.

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

THN "ΞΕΧΑΣΙΑΡΑ" ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ PQH ΠΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΕ ΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΤΤ, ΘΕΛΕΙ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΤτΕ !!!

ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΩΣ "ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΥ" ΜΗΤΡΑΚΟΥ...
Βέβαια οι εισαγγελείς ερευνούν τον περίεργο ρόλο της PQH στο θέμα του σκανδάλου ΤΤ...Τώρα αν τυχόν υπάρξει τελικά κάποια δίωξη δεν θα είναι πρώτη φορά που ο Γιάννης Στουρνάρας θα έχει υπόδικο δίπλα του...



Τι γράφει το mononews.gr :

Μία γυναίκα, την κα Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, πρόεδρο της PQH, και στενή του συνεργάτιδα την περίοδο των σκληρών διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, προτείνει ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας για τη θέση υποδιοικητή στην ΤτΕ, καθώς η θητεία του κ. Θόδωρου Μητράκου λήγει τον Μάρτιο 2021.

Η κα Παπακωνσταντίνου ήταν στο πλευρό του κ. Γιάννη Στουρνάρα, την περίοδο 2012-2014, και συμμετείχε στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Εκείνη την εποχή ήταν Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών. Σε μία από αυτές τις διαπραγματεύσεις η κ. Παπακωνσταντίνου είχε λιποθυμήσει από την κούραση…

Η κα Παπακωνσταντίνου είναι πολυπράγμων και από την άνοιξη του 2017 είναι πρόεδρος της PQH, της εταιρείας που είναι Ειδικός Εκκαθαριστής για όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση στην Ελλάδα και εποπτεύεται από την Τράπεζα Ελλάδος. Διαχειρίζεται τις 17 bad banks που τέθηκαν σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, με περιουσιακά στοιχεία ύψους 9 δισ. ευρώ.

Πέντε μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του κ. Θόδωρου Μητράκου –που προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ-, ο κ. Στουρνάρας έχει καταλήξει στο πρόσωπο του νέου υποδιοικητή και αυτή θα είναι όπως όλα δείχνουν η κα Παπακωνσταντίνου.

Σήμερα εκτός από πρόεδρος της PQH, η κα Παπακωνσταντίνου συμμετέχει στο ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ως εκπρόσωπος της ΤτΕ και είναι μέλος στο ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.



Ας θυμηθούμε και ένα αναλυτικό ρεπορτάζ για την Χριστίνα Παπακωνσταντίνου για να μπείτε πιο καλά στο νόημα...

Η τριπλοθεσίτισσα προστατευόμενη του κ. Στουρνάρα


Κατάφερε να απασχολήσει εκτεταμένα τα ελληνικά μέσα το 2012, όταν σε μια συνάντηση με την τρόικα, στην οποία συμμετείχε τότε από τη θέση της γενικής γραμματέως Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, λιποθύμησε μπροστά στον Πολ Τόμσεν, που έπαιζε τον ρόλο του σκληρού του ΔΝΤ.

Εκείνη την περίοδο, δημοσιεύματα σχολίαζαν χιουμοριστικά, αναπαράγοντας σχόλια που ακούγονταν στο υπουργείο, ότι η στενή συνεργάτιδα του νυν διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ήταν τότε υπουργός Οικονομικών, είχε «εξοντωθεί από την τρόικα».

Ωστόσο, σύμφωνα με την «κυριακάτικη δημοκρατία» η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου θα έπρεπε να έχει γίνει περισσότερο γνωστή για το γεγονός ότι ως καθ’ ύλην αρμόδια, από τη θέση της τότε στο υπουργείο Οικονομικών, κατάφερε, «πετώντας διαρκώς την μπάλα στην κερκίδα» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές σχετικές με την υπόθεση- να μην πραγματοποιηθεί ποτέ η επένδυση ύψους 100.000.000 ευρώ, που ήταν υποχρεωμένη να κάνει η Siemens στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που είχε υπογράψει με το Ελληνικό Δημόσιο ως αντιστάθμισμα του σκανδάλου δωροδοκίας.

Το γεγονός, μάλιστα, της συμβολής της στην αποτυχία εφαρμογής της συμφωνίας δεν είχε μείνει εκείνη την περίοδο ούτε απαρατήρητο ούτε ασχολίαστο, ακόμη και από στελέχη των τριών συναρμόδιων για την εφαρμογή της συμφωνίας υπουργείων, που προσπαθούσαν να προωθήσουν το θέμα. Εχει αξία να υπενθυμίσουμε ότι, αντί τελικά η Siemens να προχωρήσει στη συγκεκριμένη επένδυση, από την οποία έχει πλέον και νομικά αποδεσμευτεί, ανακοίνωσε το 2017 πως θα βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο της Pitsos στην Αθήνα, γεγονός που θα σημάνει για 250 εργαζομένους το πέρασμα στην ανεργία.

Φαίνεται, όμως, πως η κυρία Παπακωνσταντίνου αποτελεί μία από εκείνες τις περιπτώσεις στη χώρα μας που όσο μεγαλύτερη είναι η αποτυχία τόσο μεγαλύτερη είναι η επιβράβευση, αφού σήμερα έχει καταφέρει να είναι διορισμένη όχι σε μία, ούτε σε δύο, αλλά σε τρεις διαφορετικές επιτελικές θέσεις: Από την άνοιξη του 2017 είναι πρόεδρος της PQH, της εταιρίας που διαχειρίζεται 17 bad banks υπό ειδική εκκαθάριση, με περιουσιακά στοιχεία ύψους 9 δισ. ευρώ, από τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ πριν από μερικές ημέρες ανακοινώθηκε ότι αναλαμβάνει μια θέση και στο διοικητικό συμβούλιο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Το πιο σπουδαίο είναι ότι η κυρία Παπακωνσταντίνου, η οποία έχει καταφέρει να αναβαθμίσει τον όρο διπλοθεσίτης κατά μία μονάδα, ζούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο που μας πέρασε στο Παρίσι, αφού εκεί εργαζόταν ο σύζυγός της, ο οποίος είναι διπλωμάτης. Και ίσως να ζει ακόμη εκεί…

Μία κυρία για όλες τις δουλειές!

Στο βιογραφικό της η κυρία Παπακωνσταντίνου, εκτός από τις τελευταίες θέσεις της, αναφέρει ότι είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πως έχει κάνει μεταπτυχιακό στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο στο University of London. Αναφέρει, επίσης, ότι πριν από τη θέση της στο υπουργείο Οικονομικών την περίοδο 2012-2014, δηλαδή από το 2001 έως το 2009, υπηρέτησε ως σύμβουλος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στη μόνιμη αντιπροσωπία της Ελλάδας στην Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Επίσης, αναφέρει γενικά, χωρίς να προσδιορίζει σε ποιες θέσεις, ότι έχει εργαστεί ως νομικός σύμβουλος στον τραπεζικό τομέα και πως έχει υπάρξει εξωτερικός συνεργάτης του ΔΝΤ.

Εν ολίγοις, η κυρία Παπακωνσταντίνου μάς λέει στο βιογραφικό της πως πριν από τη θέση της στο υπουργείο Οικονομικών, δίπλα στον Γιάννη Στουρνάρα, με τον οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις, είχε παράσχει γενικώς και αορίστως νομικές συμβουλές και πως πριν από αυτό είχε απλά εργαστεί στη μόνιμη αντιπροσωπία της χώρας μας στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα, πάντως, με τις εξελίξεις στην καριέρα της, στη διάρκεια της θητείας της στο υπουργείο Οικονομικών, όπου δεν κατάφερε να εξασφαλίσει για το ελληνικό κράτος την επένδυση από τη Siemens, η κυρία Παπακωνσταντίνου φαίνεται ότι απόκτησε τις γνώσεις και τις τεχνοκρατικές δεξιότητες ενός πολύπειρου τραπεζίτη, γι’ αυτό και διορίστηκε στο τιμόνι της PQH, που στην αρχή αποτέλεσε ένα από τα αγαπημένα πρότζεκτ του Γιάννη Στουρνάρα και στη συνέχεια μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες του.

Το γεγονός ότι η κυρία Παπακωνσταντίνου εργαζόταν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας… από το Παρίσι, αν και η αμοιβή της έφτανε τα 100.000 ευρώ ετησίως, κι ερχόταν στην Αθήνα μόλις δύο φορές τον μήνα σίγουρα δεν βοήθησε την PHQ να βρει τον δρόμο της επιτυχίας. Να τονίσουμε εδώ ότι η PQH διακρατεί σειρά πολύ σημαντικών «κόκκινων» δανείων για την οικονομία της χώρας, αφού, μεταξύ άλλων, στο χαρτοφυλάκιό της βρίσκονται αγροτικά δάνεια, αλλά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Και ξαφνικά, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ ακόμη η κυρία Παπακωνσταντίνου φαίνεται ότι συνέχιζε να έχει ως μόνιμη διεύθυνση κατοικίας το Παρίσι, ανακοινώθηκε πως αναλαμβάνει μία από τις εξαιρετικά αμειβόμενες θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, παραγκωνίζοντας τεχνοκράτες με εξαιρετικές γνώσεις και προϋπηρεσία στον τομέα αυτό. Κανείς δεν γνωρίζει πώς η κυρία Παπακωνσταντίνου έγινε ξαφνικά ειδική και στην προστασία των επενδυτών και στην εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, μετά τα τραπεζικά και τα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής του υπουργείου. Γι’ αυτό και ο διορισμός της στη συγκεκριμένη θέση άφησε εμβρόντητα πολλά από τα στελέχη που έχουν διατελέσει σε σημαντικές θέσεις στη συγκεκριμένη επιτροπή.

Και στο χρεωμένο Μέγαρο Μουσικής

Αντιστοίχως, την περασμένη εβδομάδα κάποιος έκρινε, προφανώς, πως η κυρία Παπακωνσταντίνου, εκτός από ειδική σε τραπεζικά ζητήματα και σε θέματα λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς, έχει εξαιρετικές γνώσεις και εμπειρία και στον χώρο της τέχνης. Ετσι, είδαμε το όνομά της να φιγουράρει και στο διοικητικό συμβούλιο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, του οποίου τα «κόκκινα» δάνεια, ύψους περίπου 200.000.000 ευρώ, έχουν φορτωθεί στις πλάτες του Έλληνα φορολογουμένου.

Και μπορεί για τη συγκεκριμένη θέση να μην προβλέπεται κάποια αμοιβή, θα ήταν όμως εξαιρετικά χρήσιμο να μας εξηγήσει κάποιος από την κυβέρνηση γιατί κρίθηκε σκόπιμο η κυρία Παπακωνσταντίνου να καταλάβει τρεις τόσο νευραλγικές θέσεις, να διπλασιάσει την αμοιβή που λαμβάνει από το Ελληνικό Δημόσιο και να συγκεντρώσει στα χέρια της τέτοιας έκτασης εξουσία. Ποιες είναι εν πάση περιπτώσει η εργασιακή εμπειρία της και κυρίως οι επιτυχίες της, που έκριναν αναπόφευκτη τη συμμετοχή της και στις τρεις θέσεις; Εάν, μάλιστα, η κυρία Παπακωνσταντίνου συνεχίζει να ζει εις Παρισίους, τότε η υπόθεση ξεπερνά τα όρια του σκανδαλώδους.

Το μόνο σίγουρο είναι πως για την κυρία Παπακωνσταντίνου «la vie est belle»!

«Κυριακάτικη Δημοκρατία»

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates