Όσον αφορά τους μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου, "άνοιξε παράθυρο" για την μη απαλλαγή των χρεών τους αφού οι πιστωτές θα έχουν δικαίωμα προσφυγής εφόσον εκκρεμεί εναντίον τους ποινική δίωξη ή έχει επέλθει καταδίκη για το αδίκημα της φοροδιαφυγής !!!
Τι μεταδίδει σχετικά το euro2day.gr :
Δυνατότητα πτώχευσης, χωρίς να χαθεί η προστασία πρώτης κατοικίας, που έχει κερδηθεί με απόφαση δικαστηρίου, παρέχει το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, που κατέθεσε τα ξημερώματα της Τρίτης στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών.
Σε αντίθεση με το προσχέδιο, που είχε τεθεί σε διαβούλευση, στο σχέδιο νόμου για τον Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας έχει απαλειφθεί η αναφορά (σ.σ. β' εδάφιο της παραγράφου 6 του άρθρου 18) ότι στην πτωχευτική περιουσία περιλαμβάνεται κάθε ακίνητο ιδιοκτησίας του οφειλέτη, το οποίο έτυχε προστασίας με απόφαση δικαστηρίου.
Η απάλειψη της αναφοράς συνεπάγεται ότι οι τράπεζες και οι λοιποί πιστωτές δεν μπορούν να κινήσουν, σε περίπτωση πτώχευσης, διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης για ακίνητο με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Προϋπόθεση, βέβαια, αποτελεί ο οφειλέτης να τηρεί τη ρύθμιση που έχει προσδιορίσει η δικαστική απόφαση, βάσει του νόμου Κατσέλη (ν.3860/2010).
Η τροποποίηση κρίθηκε αναγκαία, σύμφωνα με νομικούς, καθώς με την αναφορά του προσχεδίου αναιρούνταν δικαστικές αποφάσεις, δημιουργώντας έδαφος για προσφυγές εναντίον της συνταγματικότητας του νόμου. Εφόσον η διάταξη ψηφισθεί ως έχει, δημιουργούνται δύο κατηγορίες: α) όσοι πρόλαβαν και έλαβαν με δικαστική απόφαση προστασία για την πρώτη κατοικία, η οποία τους ακολουθεί ακόμη και αν πτωχεύσουν. β) Για όλους τους υπόλοιπους, των οποίων οι αιτήσεις δεν έχουν εκδικασθεί, η κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία θα «φορτωθούν» όλες οι εκκρεμούσες αιτήσεις του νόμου Κατσέλη, αφού επικαιροποιηθούν τα στοιχεία τους. Επομένως, θα περάσουν από έλεγχο επιλεξιμότητας. Για τον σκοπό αυτό, η πλατφόρμα θα είναι διασυνδεμένη με τις βάσεις δεδομένων του συστήματος Taxis.
Όσες αιτήσεις παραμείνουν, θα εκδικαστούν, κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προθέσεις, εντός του 2021, ώστε σε συνδυασμό με την εισαγωγή του νέου πτωχευτικού πλαισίου, να κλείσουν οι εκκρεμότητες που δημιούργησε ο νόμος Κατσέλη.
Δεν απαλλάσσονται οι μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου
Ως προς την απαλλαγή του φυσικού προσώπου από τις οφειλές του, σε περίπτωση πτώχευσης, το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή εξειδικεύει μερικώς τις εξαιρέσεις, σημειώνοντας ότι ο οφειλέτης δεν απαλλάσσεται από οφειλές οι οποίες έχουν προκληθεί με δόλο ή από βαριά αμέλεια, συνεπεία της οποίας επήλθε θάνατος ή σωματική βλάβη τρίτου.
Διατηρείται, όμως, η δυνατότητα πιστωτών να προσφύγουν κατά της απαλλαγής, εφόσον εκκρεμεί ποινική δίωξη κατά του οφειλέτη ή έχει επέλθει καταδίκη για το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι δεν απαλλάσσονται των οφειλών τους οι μεγαλο-οφειλέτες σε Ταμεία και Εφορία, καθώς και όσοι έχουν καταδικαστεί για το αδίκημα μη καταβολής οφειλών (π.χ. μη απόδοση ΦΠΑ).
Οι υπόλοιπες τροποποιήσεις, σε σχέση με το προσχέδιο που είχε τεθεί σε διαβούλευση, είναι μικρές. Για παράδειγμα προβλέπεται απαλλαγή εκπροσώπων επιχειρήσεων που πτωχεύουν (σ.σ. διευθύνοντες σύμβουλοι) για οφειλές που προέκυψαν εντός της ύποπτης περιόδου ή εντός των προηγούμενων 12 μηνών, έναντι 6 μηνών που προέβλεπε το προσχέδιο. Επίσης, συρρικνώθηκε στους 6 μήνες από τους 12 η περίοδος προστασίας από πιστωτές πριν την κατάθεση αίτησης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου