.

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΕ ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ & ΦΟΥΡΝΟΥΣ ΒΕΝΕΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟΥ !!! ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΣΟΥΝΑΜΙ !!!

 



Για ημιθανή οικονομία κάνουν λόγο εκπρόσωποι της εστίασης (εστιατόρια αλλά και ταχυφαγεία), με τον τζίρο των αλυσίδων να έχει υποχωρήσει κατά 60% και τα σενάρια να θέλουν το κλείσιμο των καταστημάτων από τις 10 το βράδυ λόγω της μεγάλης έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού.Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνια Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.), Γιώργο Καββαθά, η εστίαση σήμερα καταγράφει πτώση του τζίρου περί το 60% ενώ υπάρχουν ορισμένοι κλάδοι αυτής, που η μείωση ξεπερνά το 90%.

«Ο τζίρος των καταστημάτων εστίασης καταγράφει απώλειες της τάξης του 57% με 58%, ενώ ορισμένοι κλάδοι. όπως τα κλαμπ, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, catering κλπ, η μείωση του τζίρου φτάνει το 95%», αναφέρει ο κ. Καββαθάς, ο οποίος κάνει λόγο για έναν κλάδο που αριθμεί 45.000 καταστήματα, εκ των οποίων τα 25.000 καταστήματα βρίσκονται στην Αθήνα.

Αν και δεν έχει υπολογιστεί ο αριθμός των καταστημάτων του κλάδου που έχει κατεβάσει ρολά, εντούτοις όπως επισημαίνει ο κ. Καββαθάς, είναι πολλά και μπορεί πολύ εύκολα να το διαπιστώσει κανείς αν κάνει βόλτα στους δρόμους της Αθήνας.

«Ακόμη και παραδοσιακά εστιατόρια με ιστορία αρκετών χρόνων, έχουν κλείσει», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ίδια είναι η εικόνα ΄που επικρατεί και στην αγορά της Θεσσαλονίκης, όπου η πτώση για τις επιχειρήσεις του κλάδου ξεκινά από το 40% και φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 80%.

Μάλιστα οι περισσότερες επιχειρήσεις προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις, οι οποίες όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι τους «θα προχωρήσουν, θέλοντας και μη».

Πτώση 40% στον τζίρο της μαζικής εστίασης

Πτώση κατά 40% καταγράφει και ο τζίρος της μαζικής εστίασης με την Ελληνική Ενωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), στην οποία συγκαταλέγονται μεγάλες αλυσίδες καφέ και γρήγορου φαγητού διαπιστώνει ότι το κλείσιμο του 2020 θα βρει τις εταιρείες του κλάδου ζημιογόνες, ενώ και το 2021 η χρονιά θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Ως εκ τούτου η ΕΠΟΕΣ ζητά μείωση για ένα έτος του ΦΠΑ στην εστίαση (τρόφιμα, καφέ και μη αλκοολούχα ποτά) στον χαμηλό συντελεστή 6%. Με αυτή τη μείωση θα μπορέσει να υπάρξει ανάλογη μείωση και στις τιμές καταναλωτή, ώστε να ενισχυθεί η καταναλωτική δύναμη των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται.

Την ίδια πρακτική έχουν ακολουθήσει οι περισσότερες χώρες - μέλη της ΕΕ.
Επίσης ζητά τη συνέχιση τουλάχιστον έως το τέλος του 2020 του μέτρου της μείωσης των ενοικίων καταστημάτων εστίασης κατά 40%, με ανάλογα μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών.
Να σημειωθεί ότι ο κλάδος της μαζικής εστίασης συνεισφέρει περί τα 2,5 δισ ευρώ στην ελληνική οικονομία.

Τα λουκέτα σε Βενέτη και Αίγλη Ζαππείου

Μαζικά λουκέτα στην αγορά λόγω της κατάργησης από 1η Οκτωβρίου της μείωση του 40% των ενοικίων στην επαγγελματική στέγη διαβλέπει ο κ. Καβαθθάς.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του μήνα μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020 έχει θεσπιστεί η επιδοτούμενη προαιρετική μείωση των ενοικίων.

Η μείωση του ενοικίου, για να επιδοτηθεί από το δημόσιο, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30%.

Το κίνητρο προς τους ιδιοκτήτες για την εθελοντική μείωση ενοικίου είναι η έκπτωση φόρου στο 12% του αρχικού μισθώματος, μέσω συμψηφισμού με φορολογικές οφειλές που προέκυψαν ή θα προκύψουν μετά τις 31 Ιουλίου 2020 (πχ ΕΝΦΙΑ).

Η άρνηση των ιδιοκτητών να προχωρήσουν σε προαιρετική μείωση των ενοικίων ήταν και ο λόγος που η αλυσίδα Φούρνοι Βενέτη ανακοίνωσαν το κλείσιμο 5 καταστημάτων.

«Η αδικαιολόγητη άρνηση ορισμένων ιδιοκτητών ακινήτων να αντιληφθούν την σκληρή πραγματικότητα που επέβαλε σε όλους η απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών και να έλθουν σε καλόπιστη συνεννόηση με την εταιρεία, για εύλογη μείωση των μισθωμάτων, για όσο διαρκεί η οξύτατη υγειονομική και οικονομική κρίση, αλλά αντίθετα εμμένουν στην είσπραξη των προ COVID-19 μισθωμάτων», αναφέρει σε ανανκοίνωση της η αλυσίδα.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η εταιρεία στο μέλλον θα αποχωρεί από τα καταστήματα εκείνα, των οποίων οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να αντιληφθούν την πραγματικότητα, τηρώντας αδικαιολόγητα άτεγκτη στάση.

Να σημειωθεί ότι πριν από την πανδημία, η εταιρεία διατηρούσε 110 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις αναφορικά με την "Αίγλη" του Ζαππείου, η οποία βάζει οριστικά "λουκέτο" την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.

Η συμβατική περίοδος μίσθωσης του ακινήτου έχει λήξει εδώ και καιρό.

Η μισθώτρια εταιρεία οφείλει αυτή τη στιγμή περίπου 350.000 ευρώ. μιας σειράς δικαστικών αποφάσεων και αφού κατέβαλε πρόσκαιρα αντίτιμο στην εκμισθώτρια με τη μορφή αποζημίωσης χρήσης, αναγκάζεται τώρα να κλείσει αφού αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις περαιτέρω οικονομικές απαιτήσεις.

Τέλος, σε κλείσιμο υποκαταστημάτων της ετοιμάζεται να προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες και άλλη μεγάλη αλυσίδα υποδημάτων με ισχυρή παρουσία σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates