Oργή των μικρών επιχειρηματιών λιανικού εμπορίου για τη νέα καραντίνα, τις κυβερνήσεις και τον ανελέητο ανταγωνισμό μεγάλων αλυσίδων και κολοσσών όπως η Amazon. Πενήντα δήμοι στη Γαλλία με τοπικά διατάγματα κρατούν ανοιχτά τα καταστήματα !!!
Αφύπνιση του εμποράκου... λίγο πριν από το θάνατό του τροφοδοτούν τα νέα lockdowns στην Ευρώπη. Γονατισμένοι οικονομικά από το πρώτο κύμα του κορονοϊού και τις καραντίνες της προηγούμενης άνοιξης, οι ιδιοκτήτες των μικρών ανεξάρτητων επιχειρήσεων της Ευρώπης είχαν εναποθέσει τις τελευταίες τους ελπίδες για επιβίωση στην αγοραστική περίοδο των Χριστουγέννων, η οποία ξεκινά για τα καλά αυτές τις ημέρες. Μετά τα νέα lockdowns όμως οι ελπίδες αυτές εξανεμίζονται, βυθίζοντας εμπόρους και εργαζομένους σε απόγνωση.
Η δυσαρέσκεια είναι ήδη έντονη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με προεξάρχουσα τη Γαλλία, όπου η οργή απέναντι στην κυβέρνηση, τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ -που εξαιρούνται από την καραντίνα- και τους κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου όπως η Amazon διαρκώς μεγαλώνει. Προκειμένου να κατευνάσει την οργή των μικροεμπόρων η κυβέρνηση ανακοίνωσε την προηγούμενη Κυριακή ότι εξετάζει το κλείσιμο των τμημάτων των σούπερ μάρκετ που πωλούν αγαθά τα οποία δεν είναι πρώτης ανάγκης όπως τα παιχνίδια.
Από την πλευρά της η Amazon προέβη στη… μεγάλη θυσία να αποσύρει τις διαφημίσεις της στη Γαλλία για τις προεκπτώσεις της «Μαύρης Παρασκευής». Η κίνηση ήρθε έπειτα από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ ότι είναι ανάρμοστο η Amazon να αναδύεται μεγάλος κερδισμένος της κρίσης σε βάρος των εγχώριων καταστημάτων. Η Amazon, χάρη στο προηγούμενο lockdown, κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της παγκοσμίως μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου κατά 40%, στα 89 δισ. δολάρια!
Τα αποτελέσματα
Προ κορονοϊού αρκετά από αυτά τα δισεκατομμύρια έμπαιναν στα ταμεία των Ευρωπαίων μικροεμπόρων. Η κυβέρνηση Μακρόν, η κυβέρνηση Μέρκελ και οι υπόλοιπες της Ε.Ε. αν είχαν την πολιτική βούληση θα μπορούσαν να μπλοκάρουν την αδηφάγο επέκταση της Amazon και να δώσουν ζωή στις ευρωπαϊκές μικρές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου αρκετά πριν από την πανδημία, θεσπίζοντας κανόνες οι οποίοι θα υποχρέωναν τον αμερικανικό κολοσσό να πληρώνει κανονικά τους φόρους που του αναλογούν στην Ευρώπη. Δεν το έπραξαν αφήνοντας τους μικροεμπόρους και τους υπαλλήλους τους ανυπεράσπιστους απέναντι στον κολοσσό.
Η δυσαρέσκεια και η πίεση των μικρών ανεξάρτητων επιχειρήσεων έφερε πάντως κάποια σποραδικά αποτελέσματα τώρα. Οι δήμαρχοι 50 πόλεων και κωμοπόλεων έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια το lockdown του Μακρόν και έβγαλαν δικά τους τοπικά διατάγματα που επιτρέπουν στα καταστήματα των περιοχών τους να παραμένουν ανοιχτά. Στον μεγαλύτερο δήμο της Γαλλίας, το Παρίσι, η δήμαρχος Anne Hidalgo διεμήνυσε ότι προσανατολίζεται να αφήσει ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία.
Ο χώρος του βιβλίου κινητοποιήθηκε άμεσα προκειμένου τα βιβλιοπωλεία να παραμείνουν ανοιχτά στη διάρκεια του lockdown. Συγγραφείς, εκδότες και λογοτέχνες προχώρησαν σε ηλεκτρονικά ψηφίσματα με αυτό το αίτημα ενώ οι οργανωτές του διάσημου λογοτεχνικού βραβείου Prix Goncourt διεμήνυσαν ότι δεν θα ανακοινώσουν τον φετινό νικητή αν τα βιβλιοπωλεία παραμείνουν κλειστά. Η κυβέρνηση από την πλευρά της μιλά για ανευθυνότητα και επικαλείται τα 100 εκατ. ευρώ που έδωσε για να ανοίξουν online δραστηριότητες οι μικρές επιχειρήσεις.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου