.

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

ΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΦΑΓΕ ;;; ΤΗΝ ΞΕΣΚΟΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ !!!





Τι αποκαλύπτει το mononews.gr :


Του Γιώργου Μανέττα

Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση της ΦΑΓΕ να εγκαταλείψει την «επένδυση – μαμούθ» των 277 εκατ. ευρώ στο Λουξεμβούργο, ύστερα από τέσσερα χρόνια προσπαθειών.

Το μεγαλεπήβολο project της οικογένειας Φιλίππου για τη δημιουργία του μεγαλύτερου εργοστασίου παραγωγής ελληνικού γιαουρτιού στην Ευρώπη κατέληξε σε «ναυάγιο» πριν καν ξεκινήσει, εγείροντας μια σειρά από ερωτήματα για την επόμενη μέρα της εταιρείας.

Η ελληνική γαλακτοβιομηχανία αναγκάστηκε να «ανακρούσει πρύμναν» στη σκιά των έντονων αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας που ανησυχούσε για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επένδυσης αλλά και των αποκαλύψεων για περίεργες πρακτικές στη διαχείριση των οικονομικών. Και αυτό παρ’ ότι μέχρι σήμερα δαπάνησε περισσότερα από 41 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων περίπου 30 εκατ. ευρώ αφορούσαν στην αγορά του οικοπέδου που θα κατασκευάζονταν η μονάδα παραγωγής).

Η διοίκηση της ΦΑΓΕ ενημέρωσε γραπτώς την περασμένη Δευτέρα την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών του Λουξεμβούργου για την απόφασή της να ακυρώσει την επένδυση. Το υπουργείο επιχείρησε να μεταπείσει την εταιρεία, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.

Η επένδυση αμφισβητήθηκε έντονα από την πρώτη στιγμή κυρίως για τη μεγάλη ποσότητα νερού που θα χρησιμοποιούσε το νέο εργοστάσιο (υπολογίζεται πως η μονάδα θα χρειάζονταν 2,5 εκατομμύρια λίτρα νερό την ημέρα, όσο μια πόλη 18.000 κατοίκων!). Η τοπική κοινωνία δεν πείσθηκε ποτέ για την αναγκαιότητα της παρ’ ότι θα προσέφερε πάνω από 300 θέσεις εργασίας. Το «σύννεφα» πύκνωσαν επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα, με αφορμή δημοσίευμα που ήθελε την ΦΑΓΕ να εμπλέκεται σε αμφιλεγόμενες οικονομικές πρακτικές, οι οποίες προκάλεσαν την εισαγγελική έρευνα.

Συγκεκριμένα, το περιοδικό Paperjam κατήγγειλε πως η ελληνική εταιρεία πλήρωσε το αστρονομικό ποσό των 53,4 εκατ. δολαρίων σε διάστημα οκτώ χρόνων σε δυο εταιρείες συμβούλων, την Theta Phi και την Alpha Phi που ελέγχονται από την οικογένεια Φιλίππου, οι οποίες ήταν ουσιαστικά εταιρείες «φαντάσματα» αφού δεν απασχολούσαν καθόλου προσωπικό. Καταγγελίες, στις οποίες η εταιρεία δεν απάντησε ποτέ, αφήνοντας να αιωρούνται διάφορα σενάρια…

Η ελληνική εταιρεία έκτοτε βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» ενώ έφθασε να απασχολεί το Κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου. Οι εισαγγελικές αρχές του Λουξεμβούργου ανακοίνωσαν πως διεξάγουν έρευνα στα οικονομικά της εταιρείας, μετά τις ανησυχίες που εξέφρασε το κόμμα της αντιπολίτευσης CSV σχετικά με «συμβούλους – φαντάσματα» (fictious consultants), οι οποίοι ελάμβαναν σημαντικές αμοιβές.

Στέλεχος του κεντροδεξιού κόμματος CSV δήλωσε πως το κόμμα του θα απευθύνει ερώτημα στον υπουργό Οικονομικών για την αμφιλεγόμενη όπως είπε φορολογική διάρθρωση της ΦΑΓΕ. Ερωτήσεις απεύθυναν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης του Μεγάλου Δουκάτου για θέματα που αφορούσαν κρατικές επιδοτήσεις στην εταιρεία αλλά και για την αγορά από την ΦΑΓΕ του οικοπέδου που θα κατασκεύασε το εργοστάσιο, αντί της εκμίσθωσης (lease) όπως είναι η συνήθης πρακτική.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου πάντως, το Κράτος θα αγοράσει τη γη που απόκτησε η ΦΑΓΕ στην αρχική τιμή, τουτέστιν έναντι περίπου 30 εκατ. ευρώ.


Και τώρα τι;

Στο μεταξύ, πλήθος ερωτήματα εγείρονται σχετικά με την «επόμενη μέρα» του ομίλου. Με την εταιρεία να τηρεί «σιγήν ιχθύος» –μέχρι στιγμής τουλάχιστον- πολλοί αναρωτιούνται εάν υπάρχει Plan B για τη δημιουργία άλλου εργοστασίου σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα ή θα εγκαταλειφθεί πλήρως το σχέδιο για λειτουργία νέας μονάδας στο εξωτερικό, μετά το άδοξο τέλος του εγχειρήματος στο Μεγάλο Δουκάτο…

Ερωτήματα προκύπτουν και για τη παραγωγική μονάδα στην Ελλάδα, η οποία μοιραία μπαίνει στο επίκεντρο. «Ποια θα είναι από εδώ και πέρα η στρατηγική ανάπτυξης;» αναρωτιέται έμπειρο στέλεχος της αγοράς. Το εργοστάσιο στο Λουξεμβούργο θα αποτελούσε την αιχμή του δόρατος για την περαιτέρω διείσδυση στις ώριμες και ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης, αφού θα παρήγαγε σε πρώτη φάση 40.000 τόνους σε ετήσια βάση, με την προοπτική να φθάσει τους 80.000 τόνους. Βέβαια, η συγκυρία δεν ευνοεί μεγάλα ανοίγματα και τεράστιες επενδύσεις, αφού οι επιπτώσεις της πανδημίας θα ακολουθούν την παγκόσμια οικονομία τουλάχιστον μέχρι το 2021.

Η εταιρεία που άνοιξε δρόμους, κάνοντας διεθνώς γνωστό το ελληνικό γιαούρτι δείχνει να βρίσκεται σε «κρίσιμο σταυροδρόμι». Φαίνεται πως χάνει το μομέντουμ που η ίδια δημιούργησε και θα πρέπει να αναζητήσει νέους τρόπους για να ανακτήσει τη δυναμική της. Η ΦΑΓΕ αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα της το 2012 στο Λουξεμβούργο στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης, -όταν η χώρα βρέθηκε με το ένα βήμα έξω από την Ευρωζώνη-, προκειμένου να διατηρήσει ανοιχτή την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.


https://www.mononews.gr/business/fage-pos-efthase-stin-akirosi-tis-ependisis-sto-louxemvourgo-ta-erotimata-gia-tin-epomeni-mera-tis-eterias

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates