.

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΡΗΤΗ: ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΑΠΑΤΕΣ ΜΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ !!!

 



Από τα Ζωνιανά στην Ανώπολη και από τα Λιβάδια στον Αγ. Ιωάννη και στην Αγ. Ρουμέλη κτηνοτρόφοι από το γειτονικό Ρέθυμνο δηλώνουν εκτάσεις στα Σφακιά ως βοσκότοπους καταθέτοντας ψεύτικα μισθωτήρια!

Σύμφωνα με πληροφορίες των “Χανιώτικα Νέα” στον ΟΠΕΚΕΠΕ το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει καταγγελίες από το γειτονικό Ρέθυμνο για δήλωση ψεύτικων στοιχείων για βοσκότοπους προκειμένου κτηνοτρόφοι να εισπράξουν επιδοτήσεις που δεν δικαιούνται.

Στην “κομπίνα” διερευνάται και η συμμετοχή μελετητικών γραφείων που συνδράμουν τους κτηνοτρόφους. Οι καταγγελίες βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας και σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν την υπόθεση μοιάζει αρκετά με τη δήλωση ως… βοσκότοπου ενός μεγάλου μέρους του φαραγγιού της Σαμαριάς που είχε αποκαλυφθεί το 2012!

Η ΑΠΑΤΗ

Το σύστημα της απάτης λειτουργεί κάπως έτσι: Ο κτηνοτρόφος έχει για παράδειγμα 300 πρόβατα στην ιδιοκτησία του όμως στη δήλωση για την ενιαία ενίσχυση δηλώνει ότι έχει 1000 πρόβατα προκειμένου να εισπράξει αυξημένη επιδότηση.

Προκειμένου να δικαιολογήσει τον αριθμό πρέπει να παρουσιάσει ότι διαθέτει τα ανάλογα στρέμματα σε βοσκότοπους. Για αυτό το λόγο παρουσιάζει ψεύτικα μισθωτήρια με τη βοήθεια κάποιου γνώστη της όλης διαδικασίας, στα οποία εμφανίζεται να έχει ενοικιάσει εκτάσεις σε ορεινές περιοχές στα Σφακιά, εν αγνοία των πραγματικών ιδιοκτητών.

Σημειώνεται ότι η απάτη έχει ποσοστό επιτυχίας… 90% αφού η έρευνα του ΟΠΕΚΕΠΕ για το κατά πόσο τα στοιχεία που δηλώνονται είναι πραγματικά περιορίζεται δειγματοληπτικά σε ένα ποσοστό περίπου 10% του συνόλου των δηλώσεων!

«Εμείς ό,τι εκτάσεις έχουμε τις έχουμε ενοικιάσει στο συνεταιρισμό των Σφακίων που εξυπηρετεί τους κτηνοτρόφους του Δήμου. Τώρα τι γίνεται σε ιδιωτικές εκτάσεις δεν το ξέρω» μας είπε ο δήμαρχος Σφακίων κ. Μανούσος Χιωτάκης.

Από μεριάς του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων ο πρόεδρος του κ. Μανούσος Σταυριανουδάκης μας σημείωσε πως μέλη του συλλόγου έχουν καταγγείλει στο παρελθόν αρκετές φορές ότι κτηνοτρόφοι από άλλες περιοχές δήλωναν δικές τους εκτάσεις ως βοσκότοπους και ότι ο Σύλλογος είχε ζητήσει από τις υπηρεσίες να ελέγξουν τις καταγγελίες τους.

Κτηνοτρόφος από την περιοχή του Σελίνου τόνισε στα “Χ.Ν” πως η απάτη των ψεύτικων βοσκότοπων συνεχίζεται με τους επιτήδειους να δηλώνουν και κοινοτικές εκτάσεις ή ιδιωτικές ως μισθωμένες από τους ίδιους αλλά σε σύγκριση με το παρελθόν το φαινόμενο έχει περιοριστεί.

Όταν δήλωσαν και το φαράγγι!

Το 2012 η υπηρεσία της Διεύθυνσης Δασών δέχεται καταγγελίες ότι ένα μεγάλο τμήμα του εθνικού δρυμού της Σαμαριάς ακόμα και μέσα στο φαράγγι δηλώνεται ως…βοσκότοπος! Η υπόθεση αποκαλύφθηκε και διαπιστώθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι με την απάτη ήταν δεκάδες.
«Δεν θέλαμε να πιστέψουμε ότι αυτές οι καταγγελίες είχαν βάση. Δυστυχώς με μεγάλη θλίψη διαπιστώσαμε ότι ήταν αλήθεια» σημειώνει στα “Χ.Ν.”η δασάρχης κ. Πολύμνια Σκλαβάκη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιτήδειοι είχαν δηλώσει ως βοσκότοπους «ακόμα και τους ελαιώνες της Σαμαριάς» και περιοχές « στον πυρήνα του δρυμού στα 48.000 στρ. που είναι ξεκάθαρα δημόσιες εκτάσεις και που κανένας ιδιώτης δεν έχει το οποιοδήποτε δικαίωμα αφού από το 1962 οι εκτάσεις είχαν απαλλοτριωθεί» αναφέρει η δασάρχης. Η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια με αρκετούς από τους εμπλεκόμενους να καταδικάζονται.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates