.

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ & ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ: ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΑΠΟ 1η/1/2021 !!!

 



Την μετάθεση της έναρξης ισχύος του Πτωχευτικού Κώδικα στις 16 Σεπτεμβρίου 2021, δηλαδή με την έναρξη του νέου Δικαστικού Ετους, αντί για την 1η Ιανουαρίου, ζητάει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ενωσης, Χαράλαμπος Σεβαστίδης, κατά την ακρόαση των φορέων στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής έθεσε το ζήτημα της επιτυχούς και ουσιαστικής εφαρμογής του νόμου –το οποίο έχουν θέσει όλες οι πλευρές (ΤτΕ, τράπεζες κ.ά.)– και εξαρτάται από τους ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης.

Ο εκπρόσωπος της ΕΔΕ ζήτησε χρόνο για να υπάρξει κατάλληλη και έγκαιρη επιμόρφωση μέσω της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, σημειώνοντας ότι «μέσα σε δύο μήνες να προλάβουν οι δικαστές, να αντιληφθούν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και να προσαρμοστούν και να επιμορφωθούν είναι αδύνατον».

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα Ειρηνοδικεία, τα οποία θα είναι δικαστήρια για πτωχεύσεις μικρότερης αξίας, τα προβλήματα είναι τεράστια, καθώς πρόκειται για ένα νέο αντικείμενο, με το οποίο μέχρι τώρα οι ειρηνοδίκες δεν είχαν –στον βαθμό που έχουν– επαφή.

«Αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι αυτές οι μικρού αντικειμένου πτωχεύσεις, αν και δεν θα είναι τόσο πολύπλοκες, πάντως θα είναι τεράστιες σε αριθμό, θα είναι η συντριπτική πλειοψηφία των πτωχευτικών διαδικασιών, αντιλαμβάνεστε ότι θα έχουν σε δυσμενή θέση και θα λειτουργούν, πλέον, οριακά τα Ειρηνοδικεία», είπε ο Χαρ. Σεβαστίδης, ζητώντας να καλυφθούν άμεσα τα οργανικά κενά που υπάρχουν σε όλα τα Ειρηνοδικεία και ενδεχομένως να ληφθεί μέριμνα για αύξηση των οργανικών θέσεων και άμεση στελέχωση των ειρηνοδικείων. Και αυτό με δεδομένο ότι τα επόμενα 1-2 χρόνια θα συμπέσει η εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, με την επίσπευση των διαδικασιών εκδίκασης των υποθέσεων των νοικοκυριών (εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη) που υπολογίζονται σε περισσότερες από 40.000.

«Αυτό σημαίνει ότι κάποια Ειρηνοδικεία στα οποία εκκρεμούν 8.000 και 10.000 τέτοιες υποθέσεις, θα καταρτιστούν στον επόμενο χρόνο για την εκδίκαση αυτών υποθέσεων. Θα είναι αδύνατον να λειτουργήσει, έτσι, ένα Ειρηνοδικείο», υπογράμμισε ο Χαρ. Σεβαστίδης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά περιφερειακά Ειρηνοδικεία, τα οποία στελεχώνονται με έναν δυο ειρηνοδίκες, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, καθώς ο ειρηνοδίκης θα πρέπει να εκτελεί, πέρα από όλα τα υπόλοιπα καθήκοντα, όπως της ποινικής και της πολιτικής δίκης, και καθήκοντα εισηγητή της πτώχευσης.

Για τον λόγο αυτό η ΕΔΕ ζητάει αλλαγές στο άρθρο 208, ώστε να μην είναι ο κανόνας η υπαγωγή όλων των υποθέσεων σε όλα τα Ειρηνοδικεία και ο υπουργός να έρχεται και να αφαιρεί από κάποια Ειρηνοδικεία την αρμοδιότητα, όταν θα δει ότι υπάρχουν προβλήματα. «Πρέπει να αντιστραφεί η διατύπωση και ο υπουργός Δικαιοσύνης με τα στοιχεία που έχει να καθορίσει τα Ειρηνοδικεία, τα οποία εξαρχής θα έχουν αυτή την αρμοδιότητα».


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates