.

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

ΞΑΝΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΠΟΥΛΟΥΝ ΧΡΥΣΟ ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ !!!

 


Σε μεγένθυση:




Έπρεπε να περάσουν 10 χρόνια για να ξαναγίνουν και πάλι οι κεντρικές τράπεζες πωλητές χρυσού. Οι πολύ υψηλές τιμές του πολύτιμου μετάλλου αποτέλεσαν δέλεαρ για τις χώρες που παράγουν χρυσό, καθώς έτσι κατάφεραν να περιορίσουν τις δυσμενείς συνέπειες από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και να μεγαλώσουν τα έσοδά τους.

Σύμφωνα με το World Gold Council, οι καθαρές πωλήσεις ανήλθαν σε 12,1 τόνους χρυσού το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με τις αγορές 141,9 τόνων το προηγούμενο έτος.

Τα ηνία στην πώληση χρυσού διατηρεί το Ουζμπεκιστάν ενώ ακολουθεί η γειτονική μας Τουρκία. Ο «Σουλτάνος» οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή καθώς εξαναγκάστηκε να κάψει τα συναλλαγματικά διαθέσιμα για να στηρίξει την τουρκική λίρα που βρίσκεται σ’ ελεύθερη πτώση. Σύμφωνα με το Bloomberg, μάλιστα, η Τουρκία έχει “κάψει” μικτά αποθέματα της τάξης των 90 δισ. για να στηρίξει το νόμισμα της που καταρρέει.

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΗ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΟΠΟΥ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΩΣ ΠΩΛΗΤΗΣ, ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ 13 ΧΡΟΝΙΑ.

Η εκτίναξη της τιμής του χρυσού

Ο συνδυασμός του φθηνού χρήματος που προσφέρουν οι κεντρικές τράπεζες, το αυξανόμενο γεωπολιτικό και οικονομικό ρίσκο και το συνεχές ράλι στα χρηματιστήρια οδήγησαν στη μεγάλη άνοδο της τιμής το χρυσού.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον σε κυκλικά assets εντείνεται καθώς τα μετοχικά τους χαρτοφυλάκια παρουσιάζουν αύξηση την ίδια ώρα που η ανησυχία για δημιουργία «φούσκας» παρατείνεται.

Υπενθυμίζουμε ότι η Citigroup τον περασμένο μήνα δημοσίευσε την πρόβλεψή της, σύμφωνα με την οποία η ζήτηση για χρυσό από τις κεντρικές τράπεζες θα ανακάμψει το 2021. Η αλλαγή τάσης το 2020 ακολουθεί δύο χρονιές με ρεκόρ ζήτησης από τις κεντρικές τράπεζες και συμπίπτει με την κρίση του κορονοϊού.

Τουρκία και Ουζμπεκιστάν αυξάνουν τα έσοδά τους

Οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας και του Ουζμπεκιστάν πούλησαν 22,3 τόνους και 34,9 τόνους χρυσού, αντίστοιχα, το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με το WGC. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, αναγκάζεται να πουλήσει χρυσό που συσσώρευε σταθερά, καθώς η αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού και τις παρεμβάσεις του Τούρκου προέδρου στη νομισματική πολιτική, έχουν καταποντίσει την τουρκική λίρα.

Από την άλλη, το Ουζμπεκιστάν διαφοροποιεί τα διεθνή του, περιορίζοντας τον χρυσό καθώς η κεντροασιατική χώρα αρχίζει να ανοίγεται στον κόσμο, μετά δεκαετίες απομόνωσης.

Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ, ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Η ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΜΕΤΑΛΛΟ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 19%, ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ ΒΑΣΗ.

Η κάμψη στη φυσική ζήτηση, που την οδήγησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, είναι αποτέλεσμα της μείωσης της ζήτησης για κοσμήματα στην Ινδία και την Κίνα

Οι επενδυτές, ανάχωμα στην κάμψη της ζήτησης για κοσμήματα

Η κάμψη της ζήτησης κοσμημάτων αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση της ζήτησης των επενδυτών κατά 21%, σύμφωνα με το WGC. Οι ράβδοι χρυσού και τα νομίσματα βρέθηκαν στο επίκεντρο, ενώ οι εισροές σε ETF’s επιβραδύνθηκαν σε τριμηνιαία βάση.

Η συνολική προσφορά χρυσού μειώθηκε 3% σε ετήσια βάση, έτος καθώς η παραγωγή ορυχείων παρέμεινε σε ύφεση, ακόμη και μετά την άρση των περιορισμών Covid-19 σε παραγωγούς όπως η Νότια Αφρική.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates