.

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: ΣΦΑΓΗ ΓΙΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ !!! ΣΕ 24 ΩΡΕΣ ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΓΓΥΟΔΟΣΙΑΣ !!!

31.000 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΥΨΟΥΣ 10,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ
Με το «καλημέρα» εξαντλήθηκαν τα κεφάλαια του Ταμείου Εγγυοδοσίας καθώς ο αριθμός των αιτήσεων προς τις τράπεζες «άγγιξε» τις 31.000 και το αιτούμενο ποσό έφτασε τα 10,5 δισ. ευρώ χθες 4/6 αργά το απόγευμα όταν το μεσημέρι ο αριθμός των αιτήσεων ήταν κοντά στις 22.000 και το αιτούμενο ποσό ήταν στα 8 δις. ευρώ.


Νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είχε αναφέρει ότι σε 7 ώρες λειτουργίας είχαν κατατεθεί 10.000 αιτήσεις και ζητούσαν το ποσό των 3,7 δις. ευρώ .

Για κάθε ένα λεπτό έπεφταν ηλεκτρονικά στο σύστημα 21 αιτήσεις από τις ΜμΕ. 

Η… δίψα των επιχειρήσεων για κεφάλαια δεν μπορεί να σβήσει με το ΤΕΠΙΧ II το οποίο διαθέτει μόλις 2 δις. ευρώ ενώ το Ταμείο Εγγυοδοσίας θα χορηγήσει συνολικά 7 δις. ευρώ. 

Οι συστημικές τράπεζες όμως περνούν από ψηλό κόσκινο τις επιχειρήσεις για την έγκριση δανείων οι οποίες για να αποφύγουν τα λάθη του παρελθόντος έχουν φτιάξει ένα συγκεντρωτικό σύστημα αξιολόγησης το οποίο στην ουσία μελετά στοιχεία και αριθμούς ενώ την ίδια στιγμή έχουν «παγώσει» τις διευθύνσεις των καταστημάτων που ξέρουν τον πελάτη και στα δύσκολα και στα εύκολα αλλά και πως δουλεύει.

Οι ΜμΕ για τα ανώτερα κλιμάκια των τραπεζών είναι μία ψυχρή σελίδα Α4 με αποτέλεσμα οι απορρίψεις να πέφτουν «βροχή» ή στην καλύτερη περίπτωση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προσφέρουν εγγυήσεις που να καλύπτουν το 60% του ποσού καθώς το υπόλοιπο 40% καλύπτεται από εγγυήσεις το Δημοσίου.

Στο σημείο εκκίνησης βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς η οποία που αύξησε πάνω από 25% τα διαθέσιμα κεφάλαια και αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δις. ευρώ ενώ η αρχική συμφωνία των χορηγήσεων ήταν για 800 εκατ. ευρώ με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα
Η Τράπεζα Πειραιώς σε ανακοίνωση της επισημαίνει ότι θα χρηματοδοτήσει Μικρές, Μεσαίες και Μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σε όλους σχεδόν τους οικονομικούς κλάδους.

Στο πρόγραμμα αυτό μπορούν να συμμετάσχουν και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της παραγωγής αγροτικών προϊόντων, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το ποσό του δανείου να ξεπεράσει τα αρχικά όρια χρηματοδότησης μετά από τεκμηρίωση και βάσει αιτιολόγησης και σχεδίου που καθορίζει τις ανάγκες ρευστότητας του δικαιούχου
Η διάρκεια των δανείων μπορεί να ανέλθει έως τα 5 έτη, συμπεριλαμβανομένης τυχόν περιόδου χάριτος.

Πάντως από το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ii έχει κατανεμηθεί το 43% από το σύνολο των 2.050.000.000 ευρώ και υπολείπεται το υπόλοιπο 57% που αντιστοιχεί σε 1,1 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συστημικές τράπεζες απέχουν έως και 60%
 σε σχέση με τα μερίδια αγοράς που διαθέτουν στην εγχώρια τραπεζική αγορά.

Πρόκειται για σημαντική απόκλιση σε σχέση τους στόχους που έχει θέσει το υπουργείο Ανάπτυξης και αναμένεται σε χρόνο που θα επιλέξει η πολιτική ηγεσία να μεταφέρει κεφάλαια από τα κοινοτικά κονδύλια σε εκείνες τις τράπεζες που εμφανίζουν υψηλούς ρυθμούς εκταμίευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετές τράπεζες μετά το αυστηρό μήνυμα του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη κάνουν στροφή σχεδόν 180 μοιρών και προσαρμόζονται σταδιακά στις συνθήκες της αγοράς και του ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αρμόδια διεύθυνση διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας μέχρι σήμερα συμμετέχει στο ΤΕΠΙΧ II με ποσοστό 9% με βάση τα χρήματα που έχει διαθέσει σε ΜμΕ σε σχέση με το σύνολο του πακέτου.

Το ύψος των χορηγήσεων έχει φτάσει τα 180 εκατ ευρώ και μέρος των κεφαλαίων βρίσκεται στο στάδιο των εγκρίσεων.

Τι ζητάει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος με επιστολή του προς τα αρμόδια υπουργεία ζήτησε τη συνέχιση της επιδότησης των τόκων για τουλάχιστον 3 μήνες, με δεδομένη τη θετική ανταπόκριση των επιχειρήσεων στο μέτρο αυτό.

Παρακαλούμε για την υποστήριξή σας, στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς, εκτιμούμε ότι, η επέκταση αυτή θα φέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ανταγωνιστικότητα και την επιβίωση των επιχειρήσεων.

Στην ίδια κατεύθυνση, της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας,
κινείται και το πρόγραμμα δανειοδότησης με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε
ποσοστό 80%. Για την επιτυχή χρήση του προγράμματος αυτού εκτιμούμε ότι, θα πρέπει να
διευκρινιστεί το θέμα που αφορά στη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates