.

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ, Ο ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΤΟ COLPO GROSSO ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ !!!

 


Του Γιώργου Αδαλή


Ήταν 12 Φεβρουαρίου 2020, όταν ο δείκτης Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης χτυπούσε το υψηλότερο σημείο που είχε διαπραγματευτεί από την ημέρα που είχε θεσπισθεί (29.523 μονάδες). Τα πάρα πολύ υψηλά αυτά επίπεδα συνεχίστηκαν ως και τις 20 Φεβρουαρίου του 2020, που ήταν η τελευταία ημέρα που ο δείκτης διαπραγματεύτηκε άνω του φράγματος των 29.000 μονάδων.

Από εκεί και μετά, οι επενδυτές στις ΗΠΑ άρχισαν να "τρώνε πολύ ξύλο", συμπαρασύροντας φυσικά όλες τις χρηματαγορές του πλανήτη. Και στο σημείο αυτό αξίζει να αναδείξουμε κάποια σημαντικά ιστορικά στοιχεία. Οπότε ας πάρουμε τα γεγονότα από την αρχή. Οι μαύρες μέρες της κρίσης του 2008-9 είχαν περάσει προ πολλού. Τότε οι Αμερικανοί είχαν δει τον δείκτη να πέφτει στα τάρταρα, απειλώντας να πέσει και κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 7.000 μονάδων. Έκτοτε, ο Dow Jones ξεκίνησε ένα ράλι ανόδου μεγάλης διάρκειας.

Η άνοδος ήταν καλπάζουσα σε όλη την διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα, αλλά και επί Τραμπ η άνοδος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Οι επενδυτές ήταν ευχαριστημένοι από τις οικονομικές πολιτικές του επιχειρηματία προέδρου, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει σε επιδόσεις όλους τους προηγούμενους προέδρους και μάλιστα κατά πολύ. Τουλάχιστον τα τρία πρώτα χρόνια της προεδρίας του.

Όταν μπήκε το 2020, η άνοδος του Dow Jones συνεχίστηκε. Και κάποιοι έκαναν λόγο για άνετη επανεκλογή του Τραμπ, μιας και οι επιδόσεις στην οικονομία ήταν αναμφισβήτητες. Ξεπέρασαν τις προβλέψεις και των πιο φανατικών υποστηρικτών του ιδιόρρυθμου προέδρου. Παρά την άνοδο Dow Jones καθ’ όλη την διάρκεια του Ιανουαρίου 2020, όποιος παρατηρούσε σε βάθος τις κινήσεις στο χρηματιστήριο, αισθανόταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Η άνοδος των τιμών δεν συμβάδιζε με το κλίμα στην αγορά. Οι οικονομέτρες άρχισαν να ψάχνονται περισσότερο, λόγω της μεγάλης ταλάντωσης που παρουσίαζε η μεταβλητότητα των τιμών, ακόμα και "βαριών" μετοχών, εντός της ημερήσιας συνεδρίασης.

Ο κορονοϊός ως πολιτικό εργαλείο

Όπως έχουμε σημειώσει παλαιότερα, την περίοδο 12-20 Φεβρουαρίου 2020 ο Dow Jones συνέχισε να κινείται πάνω από τις 29.000 μονάδες, κλείνοντας την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου στις 29.171. Ήταν η μέρα που οι επενδυτές κατάλαβαν τελικά ότι ο κορονοϊός που είχε κάνει την εμφάνισή του στις 31 Δεκεμβρίου 2019 δεν ήταν κάτι που αφορούσε μόνο στην Κίνα, αλλά αποτελούσε ένα σοβαρό οικονομικό φαινόμενο, το οποίο εξελίχθηκε αργότερα σε Αρμαγεδδώνα.

Διερευνώντας σε βάθος τα δεδομένα του Dow Jones διαπιστώνει κανείς ότι σε 40 μέρες καταβαραθρώθηκε, χάνοντας συνολικά 11.303 μονάδες. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ. Και το χειρότερο, αυτό έγινε μέσα σε λιγότερο από 40 ημέρες. Συγκεκριμένα, από 29.523 μονάδες που έκλεισε ο δείκτης στις 12 Φεβρουαρίου 2020, βρέθηκε στις 18.220 μονάδες στις 21 Μαρτίου.

Τρισεκατομμύρια δολάρια ξυρίστηκαν από το χρηματιστήριο και φυσικά όχι μόνο από τις μετοχές του Dow Jones. Oι τιμές των μετοχών εξευτελίστηκαν με αποτέλεσμα την περίοδο αυτή, να καταγράφεται ένας τεράστιος αριθμός μετοχών, που η αξία τους έπεσε κάτω από ένα δολάριο ανά μετοχή. Στη μεγάλη πλειονότητά τους, οι αναλυτές έκαναν λόγο για άμεση ανάκαμψη τύπου "V", η οποία θα ξεκινούσε ταυτόχρονα με την έναρξη του τουριστικού ρεύματος διεθνώς δηλαδή στις αρχές Ιουνίου. Και φυσικά διαψεύστηκαν άπαντες εκτός ελαχίστων που υποστηρίζαμε ότι ο κορονοϊός εργαλειοποιείται ως οικονομικό φαινόμενο.

ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates