Το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος δέχεται σφοδρές πιέσεις από το λόμπι των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για την ενίσχυση του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ). Ο λογαριασμός αυτός ενισχύει οικονομικά τις επιχειρήσεις των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Τα χρήματα που εισρέουν στον Ειδικό Λογαριασμό προέρχονται από το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ). Είναι ο πράσινος φόρος που πληρώνουμε όλες και όλοι μας μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος για την ενίσχυση των επιχειρήσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ο Ειδικός Λογαριασμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παρουσιάζει έλλειμα 287 εκατομμυρίων ευρώ, και κινδυνεύει με χρεωκοπία. Ωστόσο, δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα το ίδιο φαινόμενο. «Ανάλογη εικόνα με την Ελλάδα παρατηρείται και στην Γερμανία. Οι διαχειριστές του συστήματος μεταφοράς ενέργειας της χώρας, υποστηρίζουν ότι θα χρειαστεί να δοθεί μια έκτακτη εισφορά από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 10.8 δισ. ευρώ, προς τον γερμανικό Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ούτως ώστε αφενός το αντίστοιχο ΕΤΜΕΑΡ (EEG-Umlage Levy) να περιοριστεί στα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα και αφετέρου να συνεχίσουν να πληρώνονται κανονικά οι παραγωγοί ΑΠΕ.
Εάν δεν γίνει αυτό, το EEG-Umlage levy (το αντίστοιχο Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) θα μπορούσε να αυξηθεί, εφόσον δεν υπάρξει παρέμβαση, κατά 43% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και να ανέλθει στο επίπεδο-ρεκόρ των 96.51 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το 2021, σύμφωνα πάντα με τα όσα υποστηρίζουν οι διαχειριστές του γερμανικού συστήματος μεταφοράς ενέργειας». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προσδοκά από τον κύριο Χατζηδάκη να ανακόψει την αναπόφευκτη πορεία του Ειδικού Λογαριασμού της, προς την χρεωκοπία.
Τρεις λέξεις κλειδιά
Ποιες είναι οι λέξεις-κλειδιά; Πρώτη η χρεωκοπία, που υποτίθεται ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι βιώσιμες οικονομικά. Τι συμβαίνει; Τί δεν μας εξηγεί ο κύριος Χατζηδάκης και η κυβέρνηση; Δεύτερη λέξη κλειδί, η έκτακτη εισφορά. Οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν βαθιά μνήμη και θυμούνται ανάλογη έκτακτη εισφορά που είχε επιβάλλει ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την διάρκεια των επαίσχυντων μνημονίων. Ποια είναι άραγε η άποψη της Φώφης Γεννηματά και του ΚΙΝΑΛ;
Ενδιαφέρον θα είχε να ακουστεί επί αυτού του θέματος και η άποψη της όψιμης δελφίνου για τη διαδοχή της κυρίας Γεννηματά, όπως φέρεται τουλάχιστον, της Εύας Καϊλή. Όπως επίσης να ακουστεί και η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και του ΚΚΕ. Η σιωπή, στα αυτιά των καταναλωτών-φορολογούμενων πολιτών σημαίνει ταύτιση, σύμπραξη και ιδεολογική ώσμωση. Τελευταία λέξη κλειδί, είναι η παρέμβαση.
Να αναμένουμε, λοιπόν, κρατική παρέμβαση(!) από μία υποτιθέμενη φιλελεύθερη κυβέρνηση με επιβολή έκτακτης εισφοράς στους καταναλωτές υπέρ των ανανεώσιμων πηγών; Η Μιράντα Ξαφά πρόσφατα αναρωτήθηκε «μέχρι πότε θα συντηρούμε ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις;». Να συμφωνήσουμε σε αυτό! Όμως, και οι επιχειρήσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όταν στηρίζονται σε χαράτσια τύπου ΕΤΜΕΑΡ δεν καθίστανται αυτομάτως "κρατικοδίαιτες"; Δύο μέτρα και δύο σταθμά στον φιλελευθερισμό δεν πρέπει να υφίστανται!
"Φρενάρει" την απολιγνιτοποίηση η Γερμανία
Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα (Μάρτιος 2020) η Γερμανία καταγράφεται ως η χώρα με την ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια στον κόσμο, όσο αφορά την κατανάλωση των νοικοκυριών. Η τιμή της κιλοβατώρας στη Γερμανία για τα νοικοκυριά είναι 0.32 ευρώ/kWh,. Ο λόγος; Όπως εύλογα διαπιστώνεται από τα παραπάνω, είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (τις οποίες η Γερμανία θέλει να ξεφορτωθεί και να τις στείλει-επιβάλλει στην Ελλάδα).
Ίσως για αυτό το λόγο η Γερμανία αποφάσισε την παράταση της απολιγνιτοποίησης μέχρι το 2038, στα πρότυπα της Πολωνίας, η οποία και αυτή παράτεινε την απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2049. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση πολύ λανθασμένα αποφάσισε να προβεί στην άρον-άρον απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2023, με ταυτόχρονο πάγωμα των διαδικασιών αδειοδότησης τω θαλασσοτεμαχίων για τις έρευνες υδρογονανθράκων.
Δηλαδή, η Ελλάδα θα απογυμνωθεί τελείως από κάθε εθνική πηγή ενέργειας και θα στηρίζεται αποκλειστικά σε ενέργεια, η οποία θα προέρχεται από εισαγόμενη τεχνολογία. Η Ελλάδα έχει τιμή κιλοβατώρας 0.19 ευρώ/kWh, βρίσκεται δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με την Ελβετία και τη Νέα Ζηλανδία, οι μισθοί των οποίων είναι μακράν υψηλότεροι από αυτούς της Ελλάδας. Η τιμή κιλοβατώρας για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι 0.11 ευρώ/kWh, δηλαδή είναι 42.1% πιο φτηνή από την τιμή των νοικοκυριών.
Η μέση τιμή της κιλοβατώρας παγκοσμίως για τα νοικοκυριά είναι 0.12 ευρώ/kWh, δηλαδή η Ελλάδα έχει 36.8% πιο ακριβή ηλεκτρική ενέργεια στα νοικοκυριά, σε σχέση με τον αντίστοιχο παγκόσμιο μέσο όρο. Αντιθέτως, η Ελλάδα έχει τιμή κιλοβατώρας για τις επιχειρήσεις ίση με τον παγκόσμιο μέσο όρο (0.11 ευρώ/kWh). Με λίγα λόγια έχουμε μισθούς πείνας, αλλά πληρώνουμε τιμές ρεύματος Ελβετίας!
Φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης
Θα μπορούσε κάποιος να ισχυρισθεί ότι αν θέλουμε ανάπτυξη πρέπει η ελληνική βιομηχανία να έχει πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια. Ουδείς το αμφισβητεί αυτό. Γιατί όμως η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει ένα αντίστοιχο πρότυπο τύπου "flat tax" στην τιμή της κιλοβατώρας; Όλοι οι καταναλωτές (βιομηχανία και νοικοκυριά) να πληρώνουν την ίδια τιμή στην κιλοβατώρα, με μηδενικό Ειδικό Τέλος. Οι φιλελεύθεροι πιστεύουν στον "flat tax". Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θαυμάζει, για παράδειγμα, το οικονομικό πρότυπο της Εσθονίας στην οποία εφαρμόζεται ο "flat tax".
Ποια είναι λοιπόν η αιτία για την οποία η κυβέρνηση, η οποία κατά τα άλλα συμπαθεί τον φιλελεύθερο "flat tax" και στηρίζει την αφαίμαξη της μεσαίας τάξης μέσω "πράσινων χαρατσιών"; Γιατί δεν εφαρμόζει την ίδια (flat) τιμολόγηση της κιλοβατώρας σε όλους, νοικοκυριά και βιομηχανία; Στο κάτω της γραφής, ποιοι είναι οι εν δυνάμει-εγγενείς αγοραστές των προϊόντων της ελληνικής βιομηχανίας; Ποιοι είναι αυτοί που θα κινήσουν την οικονομία; Φυσικά η μεσαία τάξη!
Αν η μεσαία τάξη δεν έχει χρήματα να καταναλώσει, να ρίξει στην αγορά ρευστό, να κυκλοφορήσει το χρήμα, πώς περιμένουν ορισμένοι οικονομικοί ιθύνοντες να πουλήσει προϊόντα η βιομηχανία; Χρειάζονται Νόμπελ Οικονομίας για να τα κατανοήσει αυτά η Κυβέρνηση; Ας ρωτήσει την αγορά, τους εμπόρους, την αποκαλούμενη "πιάτσα"!
Η παρά φύσιν φορολόγηση του λαού υπό τη μορφή των οποιωνδήποτε φόρων, οδηγεί μαθηματικά σε συνθήκες περαιτέρω φτωχοποίησης την Ελληνική μεσαία τάξη. Συνθήκες οι οποίες πιθανώς θα ευνοήσουν την περαιτέρω άνοδο των πολιτικών άκρων.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου