.

Κυριακή 3 Μαΐου 2020

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΕΦΥΡΑ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ: ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ 1ης ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ, ΣΤΟ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ !!!

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για τους πολλούς Δανειολήπτες !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2016/10/blog-post_49.html



Τέλος εποχής για την προστασία πρώτης κατοικίας όπως την γνωρίζαμε τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να ξεπεράσει την άρνηση των Θεσμών σχετικά με την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου, με αποτέλεσμα να έρθει σε συμφωνία για μια τρίμηνη τελικά παράταση και ένα ενδιάμεσο σχέδιο «γέφυρα» μέχρι την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού δικαίου από την 1 Ιανουαρίου 2021

Πλέον και μέχρι το τέλος Ιουλίου θα ισχύει το υφιστάμενο πλαίσιο με πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ από τον Αύγουστο και μέχρι το τέλος του χρόνου θα εφαρμοστεί ένα σύστημα επιδότησης μέρους της δόσης του δανείου. Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών το πρόγραμμα επιδότησης θα αφορά περίπου 550.000 δικαιούχους.

Το τελικό πλαίσιο λειτουργίας του προγράμματος «γέφυρα» δεν έχει οριστικοποιηθεί καθώς μένουν να συμφωνηθούν αρκετές λεπτομέρειες με τους Θεσμούς. Για αυτό το λόγο η συνεργασία των δύο πλευρών θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες ώστε το νέο πρόγραμμα να είναι έτοιμο να εφαρμοστεί από τον Αύγουστο έως και το τέλος του χρόνου.

Επιδότηση δόσης

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το Δημόσιο θα συνεχίσει το υφιστάμενο καθεστώς επιδότησης μέρους της δόσης των δανείων, για ορισμένο χρονικό διάστημα. Η διαφορά ωστόσο είναι ότι το πλαίσιο των ωφελούμενων δανειοληπτών διευρύνεται και σε ακόμα περισσότερους δανειολήπτες οι οποίοι πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.

Το νέο πλαίσιο θα επιδοτήσει μέχρι το τέλος του 2020 μέρος της δόσης για όλα τα «κόκκινα δάνεια», τόσο αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το τέλος του 2018, τα οποία κάλυπτε έτσι και αλλιώς το υφιστάμενο πλαίσιο, όσο και αυτά τα οποία κοκκίνισαν μετά την 1 Ιανουαρίου 2019 και αφορούν δανειολήπτες οι οποίοι επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Η μεγάλη διαφορά με το υφιστάμενο πλαίσιο είναι ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα επιδοτείται μέρος της δόσης του δανείου και σε δανειολήπτες οι οποίο μέχρι τώρα εξυπηρετούσαν κανονικά τα δάνεια τους αλλά αποδεδειγμένα επλήγησαν από την πανδημία.

Το σχήμα θα προβλέπει εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακά κριτήρια προκειμένου να γίνει επιλογή μεταξύ του συνολικού αριθμού των δανειοληπτών. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να τρέξουν διαφορετικά μοντέλα προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση, με δεδομένο ότι το κονδύλι με το οποίο θα επιδοτηθούν οι δόσεις φτάνει τα 150 εκατ ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται βέβαιο ότι δεν υπάρχει περιθώριο πλήρους επιδότησης της δόσης, αλλά μέρους αυτής, αφού πρώτα θα έχουν συνυπολογιστεί τα κριτήρια που θα συμφωνήσει η κυβέρνηση, μαζί με τις τράπεζες και τους δανειστές.

Η επόμενη ημέρα
Πλέον ο Ιούλιος θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμος μήνας, καθώς τότε θα υπάρχει καλύτερη εικόνα σχετικά με τη πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, αναφορικά με τα δημοσιονομικά περιθώρια παρέμβασης που θα έχει η κυβέρνηση.

Το σχέδιο «γέφυρα» θα εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του 2020, καθώς από την 1 Ιανουαρίου 2021 θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο πτωχευτικό δίκαιο για τους ιδιώτες. Σε αυτό δεν θα υπάρχει η έννοια της προστασίας για την πρώτη κατοικία, ενώ θα δίνει στους οφειλέτες «δεύτερη ευκαιρία» εφόσον θα έχουν πρώτα ρευστοποιήσει ή πλειστηριάσει το σύνολο της περιουσίας τους, προκειμένου στη συνέχεια ο νόμος να τους παρέχει προστασία από τους πιστωτές.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates