.

Σάββατο 30 Μαΐου 2020

ΣΕ ΠΑΓΙΔΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ Η ΕΤΕ: ΜΑΖΕΥΕΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑ !!!




Δουλειά των τραπεζών είναι να συγκεντρώνουν χρήματα, μέσω καταθέσεων, από άτομα ή επιχειρήσεις που διαθέτουν ρευστότητα που δεν χρειάζονται άμεσα (ή και για πολύ μεγαλύτερο διάστημα) και να τα διοχετεύουν, μέσω δανείων, σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που τα χρειάζονται για επενδύσεις ή καταναλωτικούς σκοπούς. Αυτή η η διαμεσολάβηση είναι η πεμπτουσία της τραπεζικής.


Οι τράπεζες μεσολαβούν μεταξύ αυτών που έχουν χρήματα τα οποία δεν χρειάζονται τώρα και τα μεταφέρουν σε όσους τα χρειάζονται τώρα! Ή, όπως το έθεσε ο τρίτος λόρδος Ρότσιλντ, οι τράπεζες διευκολύνουν την κίνηση του χρήματος από το σημείο Α, όπου βρίσκεται, στο σημείο Β, όπου απαιτείται να βρίσκεται.

Γιατί αυτή η μικρή διάλεξη περί τραπεζών; Διότι χθες διαβάζοντας την δεκασέλιδη ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, δεν υπήρχε ούτε μια αναφορά στις δανειοδοτήσεις! Η ανακοίνωση καταπιανόνταν με πάρα πολλά θέματα: την εξ αποστάσεως εργασία, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τα έσοδα, τις δαπάνες, τα κέρδη, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τις προβλέψεις, τις καταθέσεις, την κεφαλαιακή επάρκεια. Μέχρι και αναφορά στις διεθνείς δραστηριότητες (που πια έχουν περιοριστεί μόνο στα Σκόπια) περιλάμβανε. Όμως, δεν υπήρχε ούτε κουβέντα για τα δάνεια και τις εκταμιεύσεις νέων δανείων. Λες και η ανακοίνωση δεν αφορούσε τράπεζα και μάλιστα την Εθνική Τράπεζα.



Η αφωνία τις Εθνικής για τις νέες δανειοδοτήσεις δεν αποτελεί λάθος ή παράβλεψη, αλλά συνειδητή επιλογή. Διότι τι να πεις όταν δεν δίνεις δάνεια; Η τράπεζα, για κάποιο μυστηριώδη λόγο, συγκεντρώνει καταθέσεις, αλλά δεν δίνει δάνεια ή για να είμαστε πιο δίκαιοι δίνει κάποια ελάχιστα δάνεια. Σε μια συγκυρία που είναι απαραίτητη η υποστήριξη της εθνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας διατηρεί κλειστές τις στρόφιγγες: το σύνολο των δανείων της ΕΤΕ στο τέλος Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 34,9 δισ. έναντι 34,9 δις. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2019, ενώ τα δάνεια μετά από προβλέψεις από 29,2 δισ. (Δεκ. ’19) συρρικνώθηκαν στα 28,9 δισ. ευρώ (Μαρ. ’20).

Η πορεία του δείκτη δανείων προς καταθέσεις είναι χαρακτηριστικός: από 70% στο πρώτο τρίμηνο του 2019, διολίσθησε στο 69% στο β’ τρίμηνο του 2019, στο 68% στο γ’ τρίμηνο, στο 67% στο τέλος του 2019 και τώρα στο τέλος Μαρτίου 2020 στο 64%, καθώς οι καταθέσεις αβγατίζουν ενώ τα δάνεια συρρικνώνονται.

Για να μην μακρηγορώ, η Εθνική συγκεντρώνει καταθέσεις αλλά δεν τις μετασχηματίζει σε δάνεια. Και τι κάνει με τις καταθέσεις; Επενδύσεις. Επενδύσεις χαρτοφυλακίου! Το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων της ΕΤΕ από 9,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019, ανήλθε στα 11,5 δισ. στο τέλος Μαρτίου.

Κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να σημειώσει ότι η Εθνική λειτουργεί σαν παγίδα ρευστότητας! Διότι συγκεντρώνει ως τράπεζα, και με τη δύναμη της μακράς ιστορίας της, καταθέσεις, τις οποίες, ωστόσο, δεν μετασχηματίζει σε δάνεια και ρευστότητα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αλλά τις εκτρέπει σε κατεύθυνση άσχετη: σε επενδύσεις χαρτοφυλακίου.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates