Τραπεζίτης στο mononews.gr: Η οικονομία μπαίνει σε πολεμική κατάσταση…
Το lockdown βάζει «φωτιά» στα προβληματικά δάνεια, και «παγώνει» προσωρινά τον νέο πτωχευτικό νόμο, γνωστό ως «δεύτερη ευκαιρία».
«Ζούμε σε πολεμική κατάσταση, κανείς δεν ξέρει πότε θα βγούμε από αυτό το δεύτερο lockdown, ούτε μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για τις επιπτώσεις του στην οικονομία και πόσα θα είναι τελικά τα «κόκκινα» δάνεια που θα αφήσει πίσω του», λέει χαρακτηριστικά στο mononews.gr τραπεζίτης. Και στο ερώτημα «τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς και το νέο πτωχευτικό νόμο» απαντά πως «κάτω από αυτές τις συνθήκες «παγώνει» και πάει για την Άνοιξη «η δεύτερη ευκαιρία», ενώ το ίδιο θα γίνει και με τους πλειστηριασμούς».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού θα καθυστερήσει για όσο διάστημα η χώρα θα βρίσκεται σε lockdown.
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι όλα θα είναι έτοιμα την 1η Ιανουαρίου για να ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού. Όπως λένε ετοιμάζεται η αναβαθμισμένη πλατφόρμα που θα δέχεται τα αιτήματα και γράφονται οι 50 ΚΥΑ, οι οποίες και θα καθορίζουν τις προδιαγραφές των άρθρων του νέου νόμου. Ωστόσο, παραδέχονται πως είναι πιθανόν η ενεργοποίηση των διαδικασιών να ξεκινήσει μετά το Μάρτιο, λόγω και των ιδιαίτερων συνθηκών του lockdown.
«Σκούρα» είναι τα πράγματα και στο μέτωπο των λεγόμενων «κορωνοδανείων». Αρχικά οι τραπεζίτες υπολόγιζαν πως λόγω πανδημίας θα «κοκκίνιζαν» δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ. Τώρα το ποσό έχει διπλασιαστεί. Η εικόνα είναι εξίσου ζοφερή και στην ευρωζώνη και μάλιστα ο κ. Αντρέα Ενρία, επικεφαλής του SSM, εκτίμησε πρόσφατα πως οι απώλειες θα είναι της τάξης του 1,4 τρισ ευρώ.
Στα καθ΄ημάς, ο υποδιοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Θόδωρος Μητράκος σε πρόσφατο άρθρο του αναφερόμενος στο θέμα σημείωσε πως: Ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει να διαχειριστεί όχι μόνο το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων -περίπου 60 δισ. ευρώ-, αλλά και τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα προκύψουν εξαιτίας της πανδημίας, εκτιμώντας πως θα διαμορφωθούν στα 8 με 10 δισ. ευρώ (αφού ολοκληρωθούν τα προσωρινά μέτρα αναστολής πληρωμών και τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων).
Η επιδείνωση στα «κόκκινα» δάνεια, ανησυχεί ιδιαίτερα τον SSM και όπως δήλωσε ο κ. Ενρία: Οι τράπεζες θα πρέπει να είναι προσεκτικές και να προχωρήσουν έγκαιρα σε κινήσεις για την αποφυγή μεγάλης αύξησης στα επισφαλή δάνεια. Κινήσεις απαραίτητες διότι τράπεζες επιβαρυμένες με επισφαλή δάνεια δεν μπορούν να δανείσουν και να στηρίξουν την οικονομία.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου