Με επιστολές και εξώδικα απαντά η οικογένεια στην περικοπή των προκλητικών δαπανών που χρέωναν στην εταιρεία, για να εξακολουθούν να βιώνουν τον λαμπερό τρόπο ζωής που απολάμβαναν
Πάρα πολύς κόσμος που δραστηριοποιείται στον χώρο του εμπορίου και των επιχειρήσεων απορεί εδώ και μήνες με ένα πράγμα, όπως έλεγε χαρακτηριστικά γνωστός και πετυχημένος businessman λίγες εβδομάδες πριν. Ο συγκεκριμένος συνέτρωγε με φίλους ένα ή δύο 24ωρα πριν από την απαγόρευση λειτουργίας μπαρ και εστιατορίων και η συζήτηση κάποια στιγμή ήρθε και στη Folli Follie. «Απορώ που αυτοί οι άνθρωποι εξακολουθούν να απαιτούν να έχουν λόγο στην εταιρεία, να ζητάνε γραφεία και να κάνουν ζωάρα μετά από όσα έχουν γίνει», έλεγε στους φίλους του.
«Nα μην απορείς καθόλου», αντέτεινε ένας από την παρέα, τονίζοντας ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ακόμη και τώρα που βιώνουν την πλήρη επιχειρηματική απαξίωση συμπεριφέρονται όπως πριν.
Σαν να μη διέλυσαν δηλαδή μια εταιρεία με τακτικές που παραπέμπουν σε «λύκους» του Χρηματιστηρίου, διψασμένους για φήμη, δόξα, κυριαρχία και λεφτά και υιοθετώντας μεθόδους άρρηκτα δεμένες με οικονομικά σκάνδαλα μεγατόνων.
Μόνο που όταν το σκάνδαλο έσκασε, πριν από δύο χρόνια, η αποκαθήλωση -παρά τα συνεχή προβλήματα και τις καθυστερήσεις- ήταν τόσο βίαιη που άλλοι στη θέση τους θα το σκέφτονταν πριν κυκλοφορήσουν ξανά στον δρόμο.
Σε δύο εβδομάδες συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ημέρα όπου ο Γκάμπριελ Γκρέγκο της QCM παρουσίασε μετά από έρευνα μηνών... τα ψεύτικα ταμεία τα μεγάλα της Folli Follie. Λίγες ώρες αφότου η θύελλα είχε ξεσπάσει στα κεφάλια της οικογένειας, ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος πίστευε ότι θα τη γλιτώσει κι αυτή τη φορά.
Βγάζοντας επιθετικές ανακοινώσεις έλεγε ότι στο πόρισμα της QCM είναι όλα ψέματα, ότι η εταιρεία ανθεί και όλα αυτά που λέει κάποιος όταν αντιλαμβάνεται ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Το γνώριζε αλλά δεν ήθελε να το πιστέψει, ενώ αυτοί που τον ξέρουν καλά υποστηρίζουν ότι ο διακαής του πόθος είναι να επιστρέψει κάποια στιγμή ως σωτήρας της εταιρείας που διέλυσε μαζί με τον γιο του Τζώρτζη.
Προς το παρόν περιορίζεται σε εξώδικες επιστολές μόλις διαπίστωσε ότι του αφαιρούν προσωπικό, αυτοκίνητα και γενικά ό,τι έχει να κάνει με την glam ζωή που διάγει ακόμη και τώρα και την οποία πλήρωνε η Folli Follie και όχι η οικογένειά του.
Οι προκλητικές παροχές
Εχουν γίνει τόσα πολλά που όλοι απορούν με το θράσος της οικογένειας Κουτσολιούτσου να σφυρίζει αδιάφορα, ξεχνώντας τον διασυρμό που υπέστη η εταιρεία εξαιτίας των δικών τους χειρισμών.
Αφού πρωταγωνίστησαν με τη Folli Follie σε ένα οικονομικό σκάνδαλο που διέσυρε την ελληνική οικονομία σε όλη την υφήλιο και κατέστρεψε μετόχους και ομολογιούχους που τους εμπιστεύτηκαν, οι ίδιοι όλο αυτό διάστημα συνέχιζαν να ζουν πλουσιοπάροχα στην υγεία των κορόιδων.
Ενώ το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε τον Μάιο του 2018, η οικογένεια Κουτσολιούτσου, που αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες από τη Δικαιοσύνη, εξακολούθησε κάθε μήνα να σηκώνει από την πολύπαθη Folli Follie δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να ζει με τις ανέσεις του παρελθόντος, αδιάφορη για τον διασυρμό και την κοινωνική κατακραυγή που προκάλεσε με τις πράξεις της.
Τέλος σε αυτό το ξέφρενο πάρτυ της χλιδής έβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αφού προηγουμένως χρειάστηκε να ψηφιστεί ειδική διάταξη για να αλλάξει η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της Folli Follie. Η νέα διοίκηση υπό τον πρόεδρο Γιώργο Ιωαννίδη και τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Σάμιο, από κοινού με τα υπόλοιπα μέλη του νέου Δ.Σ., επιχειρεί να περιορίσει τα κόστη της εταιρείας, να ανακτήσει περιουσιακά στοιχεία και να υποστηρίξει την προσπάθεια αναδιάρθρωσης. Στο πλαίσιο αυτό, μείωσε το ύψος των συμβάσεων που πλήρωνε σε διάφορους συμβούλους, ενώ περιέκοψε όλες τις προκλητικές παροχές που υποστήριζαν το lifestyle της οικογένειας Κουτσολιούτσου.
Περισσότερες από 12 επιστολές έχει ανταλλάξει μέχρι σήμερα η διοίκηση της Folli Follie με την οικογένεια, η οποία συνεχίζει το ρεσιτάλ θρασύτητας, σφυρίζοντας αδιάφορα για τα πλαστά τιμολόγια και τις εικονικές συναλλαγές που φούσκωναν τους ισολογισμούς της εταιρείας.
Πολεμούν τη νέα διοίκηση
Οπως έγραψε το «ΘΕΜΑ», τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου έφτασαν στο σημείο να αξιώνουν 44,5 εκατ. δολάρια από τη Folli Follie για μισθούς και δάνεια που υποστηρίζουν ότι δικαιούνται. Προσπαθούν επίσης να εμποδίσουν το έργο της νέας διοίκησης, καθώς είναι σε εξέλιξη έρευνες τόσο στην Ελλάδα όσο κυρίως εκτός συνόρων -και ιδιαίτερα στην Κίνα- προκειμένου να προκύψουν νέα στοιχεία και απαντήσεις για το μεγαλύτερο κοινωνικό σκάνδαλο των τελευταίων ετών. Στοιχεία που κατά περίεργο τρόπο παραμένουν στο σκοτάδι.
Το νέο διοικητικό συμβούλιο της Folli Follie έκοψε τον ομφάλιο λώρο της οικογένειας Κουτσολιούτσου με την εταιρεία. Είναι άλλωστε γνωστό ότι τουλάχιστον έναν χρόνο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, άτυπα αλλά ουσιαστικά, η οικογένεια εξακολουθούσε να κρατά την μπαγκέτα στην εταιρεία και να παρεμβαίνει στις αποφάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, οι φύλακες των κεντρικών γραφείων ενημερώθηκαν ότι δεν επιτρέπεται πλέον η είσοδος του Δημήτρη, της συζύγου του Κατερίνας και του γιου τους Τζώρτζη Κουτσολιούτσου. Τους ζητήθηκε να αδειάσουν τα γραφεία τους στον τρίτο όροφο και πλέον επισκέψεις εκεί μπορούν να κάνουν μόνο εφόσον έχουν κάποιο ραντεβού και έχει προηγηθεί σχετική συνεννόηση ώστε να δοθεί έγκριση εισόδου. Ταυτόχρονα ενημερώθηκαν μέσω επιστολής ότι παύουν όλες παροχές που αφορούσαν αγορά βενζίνης, λογαριασμούς κινητών τηλεφώνων, γραμμές ασφαλείας για συναγερμούς κ.ά. Στο ίδιο πλαίσιο, η Folli Follie διέκοψε τη μισθοδοσία 13 εργαζομένων οι οποίοι απασχολούνταν με διάφορα καθήκοντα αποκλειστικά στην κατοικία του Δημήτρη και του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου. Μεταξύ αυτών, ήταν ένας μάγειρας, ένας οδηγός, ένας κηπουρός και φύλακες ασφαλείας. Εκτιμάται ότι το μηνιαίο μισθολογικό κόστος αυτών των υπαλλήλων ήταν περίπου 35.000 ευρώ, καθώς κάποιοι από αυτούς λάμβαναν και παροχές, όπως πληρωμή λογαριασμών τηλεφωνίας, καυσίμων, φόρτιση e-pass κ.ά.
Με ανταλλαγή επιστολών που έχει ξεκινήσει ο διευθύνων σύμβουλος της Folli Follie με την οικογένεια Κουτσολιούτσου είναι σε εξέλιξη και η διαδικασία αναζήτησης των 16 οχημάτων ιδιοκτησίας της εταιρείας τα οποία χρησιμοποιούσε η οικογένεια. Η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής την επιστροφή τριών οχημάτων και συνεχίζεται για την επιστροφή των υπολοίπων, μεταξύ των οποίων δύο Jaguar, μία 6.000 cc και μία 4.200 cc, μία BMW 740, δύο Land Rover, μία Mercedes, ένα τζιπ Chevrolet κ.ά.
Η νέα διοίκηση συνεχίζει την ιχνηλάτηση της απάτης και τα στοιχεία για το μέγεθός της είναι σοκαριστικά. Για παράδειγμα, έχει προκύψει ότι για τις χρήσεις 2015, 2016 και 2017 οι άμεσες εικονικές πωλήσεις που καταχωρήθηκαν από την FF Group APAC (η θυγατρική στην Ασία) προς τον υποτιθέμενο πελάτη της NG Boon Soon έφτασαν τα 2,41 δισ. δολάρια! Συγκεκριμένα, έγιναν εικονικές πωλήσεις 560 εκατ. δολαρίων το 2015, 863 εκατ. το 2016 και 995 εκατ. το 2017. Αν λάβουμε υπόψη ότι τα ιλιγγιώδη αυτά ποσά αφορούν μόνο την περίοδο 2015-2017, ενώ το σύστημα που ήταν γνωστό στην εταιρεία ως merry-go-round (γύρω-γύρω όλοι) είχε ξεκινήσει, σύμφωνα με την έκθεση της Alvarez & Marsal, από το 2001 και είχε πάρει διαστάσεις από το 2007, το μέγεθος της απάτης ξεπερνά κάθε φαντασία. Οπως άλλωστε και η προκλητικότητα των πρωταγωνιστών που, σύμφωνα με το πόρισμα, έστελναν e-mail σε φανταστικούς πελάτες με το ευφάνταστο επίθετο «Πουτσίδης».
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου