Βέβαια τώρα μην πούμε καλύτερα που γράφουν οι τραπεζίτες τους ελέγχους του Δημοσίου...
«Μαστίγιο» στις τράπεζες για να μοιράσουν χρήμα
Με αυστηρή δικλίδα ελέγχου των τραπεζών ξεκινά τις επόμενες ημέρες ο δεύτερος γύρος χρηματοδότησης του Ταμείου Εγγυοδοσίας, με το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης που θα προκύψει από τις εγγυήσεις του δημοσίου να κατευθύνεται προς τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι στις συμβάσεις που θα υπογράψουν τις επόμενες ώρες οι τράπεζες με την Αναπτυξιακή Τράπεζα υπάρχει -σε αντίθεση με τον πρώτο γύρο του προγράμματος- η εξής ρήτρα:
Τον Φεβρουάριο, το δημόσιο μέσω της Αναπτυξιακής θα προχωρήσει στον έλεγχο των χρηματοδοτήσεων που έδωσε η κάθε τράπεζα και στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν κατευθύνθηκε ποσοστό της ρευστότητας που γεννάται από τις εγγυήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ που παρέχει το δημόσιο, τότε αυτό θα χάνεται για την τράπεζα και θα δίνεται σε άλλη. Για παράδειγμα, αν μια τράπεζα έχει δεσμευθεί με βάση τους στόχους που έχει υπογράψει στη σύμβαση με την Αναπτυξιακή Τράπεζα ότι θα χορηγήσει δάνεια ύψους 100 εκατ. ευρώ και χορηγήσει τα 80 εκατ. ευρώ, για τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ θα χάνει τις εγγυήσεις και το δικαίωμα θα μεταφέρεται σε κάποια άλλη εκ των τραπεζών.
Ο έλεγχος
Η ρήτρα ελέγχου στοχεύει από την πλευρά του δημοσίου στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των εγγυήσεων που λαμβάνουν οι τράπεζες στο πλαίσιο του προγράμματος και εν κατακλείδι στη διοχέτευση της ρευστότητας στην αγορά. «Η ρήτρα ελέγχου δεν υπήρχε στον πρώτο γύρο του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Βέβαια, το μεγαλύτερο μέρος των δανείων του πρώτου γύρου διοχετεύθηκε σε μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες πληρούσαν τα τραπεζικά κριτήρια επιλογής. Ωστόσο, ο πρώτος γύρος κατέδειξε ότι ανάγκη για χρηματοδότηση έχουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εξού και η κατανομή της ρευστότητας του δεύτερου γύρου έχει γείρει προς αυτές. Επίσης, με δεδομένο ότι πολλές μικρές επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με κάποια προβλήματα ως προς τα κριτήρια που θέτουν οι τράπεζες, η ρήτρα ελέγχου έρχεται να λειτουργήσει εξισορροπητικά», αναφέρει πηγή με γνώση της διαδικασίας.
Εγγυήσεις 1 δισ., δάνεια 2,5 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, μετά από μια σειρά αλλαγών στο πρόγραμμα, οι τελικές συμβάσεις των τραπεζών με την Αναπτυξιακή Τράπεζα αναμένεται να υπογραφούν τις επόμενες ώρες, ούτως ώστε να ξεκινήσουν οι δανειακές συμβάσεις μεταξύ τραπεζών και επιχειρήσεων.
Ο δεύτερος γύρος του προγράμματος του Ταμείου Εγγυοδοσίας στηρίζεται σε εγγυήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ που παρέχει το ελληνικό δημόσιο (σ.σ. η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα) και μέσω της μόχλευσης, οι τράπεζες θα παραγάγουν δάνεια ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Από την πλευρά των τραπεζών, υποστηρίζουν ότι είναι έτοιμες να τρέξουν τη διαδικασία χρηματοδότησης με στόχο όλη η ρευστότητα να διοχετευθεί μέχρι και τον Δεκέμβριο στις πληττόμενες επιχειρήσεις.
Η δομή του προγράμματος
Οι τράπεζες προσφέρουν δάνεια κεφαλαίου κίνησης και ομολογιακά δάνεια με προνομιακούς όρους χρηματοδότησης, καθώς το Ταμείο παρέχει εγγύηση 80% και τη δυνατότητα επιδότησης της προμήθειας εγγύησης έως και 100%.
Τα δάνεια αυτά αποσκοπούν στο να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί λόγω της πανδημίας, παρέχοντάς τους άμεση ρευστότητα. Το ύψος των δανείων ανά επιχείρηση μπορεί να ανέλθει:
- Έως το 25% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης του 2019 ή
- Έως το διπλάσιο του μισθολογικού κόστους του 2019 της επιχείρησης.
Στην περίπτωση επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν μετά την 1/1/2019, το ανώτατο ποσό δανείου δεν πρέπει να υπερβαίνει το κατ’ εκτίμηση ετήσιο μισθολογικό κόστος για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας τους ή
βάσει σχετικής τεκμηρίωσης της επιχείρησης, το δάνειο μπορεί να υπερβεί τα ανωτέρω ποσά ώστε να καλύψει ανάγκες ρευστότητας από την ημερομηνία χορήγησης του δανείου και για τους επόμενους 18 μήνες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και για τους επόμενους 12 μήνες για τις μεγάλες επιχειρήσεις
Η διάρκεια των δανείων ανέρχεται έως 5 έτη, συμπεριλαμβανομένης τυχόν περιόδου χάριτος καταβολής κεφαλαίου.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου