Mε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα βασίζεται στην τεχνολογία- και πλέον η Ελλάδα φαίνεται πως αποχτά αυτές τις δυνατότητες - θα λάβει χώρα η προσαρμογή στη νέα κοινοτική οδηγία για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προετοιμάζεται και θα βγει πολύ γρήγορα σε διαβούλευση.
Θα βασίζεται σε τρία βασικά μέρη: την πρόβλεψη τον εντοπισμό και τη διερεύνηση, επιχειρώντας να καταλήγει σε γρήγορα και ασφαλή συμπεράσματα.
Το κομμάτι πάντως στο οποίο η κοινοτική οδηγία δίνει βάρος και το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει επαρκώς αντιμετωπιστεί από τις χώρες μέλη είναι το ξέπλυμα που επιχειρείται μέσω της βιομηχανίας των κρυπτονομισμάτων και γενικότερα των κρυπτοαξιών.
Σ΄αυτό ακριβώς το κομμάτι θα εστιάσει και το νέο θεσμικό πλαίσιο.
Ας σημειωθεί πως οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα κυρίως λόγω της μεγάλης πτητικότητας της αγοράς αλλά και επειδή αποτελεί ένα πεδίο σχετικώς άγνωστο άφησε πολύ χώρο στο money laundering.
Η χώρα μας φιλοδοξεί να δώσει ακόμη και συγκεκριμένες προτάσεις στον τομέα αυτόν.Από την άλλη πλευρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εντοπίσει σημαντικά κενά στον τρόπο εφαρμογής των κοινών κανόνων.
Ως εκ τούτου ζητάει τη μεγαλύτερη δυνατή εναρμόνιση μέσα στο α τρίμηνο του 2021
Τα κράτη μέλη έχουν την τάση να εφαρμόζουν τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ με πολύ διαφορετικούς τρόπους.
Ως εκ τούτου, οι αποκλίνουσες ερμηνείες των κανόνων οδηγούν στη δημιουργία κενών στο σύστημά μας, τα οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν οι εγκληματίες.
Για να καταπολεμηθεί αυτό το φαινόμενο, η Επιτροπή θα προτείνει, το πρώτο τρίμηνο του 2021, ένα πιο εναρμονισμένο σύνολο κανόνων.
Συγχρόνως η Κομμισιόν θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εφαρμογή των κανόνων από τα κράτη μέλη.
Στην παρούσα φάση η εποπτεία αφορά κάθε κράτος μέλος χωριστά το πρώτο τρίμηνο του 2021 ωστόσο, η Επιτροπή θα προτείνει τη σύσταση εποπτικής αρχής σε επίπεδο ΕΕ.
Επίσης το πρώτο τρίμηνο του 2021, η Επιτροπή θα προτείνει τη σύσταση μηχανισμού της ΕΕ για τον περαιτέρω συντονισμό και την υποστήριξη του έργου των μονάδων χρηματοοικονομικών πληροφοριών στα κράτη μέλη διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον εντοπισμό συναλλαγών και δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να συνδέονται με εγκληματικές δραστηριότητες.
Το θεσμικό πλαίσιο που θα διαμορφωθεί πέρα από τη διασφάλιση της ανταλλαγής πληροφοριών θα εμπλέξει και τον ιδιωτικό τομέα ο οποίος μπορεί επίσης να αναλάβει κάποιο ρόλο στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Για να εξασφαλιστεί η διεξαγωγή συμμετοχικών συζητήσεων σχετικά με την ανάπτυξη αυτών των πολιτικών, η Επιτροπή δρομολόγησε σήμερα δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου δράσης.
Οι αρχές, τα ενδιαφερόμενα μέρη και οι πολίτες θα πρέπει να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους έως τις 29 Ιουλίου.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου