Ρυθμίσεις και ξαναρυθμίσεις αλλά τι να το κάνεις όταν τα πορτοφόλια νοικοκυριών-επιχειρήσεων είναι άδεια ;;;
Από τη μια εκείνοι που με την καταβολή μιας δόσης έως τις 31 Δεκεμβρίου μπορούν να … σώσουν την παρτίδα και να επιστρέψουν σε ρύθμιση 100 ή 120 δόσεων που έχασαν στο παρελθόν. Και από την άλλη μια «ειδικών συνθηκών» κατηγορία φορολογουμένων που πλέον μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 120 δόσεις.
Κατόπιν αίτησής τους στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. θα μπορούν να ρυθμίζουν πλέον τα χρέη τους σε έως 120 δόσεις οφειλέτες… «ειδικών συνθηκών»: Πρόκειται για εκείνη την κατηγορία φορολογουμένων που είχαν λάβει εγγυημένα δάνεια και δεν μπόρεσαν να τα εξυπηρετήσουν. Οι καταπτώσεις εγγυήσεων δανείων που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ΑΕ, όπως ισχύει, και η οποία έχει ήδη καταβάλει το εγγυημένο ποσό στις Τράπεζες, έχουν, σύμφωνα με το νομοθετικό τους πλαίσιο, βεβαιωθεί στις Δ.Ο.Υ. σε βάρος του δανειολήπτη.
Ποια χρέη μπαίνουν στις 120 δόσεις
Στις 120 δόσεις υπάγονται βεβαιωμένες οφειλές στις Δ.Ο.Υ. και στα Ελεγκτικά Κέντρα σύμφωνα με τον ΚΕΔΕ, που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια Φυσικών Προσώπων, με εκδοθείσες έως και το 2012 Υπουργικές Αποφάσεις παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου ή παροχής εγγύησης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ΑΕ (πρώην ΕΤΕΑΝ ΑΕ) ή της εταιρείας ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ, όπως ισχύουν, τα οποία είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα στα Πιστωτικά Ιδρύματα έως τις 07/10/2019, όπως αναγράφεται στο αίτημα κατάπτωσης των Τραπεζών στις αρμόδιες Υπηρεσίες, οι οποίες δύνανται να ρυθμίζονται σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις, εφόσον έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης (βεβαιωθεί) από 07/10/2019 μέχρι την ημερομηνία της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση.
Πώς ρυθμίζονται οι οφειλές
Οι οφειλές δύναται να ρυθμίζονται με μερική ή ολική απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν, ως εξής:
α. Εφάπαξ με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%).
β. Από δύο (2) έως και τέσσερις (4) μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%).
γ. Από πέντε (5) έως και δώδεκα (12) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%).
δ. Από δεκατρείς (13) έως και είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%).
ε. Από είκοσι πέντε (25) έως και τριάντα έξι (36) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%).
στ. Από τριάντα επτά (37) έως και σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό σαράντα πέντε τοις εκατό (45%).
ζ. Από σαράντα εννέα (49) έως και εξήντα (60) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%).
η. Από εξήντα μία (61) έως και εβδομήντα δύο (72) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%).
θ. Από εβδομήντα τρεις (73) έως και ενενήντα έξι (96) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%).
ι. Από ενενήντα επτά (97) έως και εκατόν είκοσι (120) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%).
Προθεσμίες για υπαγωγή στην ρύθμιση
Έναρξη ισχύος της ρύθμισης η 27/10/2020 και καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής σε αυτή η 30/04/2021. Ελάχιστη δόση ρύθμισης 20 ευρώ.
α) Εάν υπάρχουν περισσότερες της μίας βεβαιώσεις, τότε ρυθμίζονται όλες μαζί.
β) Οι δόσεις, αντί προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, είναι έντοκες με επιτόκιο 3% ετησίως.
γ) Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής μίας δόσης αυτή επιβαρύνεται με προσαύξηση 0,25%.
δ) Προαιρετικά εντάσσονται και οι μη ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες οφειλές, καθώς και αυτές που τελούν σε αναστολή.
ε) Επίσης εντάσσονται, εντός 6 μηνών από τη βεβαίωσή τους, όσες οφειλές βεβαιώνονται μετά την 30/04/2021.
στ) Η ρύθμιση χορηγείται ανά οφειλέτη. Πρόσωπα που ευθύνονται για μέρος οφειλής δύνανται να ρυθμίσουν το μέρος αυτής.
ζ) Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός 3 εργασίμων ημερών από την από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής.
η) Αν εξοφλήσει νωρίτερα τη ρύθμιση τυγχάνει απαλλαγής των τόκων σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται με την εξόφληση.
θ) Όποιος έχει υπαχθεί, δύναται να επιλέξει άλλο πρόγραμμα ρύθμισης με διαφορετικό αριθμό δόσεων για το υπόλοιπο προς καταβολή ποσό, οπότε δικαιούται απαλλαγή τόκων σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα και ο αριθμός των δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 120 δόσεις υπολογιζόμενος από την πρώτη δόση του αρχικού προγράμματος ρύθμισης.
Πότε χάνεται η ρύθμιση
Η ρύθμιση χάνεται:
α) με τη μη καταβολή 2 συνεχόμενων μηνιαίων δόσεων ή καθυστέρηση καταβολής των 2 τελευταίων δόσεων για το ίδιο χρονικό διάστημα,
β) αν ο οφειλέτης δεν εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο άλλες οφειλές του καθ΄ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης, εντός 2μήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους ή εντός 2μήνου από την ημερομηνία αίτησης εφόσον η προθεσμία έχει παρέλθει πριν την υπαγωγή σε αυτήν και
γ) αν δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος και Φ.Π.Α. εντός 3μήνου από την ημερομηνία υποβολής τους ή εντός 3μήνου από την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής εφόσον η ημερομηνία υποβολής έχει παρέλθει πριν την αίτηση.
Τι «κερδίζει» ο οφειλέτης και τι το κράτος
Ευεργετήματα για τον οφειλέτη
α) λαμβάνει Αποδεικτικό Φορολογικής Ενημερότητας (ΑΦΕ),
β) αναβάλλεται η εκτέλεση του ποινικού αδικήματος (αρ.25, ν.1882/1990) και
γ) αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμού) κινητών ή ακινήτων, εκτός των κατασχέσεων στα χέρια τρίτων τα αποδιδόμενα όμως ποσά πιστώνονται σε δόσεις ρύθμισης.
Δικαιώματα για το Δημόσιο
α) να μη χορηγεί ΑΦΕ για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ΄αυτού αν η οφειλή δεν είναι διασφαλισμένη,
β) να προβαίνει σε συμψηφισμό χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη και
γ) να επιβάλλει κατασχέσεις ή να εγγράφει υποθήκες, εάν η οφειλή δεν είναι διασφαλισμένη.
Τα ανωτέρω εισπραττόμενα ή αποδιδόμενα ποσά, αν δεν πιστώνονται διαφορετικά, καλύπτουν δόσεις ρύθμισης.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου