.

Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΤΙ ΗΜΕΤΕΡΩΝ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ !!!




Τι μεταδίδει το newmoney.gr :

Σειρά ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων που έχουν ανάγκη κρατικής ενίσχυσης για να πάρουν “σάρκα και οστά” θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο των προτάσεων που θα αποσταλεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Ε.Ε, προκειμένου να δεσμευτούν πόροι από τα 32 δισ. που δικαιούται η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως αναφέρουν πηγές που εμπλέκονται στον σχεδιασμό, ένας από τους βασικούς στόχους του νέου ταμείου είναι η στήριξη της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, άρα στην κατεύθυνση αυτή μπορούν να χρηματοδοτηθούν τόσο οι δημόσιες όσο και οι ιδιωτικές επενδύσεις.

Προκειμένου, λοιπόν, να ενισχυθεί η επενδυτική ιδιωτική πρωτοβουλία το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει προσθετά κίνητρα, που αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα κίνητρα αυτά θα σχετίζονται με φοροαπαλλαγές υπό τη μορφή υπέρ-αποσβέσεων και υπέρ-εκπτωσεων. Συγκεκριμένα εξετάζονται τα εξής:

  • Επιταχυνόμενες αποσβέσεις για επενδύσεις τα επόμενα 5 χρόνια
  • Υπέρ-αποσβέσεις 200%, χωρίς να αλλάζει η διάρκεια απόσβεσης
  • Υπερ-εκπτώσεις 150% για προσλήψεις αλλά και επιδότηση εισφορών κάτω των 25 ετών
  • Υπερ-εκπτώσεις 130% για δαπάνες σε έρευνα και επενδύσεις, κίνητρο ευρεσιτεχνίας (100% φορολογική απαλλαγή) αλλά και φοροαπαλλαγές για τη συγκέντρωση κεφαλαίου προς έρευνα και επενδύσεις (άμεση αξιοποίηση)

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δώσει ώθηση στις επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να γίνουν περισσότερες επενδύσεις, ένας τομέας όπου χωλαίνει τα τελευταία χρόνια η χώρα μας, αλλά και να γίνουν ανταγωνιστικές έναντι των ξένων εταιρειών.

Επίσης, θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η ενίσχυση της ψηφιακής υποδομής των επιχειρήσεων, συνδυάζοντας και τον στόχο της Κομισιόν για την ψηφιακή μετάβαση. Σχεδιάζεται επίσης να δοθούν φορολογικά κίνητρα για έρευνα και ανάπτυξη, έναν τομέα στον οποίο η Ελλάδα είναι πίσω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι το ευρωπαϊκό πακέτο μπορεί να δώσει μία ώθηση 2% – 2,2% ετησίως στο ΑΕΠ και να προσφέρουν μια «χρυσή» ευκαιρία για δυναμική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Ετσι σχεδιάζεται να προστεθούν στον κατάλογο των προτάσεων και οι εξής παρεμβάσεις:

  • Η δημιουργία της πρώτης μονάδας παραγωγής υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία σε συνδυασμό με την απολιγνιτοποίηση της περιοχής,
  • Η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης,
  • Ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» αλλά και αντίστοιχα προγράμματα για τα βιομηχανικά και εταιρικά κτίρια,
  • Η διαχείριση των αποβλήτων σε διάφορες περιφέρειες της χώρας,
  • Έργα βιοαερίου,
  • Η ανάπτυξη της Καινοτομίας,
  • Η εγκατάσταση σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων,
  • Η επέκταση της ψηφιακής εκπαίδευσης και σειρά άλλων δράσεων για την κυκλική οικονομία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ειδικό σχέδιο θα αναπτυχθεί για την βιομηχανία, την ενέργεια και την αδειοδότηση μεγάλων επενδύσεων.

Υπηρεσιακοί παράγοντες απο τα τα συναρμόδια υπουργεία συνεχίζουν τις συσκέψεις προκειμένου να «χωρέσουν» κάποιες φορο-ελαφρύνσεις στο πρώτο «πακέτο» από τα 32 δις, που αναμένεται πριν από το β’ εξάμηνο του 2021.

Προτεραιότητα ήταν και παραμένει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ωστόσο πιο πιθανό είναι να ενταχθεί το σχέδιο μεταρρυθμίσεων για την αγορά εργασίας που προβλέπει επιδότηση των νέων προσλήψεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates