας θα ισχύουν οι πιο ευνοϊκοί όροι κατά 12 μήνες, έως τον Ιούνιο του 2022. Θα διεξαχθούν τρεις επιπρόσθετες πράξεις, μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου 2021.

Επιπλέον, το Δ.Σ. αποφάσισε να αυξήσει το συνολικό ποσό που οι αντισυμβαλλόμενοι μπορούν να δανείζονται στις πράξεις TLTRO III από το 50% στο 55% του χαρτοφυλακίου των επιλέξιμων δανείων τους.

Η ΕΚΤ θα παρατείνει επίσης μέχρι τον Ιούνιο του 2020 τη διάρκεια της δέσμης μέτρων για τη χαλάρωση των εγγυήσεων (collateral) που υιοθετήθηκαν από το Δ.Σ. στις 7 και 22 Απριλίου του 2020.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι θα προσφέρει τέσσερις επιπρόσθετες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης στο πλαίσιο της πανδημίας (PELTROs) το 2021.

Πλέον αναμένεται η συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει η επικεφαλής της Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates