Θα «σκάσει» μόνο το 20% των δανείων σε αναστολή δόσεων (moratoria), εκτιμούν οι τράπεζες.
Τι μεταδίδει το euro2day.gr :
Την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια του ετήσιου road show που διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, τα παριστάμενα στελέχη των Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς ανέφεραν σε επενδυτές ότι το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) που θα προκύψει από τη «δεξαμενή» των δανείων σε αναστολή δόσεων (moratoria) θα κινηθεί μεταξύ 10% με 20%.
Ειδικότερα, η Alpha Βank διατύπωσε την εκτίμηση ότι το ποσοστό των νέων NPEs θα κινηθεί, για την ίδια, μεταξύ του 10% με 15% επί των δανείων που έχουν λάβει ως τώρα αναστολή δόσεων (σ.σ. περίπου 4,8 δισ. ευρώ). Η Πειραιώς ήταν πιο συγκεκριμένη, αναφέροντας ότι από τα δάνεια σε αναστολή, ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ, θα «κοκκινίσει» περίπου το 1 δισ. ευρώ (20%).
Ανάγοντας τις παραπάνω εκτιμήσεις στο σύνολο των δανείων που τελούν σήμερα σε moratoria (σ.σ. περίπου 20 δισ. ευρώ), το ύψος των νέων επισφαλειών δεν θα ξεπεράσει, σύμφωνα με αναλυτές, τα 4 δισ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και τα 5 δισ. ευρώ για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος.
Αντίστοιχη εκτίμηση διατύπωσε, χθες, κατά τη διάρκεια του 7ου κύκλου του συνεδρίου με θέμα «Η Ελλάδα μετά(;) την πανδημία», ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank. Ο κ. Καραβίας διατύπωσε την άποψη ότι είναι εφικτός στόχος ο περιορισμός των νέων επισφαλειών, που θα προκύψουν από τις συνέπειες της πανδημίας, κάτω από τα 5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ως τώρα συμπεριφορά των δανειοληπτών αποδεικνύεται, σε πολλά σημεία, καλύτερη του αναμενομένου, αναφέροντας ότι αρκετοί δεν εντάχθηκαν σε αναστολή δόσεων παρότι πληρούσαν τα κριτήρια. Παράλληλα, μέτρα όπως η σταδιακή επάνοδος σε κανονικές πληρωμές δόσεων και το πρόγραμμα «Γέφυρα» συμβάλλουν ή θα συμβάλουν στην αναχαίτηση του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών.
Την ίδια στιγμή, όμως, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί η κουλτούρα πληρωμών, αναφερόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, στο νέο πτωχευτικό πλαίσιο που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση.
«Είναι κρίσιμο σε αυτή τη φάση να μην κάνουμε βήματα προς τα πίσω» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι τα όποια μέτρα, πολιτικές ή νομοθετικές παρεμβάσεις θα πρέπει να λαμβάνουν πολύ σοβαρά την παράμετρο διαφύλαξης και προαγωγής της κουλτούρας πληρωμών. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί δημόσια παρέμβαση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Παύλου Μυλωνά, που κινούνταν στο ίδιο μήκος κύματος.
Οι τράπεζες έχουν αποστείλει στην κυβέρνηση, από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, το υπόμνημα με τις ενστάσεις τους για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, μαζί με την έκθεση επιπτώσεων που εκπόνησε η Deloitte.
Γιατί βλέπει στα 8 με 10 δισ. ευρώ τα νέα NPEs η ΤτΕ
Πιο συντηρητική ως προς τις εκτιμήσεις της για το ύψος των νέων NPEs που θα δημιουργήσει η πανδημία εμφανίστηκε για άλλη μια φορά η κεντρική τράπεζα. Ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στον 7ο κύκλο του συνεδρίου «Η Ελλάδα μετά(;) την πανδημία», εκτίμησε ότι θα προστεθούν 8 με 10 δισ. ευρώ στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, λόγω πανδημίας.
Παρότι η παραπάνω αναφορά είναι ελαφρώς βελτιωμένη σε σχέση με την πλέον πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση στελέχους της ΤτΕ, απέχει αρκετά από τις εκτιμήσεις των τραπεζών. Μέρος της διαφοράς εξηγείται, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, στο γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα συνυπολογίζει στις νέες επισφάλειες και αυτές που θα προκύψουν από δάνεια που δεν έχουν υπαχθεί σε moratoria.
Το σίγουρο είναι ότι με το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης δόσης «Γέφυρα» και ενδεχόμενη σταδιακή επάνοδο στην καταβολή του συνόλου της προβλεπόμενης δόσης, η ροή των νέων επισφαλειών θα αργήσει να αποτυπωθεί πλήρως.
Ενδεχόμενο, δε, νέο lockdown θα επιδεινώσει την κατάσταση…
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου