.

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΤΑΙ Η ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΗ ΑΓΟΡΑ...ΠΡΩΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ !!!

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΡΠΑΖΟΝΤΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ, ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΡΩΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ
Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν καθόλου τυχαίο το timing μιας και ο Νέος Πτωχευτικός θα ενισχύσει τις μπίζνες στα ακίνητα...

 


Ευκολότερη καθίσταται η αγορά -και κυρίως η φοροαπαλλαγή- πρώτης κατοικίας για όσους έχουν ήδη ένα ακίνητο στην κατοχής τους.

Με ειδική ρύθμιση που περιελήφθη σε τροπολογία που κατατέθηκε χθες στην Βουλή αυξάνεται το εμβαδόν του ακινήτου το οποίο θεωρείται οτι καλύπτει τις βασικές στεγαστικές ανάγκες των πολιτών. Διευκολύνεται έτσι η αγορά αφορολόγητης πρώτης κατοικίας και για όσους έχουν ήδη στην κατοχή τους κάποιο άλλο ακίνητο, αλλά αυτό δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις μιας βασικής κατοικίας!

Απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης για αγορά κατοικίας δίνεται εφόσον:
α) τα ακίνητα που έχει στην κυριότητά του κατά τον χρόνο της νέας αγοράς ο αγοραστής, ο σύζυγος ή τα ανήλικα τέκνα τους, δεν πληρούν τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς τους και
β) ο αγοραστής υποβάλει την οικεία δήλωση και καταβάλει εφάπαξ τον φόρο που αναλογεί στην αξία του ακινήτου που είχε τύχει της απαλλαγής.

Η νομοθεσία προβλέπει σήμερα οτι βασικές στεγαστικές ανάγκες καλύπτονται από ένα ακίνητο με εμβαδόν 70 τ.μ., προσαυξανόμενο κατά 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και 25 τ.μ. για το τρίτο και τα επόμενα τέκνα.


Με την ρύθμιση που κατατέθηκε χτες στην Βουλή μεγαλώνουν τα όρια του νόμου για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών, στο σκέλος που αφορά τις προσαυξήσεις λόγω τεκνών. Συγκεκριμένα, ένα ακίνητο για να μην καλύπτει ανάγκες στέγασης θα πρέπει να έχει εμβαδόν μεχρι 70 τ.μ., προσαυξανόμενο κατά 25 τ.μ. (αντι 20 τ.μ.) για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και 30 τ.μ. (αντι 25 τ.μ.) για το τρίτο και τα επόμενα τέκνα.

Άρα όποιος ήδη ένα ακίνητο με εμβαδόν μικρότερο από τα παραπάνω όρια και δεν το έχει δηλώσει ως πρώτη κατοικία μπορεί να αγοράσει ένα δεύτερο σπίτι να ζητήσει για αυτό να απαλλαγεί από το φόρο μεταβίβασης. Για παράδειγμα:

- Άγαμος η έγγαμος με ακίνητο έως 70. τ.μ μπορεί να αγοράσει δεύτερο σπίτι και να το χαρακτηρίσει ως πρώτη κατοικία στην εφορία(εάν δεν το έχει ήδη κάνει για το πρώτο του ακίνητο) και να πάρει την φοροαπαλλαγή.
- Οικογένεια με 2 ή 3 παιδιά μπορεί να αγοράσει δεύτερο ακίνητο και να το χαρακτηρίσει πρώτη κατοικία εάν το άλλο του ακίνητο του δεν ξεπερνά τα 95 τ.μ.

Σήμερα η νομοθεσία προβλέπει φοροαπαλλαγή πρώτης κατοικίας μέχρι του ποσού των 200.000€ για άγαμο ή μέχρι ποσού αξίας 250.000€ για έγγαμο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 € για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 30.000€ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.

Σε περίπτωση αγοράς κατοικίας, στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μιας θέσης στάθμευσης και ενός αποθηκευτικού χώρου (είτε είναι ξεχωριστές οριζόντιες ιδιοκτησίες, είτε παρακολουθήματα της μεταβιβαζόμενης ιδιοκτησίας), για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα με το ίδιο συμβόλαιο αγοράς.

 

πηγη

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates