.

Σάββατο 9 Μαΐου 2020

ΑΠΑΝΩΤΑ ΣΟΚ ΣΤΙΣ ΗΠΑ: ΝΤΟΜΙΝΟ ΠΤΩΧΕΥΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΡΑΝΤΑΧΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ & ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ !!!

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΧΑΘΗΚΑΝ 20.000.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αλυσίδα πτωχεύσεων στις ΗΠΑ σε μόδα και πολυκαταστήματα !!!



Ένα ντόμινο πτωχεύσεων βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες στον χώρο του εμπορίου, καθώς η πανδημία χτυπά τις πιο ευάλωτες οικονομικά εταιρείες μόδας αλλά και κάποια από τα πιο ιστορικά πολυκαταστήματα. Η είδηση της προσφυγής στο πτωχευτικό δίκαιο του Ελληνοαμερικανού σχεδιαστή μόδας ανδρικών ρούχων John Varvatos, ήλθε στο τέλος της εβδομάδας σε συνέχεια ενός αποκαρδιωτικού δεκαημέρου, όπου καταγράφηκαν δραματικές απώλειες σε μία σειρά από τρανταχτά ονόματα του αμερικανικού retail.

Η αρχή έγινε με την αλυσίδα J. Crew, η οποία προσέφυγε στο πτωχευτικό δίκαιο στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, αντιμέτωπη με χρέη 2 δισ. δολαρίων, ενώ την Πέμπτη ήταν η σειρά των ιστορικών πολυκαταστήματων Neiman Marcus να κηρύξουν πτώχευση, εξέλιξη αναμενόμενη εδώ και εβδομάδες. Να σημειωθεί ότι στο portfolio τους συμπεριλαμβάνονται τα εξίσου εμβληματικά πολυκαταστήματα Bergdorf Goodman, τα εκπτωτικά Last Call Outlets αλλά και το επιτυχημένο ηλεκτρονικό πολυκατάστημα μόδας MyTheresa, το οποίο ωστόσο εξαιρείται από την διαδικασία πτώχευσης.

Η πανδημία έβαλε λουκέτο σε συνολικά 43 Neiman Marcus και 2 Bergdorf Goodman καθώς και το σύνολο των σημείων Last Call Outlets, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από τον όμιλο. Πλέον, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην επαναλειτουργία του από το φθινόπωρο, εάν κι εφόσον όμως προηγουμένως έχουν διαγραφεί χρέη ύψους 4 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για την πιο οδυνηρή απώλεια για το αμερικανικό εμπόριο, μετά την πτώχευση των πολυκαταστημάτων Barneys New York το περασμένο φθινόπωρο.

Ο 20χρονος οίκος μόδας του John Varvatos βρίσκεται αντιμέτωπος με χρέη 100 εκατ. δολαρίων, απόρροια εν μέρει της μη ανανέωσης της συνεργασίας του με τα πολυκαταστήματα Nordstrom με αποτέλεσμα την μείωση κερδών κατά 2,6 εκατ. δολάρια τη διετία 2018/19,. Σημειώνεται ότι ο οίκος ανήκει εξ ολοκλήρου στον όμιλο Lion/Hendrix Corp. ο οποίος επίσης έχει κηρύξει πτώχευση. Με τα καταστήματα του κλειστά από τις 18 Μαρτίου, ο οίκος απέλυσε το 76% των εργαζομένων του (200 άτομα) αλλά προσδοκά σε επάνοδο μέσω του πτωχευτικού κώδικα. Σε αναζήτηση αγοραστή βρίσκεται και η αλυσίδα Brooks Brothers, μετά την εκτεταμμένη ρευστοποίηση εμπορευμάτων της στα τέλη του χρόνου. Με περισσότερα από 250 καταστήματα σε όλο τον κόσμο -συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- η εταιρεία είναι ανοιχτή ακόμη και στο ενδεχόμενο κήρυξης πτώχευσης εφόσον ο ενδιαφερόμενος αγοραστής επιθυμεί να αποκτήσει μικρότερο μέρος του δικτύου.

Περαιτέρω, σε πολύ δύσκολη θέση έχουν περιέλθει και οι αλυσίδες πολυκαταστημάτων JC Penney και Lord & Taylor, ενώ σύννεφα σκιάζουν και την λειτουργία της αλυσίδας Gap καθώς και τα πολυκαταστήματα Macy’s. Ειδικά σε ό,τι αφορά την Gap, ο όμιλος δεν κατέβαλε τα ενοίκια για ολόκληρο τον μήνα Απρίλιο που τα καταστήματά του παρέμειναν κλειστά, συμπεριλαμβανομένων των αλυσίδων Old Navy και Banana Republic, μία δαπάνη της τάξεως των 115 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ έχει θέσει σε αναστολή εργασίας 80.000 εργαζομένους του. Αδυναμία πληρωμής οφειλών καταγράφηκε επίσης από τον όμιλο JC Penney μέσα στον Απρίλιο, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να προσφύγει κι αυτός στο πτωχευτικό δίκαιο καθώς αναζητεί χρηματοδότηση ύψους 1 δισ δολαρίων. Αντίστοιχα, ο όμιλος Macy’s, στο portfolio του οποίου συμπεριλαμβάνονται και τα πολυκαταστήματα Bloomingdale’s, βρίσκεται σε αναζήτηση χρηματοδότησης έως και 5 δισ. δολαρίων.

Στο κατώφλι της πτώχευσης βρίσκονται επίσης τα πολυκαταστήματα Lord & Taylor, τα οποία αναμένεται να προχωρήσουν σε ρευστοποίηση των αποθεμάτων τους όταν ξανανοίξουν, σε μία προσπάθεια να αποκτήσουν ρευστότητα ώστε να διαχειριστούν την επόμενη ημέρα. Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και ο όμιλος Hudson’s Bay, στον οποίο ανήκουν τα πολυκαταστήματα Saks Fifth Avenue, καθώς απέτυχε να καταβάλει μέσα στον Απρίλιο τους τόκους του δανεισμού του, ύψους 3,2 εκατ. δολαρίων. Ο όμιλος πάντως, με έδρα το Τορόντο, εμφανιζόταν έως πρότινος ως πιθανός αγοραστής της Neiman Marcus, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες έθεσε σε αναστολή εργασίας πολλούς εργαζόμενους, ειδικά στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Μετρώντας λίγο περισσότερο από έναν αιώνα ζωής -με εξαίρεση την Hudson’s Bay που Ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα ως εταιρεία εμπορίου γούνας- τα μεγάλα αμερικανικά πολυκαταστήματα μοιάζουν πλέον με δεινοσαύρους μίας άλλης εποχής, ανίκανα να απαντήσουν στις ανάγκες των σύγχρονων καταναλωτών που πλέον μπορούν να τα έχουν όλα με ένα κλικ. Έχοντας συσσωρεύσει σημαντικά χρέη μέσα στην τελευταία δεκαετία, εν μέρει εξαιτίας του ανταγωνισμού από τα online καταστήματα αλλά και στην βάση της αυξημένης εξάρτησής τους από τα εξίσου προβληματικά αμερικανικά εμπορικά κέντρα, βρέθηκαν εξαιρετικά ευάλωτα στις ακραίες συνθήκες που δημιούργησε για το παγκόσμιο εμπόριο η πανδημία.

Να σημειωθεί ότι ο Απρίλιος σηματοδότησε την απώλεια πάνω από 20 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας για τις ΗΠΑ, με το ποσοστό ανεργίας να διαμορφώνεται σε 14,7%, ποσοστό που πλέον συγκρίνεται μόνο με την Μεγάλη Ύφεση του 20ου αιώνα. Τον Μάρτιο, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 8,7%, σημειώνοντας την χειρότερη τους επίδοση από το 1992, με τα είδη ένδυσης να υποχωρούν κατά 5%, στοιχείο που δυσχεραίνει περαιτέρω την κατάσταση για εταιρείες που βρίσκονταν ήδη σε δυσχέρεια -και το αμερικανικό λιανεμπόριο υπέφερε ήδη, καθώς το 2019 τουλάχιστον 9.275 μεγάλα καταστήματα έβαλαν λουκέτο.

Όντας ιδιαιτέρως καινοτόμα στο ξεκίνημα του περασμένου αιώνα, περιβάλλοντας τους χώρους τους αλλά και τα είδη προς πώληση με άφθονη πολυτέλεια, τα πολυκαταστήματα σήμερα καλούνται να λειτουργήσουν στα πλαίσια μίας στρατηγικής omnichannel, δημιουργώντας μία νέα ελκυστική και καινοτόμα εμπειρία για τον σύγχρονο απαιτητικό καταναλωτή.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates